25 de gener del 2005

[Document] MANIFESTACIO D’ASCÓ 24/1/2010 / COORDINADORA ANTICEMENTIRI NUCLEAR DE CATALUNYA

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha convocat aquesta manifestació per la intenció de l’Ajuntament d’Ascó de presentar-se com a candidat per acollir els residus radioactius de tot l’Estat espanyol. Així ho ha manifestat l’ajuntament, convocant un ple per al proper dimarts 26 de gener a les 11 del matí.


Però aquesta manifestació d’avui no va en contra del poble ni la gent d’Ascó, per a qui demanem el màxim respecte, sinó contra el seu alcalde i l’AMAC, que en nom de l’ajuntament han ocultat informació fins a l’últim dia i han prioritzat els interessos econòmics per sobre d’un poble i d’un territori.

És més, ens solidaritzem amb els ciutadans d’Ascó que s’oposen al cementiri de residus radioactius i amb aquells ciutadans d’Ascó que demanen més informació i democràcia participativa.

Ara, tant el president Montilla, el PSC i el propi alcalde d’Ascó, demanen respecte per la sobirania municipal. Però qui li ha preguntat al poble d’Ascó si vol ser candidat a acollir els residus radioactius de tot l’Estat espanyol!?!?

A les eleccions municipals de 2007, cap partit polític amb representació a l’Ajuntament d’Ascó feia referència al cementiri de residus radioactius en el seus programes electorals. Així doncs, quina legitimitat té l’Ajuntament d’Ascó per demanar el cementiri en nom del municipi!?!?!?

Tal com ahir a la nit l’alcalde i el regidor socialista en un comunicat emès per la TV local d’Ascó deien “que aquesta és la decisió més important que ha de prendre el poble d’Ascó”, com és que la prenen d’esquena als seus propis convilatants?!?!?

L’alcalde d’Ascó i els seus regidors ni tant sols tenen el recolzament del seu partit, CiU, que els ha amenaçat d’expulsar del partit si presenten candidatura a acollir el cementiri de residus radioactius.

És més, ahir dissabte, dos regidors de CiU a l’Ajuntament d’Ascó van demanar a l’alcalde que anul·li el ple de dimarts, i que el municipi no presenti candidatura.

El que està clar, doncs, és que tot plegat es tracta d’una decisió personal de l’alcalde d’Ascó, que està defensant uns interessos particulars per sobre dels interessos del seu propi municipi.


L’any 2006, tant el president del Govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero, com l’aleshores ministre d’Indústria, i actual president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, sempre van manifestar que per a que un territori acollís el cementiri de residus radioactius hi hauria d’haver un ampli consens territorial, social i polític, més enllà de la decisió d’un sol municipi.

En la present convocatòria per a la selecció de l’emplaçament del cementiri de residus radioactius, s’han conculcat tots els drets bàsics d’informació i de participació ciutadana i no es reconeix el dret del territori a expressar la seva opinió. Allò que a Holanda, el model de referència que ha agafat l’Estat espanyol per a la gestió dels residus radioactius, han tardat quinze anys en consensuar, aquí s’ho volen ventilar en un mes i ho volen deixar en mans d’un sol ajuntament, o d’una persona com és el cas d’Ascó.

Aquí a Catalunya el posicionament del territori és unànime contra el cementiri de residus radioactius. Així ho han posat de manifest les mocions aprovades contra el cementiri per part de 62 ajuntaments de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, i per part de 7 Consells Comarcals, així com per la Resolució del Parlament de Catalunya aprovada per majoria (amb els vots favorables d’ERC, ICV, i CiU, i en contra, del PSC i PP).

I així ho han posat de manifest més de 100 entitats i organitzacions socials i econòmiques de Catalunya que s’han posicionat en contra del cementiri de residus radioactius, igual que ho han fet diversos càrrecs electes, regidors, alcaldes, diputats, i senadors de tots els colors polítics del territori.

Per tot això, la CANC:

- Denunciem l’actitud de total inhibició del PSC i especialment del President de la Generalitat, José Montilla, que miren cap un altre cantó i menyspreen l’opinió majoritària del territori clarament contraria al cementiri de residus radioactius.

- Exigim al President Montilla que deixi de fer de Ministre d’Industria d’Espanya i faci de President de la Generalitat de Catalunya, posant-se al costat del poble i del territori.

- Exigim a ERC i ICV, com a socis del Govern, que siguin conseqüents amb la resolució del Parlament de Catalunya, i exigeixin al Govern de la Generalitat un pronunciament clar i contundent contra la instal·lació del cementiri de residus radioactius a Catalunya.

- Demanem a CiU, que s’ha posicionat en contra del Cementiri Nuclear a Catalunya, que compleixi amb l’amenaça d’expulsió del partit de l’Alcalde d’Ascó i els seus 3 regidors, si aquests aproven presentar-se com a candidats al cementiri de residus radioactius.

- Així mateix, demanem al PSC, que expulsi del partit el seu únic regidor al govern de l'Ajuntament d'Ascó, si aquest dona el seu vot favorable en el plenari de dimarts vinent.

- Encoratgem als 4 regidors de la FIC a l’Ajuntament d’Ascó, així com als dos de CiU que ja s’hi han pronunciat, a exigir a l’alcalde l’anul·lació del ple del proper dimarts 26 de gener.

- I si l’alcalde no els fa cas, que votin en contra del cementiri, i deixin en mans d’una sola persona (el vot de qualitat de l’alcalde), una decisió d’aquestes característiques amb conseqüències per tot el SUD de Catalunya i per tot un país.

- Comminem a l'Alcalde d'Ascó que recapaciti, i que desconvoqui el ple del dimarts dia 26 de gener. No té cap autoritat moral per aprovar la candidatura d’Ascó al cementiri, perquè no sap si la majoria dels seus veïns ho volen, perquè està aïllat pel seu partit, i perquè té la comarca de la Ribera d’Ebre, les Terres de l’Ebre, i tot un país en contra.

SI L’ALCALDE D’ASCÓ NO DESCONVOCA EL PLE DE DIMARTS VINENT, LA CANC CONVOCA A TOTS ELS CIUTADANS QUE ESTEU AQUÍ PRESENTS I ALTRES QUE ES PUGUIN AFEGIR, EL PROPER DIMARTS DIA 26 A LES 11 DEL MATÍ AQUÍ DAVANT, A LA SALA DE PLENS D’AQUEST AJUNTAMENT, PER MOSTRAR EL REBUIG UNÀNIM AL CEMENTIRI DE RESIDUS RADIOACTIUS.

Convocatòria Anticementiri Nuclear a Barcelona, el proper dimecres 27 de gener a les 20 de la tarda davant el Palau de la Generalitat.

Visca Ascó!!! Visca la Ribera d’Ebre!!!! Visca les Terres de l’Ebre!!! i Visca Catalunya!!!!

Ascó, 24 de gener de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta