21 de gener del 2005

[Nota de premsa] El DAR convoca l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a la campanya 2009-2010

El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha convocat l’ajut als plans de reestructuració i reconversió de la vinya per a la campanya 2009-2010, i ha aprovat les corresponents bases reguladores, com publica avui el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). El termini de presentació de sol·licituds per a l’esmentada campanya és el comprès entre l’endemà de la publicació de l’ordre i el 19 de febrer de 2010 inclòs.

Les mesures de reestructuració i reconversió de la vinya tenen com a finalitat augmentar la competitivitat dels productors vitivinícoles, i afavorir la modernització de les explotacions vitícoles, així com l’adequació varietal a les noves tendències del mercat, per tal de reforçar l’estructura del sector vitivinícola.

Podran acollir-se a l’ajut les persones titulars de vinya de raïm per a vinificació integrades en un pla col·lectiu o titulars d’un pla individual aprovat a l’empara de l’Ordre AAR/62/2009, de 18 de febrer. Els viticultors que presentin una sol·licitud d’ajut per la campanya 2009/2010 hauran de presentar la DUN 2010.

Les accions admissibles seran les que s’hagin previst en el pla aprovat. La superfície màxima per sol·licitud d’ajut i any és de 3 hectàrees. El percentatge màxim de finançament serà del 50% del cost en plans col·lectius i del 42,5% en plans individuals. Es compensarà els viticultors per la pèrdua d’ingressos derivada de l’aplicació del pla que es fixa en: 1.700 euros/ha, en el cas de mesures de reestructuració que incloguin arrencada; i 850 euros/ha, en el cas de les accions de transformació de vas a emparrat i reempelt.

Es podrà fer sol·licitud d’ajut per mesures finalitzades durant la campanya o per bestreta. En el cas de bestreta s’ha de constituir una garantia per un import igual al 120% de la bestreta. L’ajut per mesures finalitzades es pagarà un cop comprovada l’execució de la mesura. La bestreta s’abonarà una vegada s’hagi comprovat que les mesures s’han iniciat. En el cas de sol·licitar ajut per bestreta és obligatori executar les mesures abans de la segona campanya següent a la seva concessió. No es tindrà dret a l’ajut quan no s’executi almenys el 80 per cent de la superfície sol·licitada.

Pel que fa al pagament de l’ajut, s’abonarà en primer lloc les sol·licituds d’ajut per bestreta i les d’ajut per mesures finalitzades certificades abans del 15 de juny; en segon lloc s’atendrà les mesures certificades posteriorment. Val a dir que s’estableixen els següents grups de prioritat:

Grup 1: Les sol·licituds d’ajut presentades per joves agricultors, ATP i/o EAP d’un pla col·lectiu.
Grup 2: Les sol·licituds d’ajut presentades per joves agricultors, ATP i/o EAP en un pla individual i la resta de sol·licituds d’un pla col·lectiu.
Grup 3: La resta de sol·licituds presentades en un pla individual.

En funció de les sol·licituds i de les disponibilitats pressupostàries, es determinarà els percentatges d’ajut per a cada grup de prioritat tenint en compte que:
- el percentatge d’ajut de cada grup serà com a mínim una quarta part del grup anterior en ordre de prioritats.
- quan els recursos pressupostaris no permetin finançar les sol·licituds d’un grup de prioritat en el percentatge màxim (50% en plans col·lectius i 42,5% en plans individuals), els grups de menor prioritat es finançaran amb el percentatge mínim.

Les superfícies de vinya han de romandre en cultiu durant un període mínim de deu anys, i han de complir amb els compromisos de la condicionalitat.

Per a determinar l’ajut a que té dret el viticultor es tindrà en compte la superfície vitícola finançable, mètode que estableix l’article 75 del Reglament (CE) núm. 555/2008 (perímetre extern dels ceps més un marge l’amplada del qual correspon a la meitat de la distància entre fileres).

Relació de costos màxims per acció:

· Arrencada: 421 euros/ha.
· Plantació: Planta (unitat): 2,07 euros/planta.
Plantació: 2.254 euros/ha.
· Emparrat: 3.500 euros/ha.
· Formació de vas a emparrat: 3.649 euros/ha.
· Desinfecció del terreny: 2.104 euros/ha.
· Despedregat: 391 euros/ha.
· Anivellació del terreny: 601 euros/ha.
· Abancalament: 18.752 euros/ha.
· Abancalament amb murs de pedra en pendents superiors al 30%: 30.000 €/ha
· Reposició, terra i lapil·li: 5.050 euros/ha.
· Murs de pedra tallavents: 10.000 euros/ha.
· Protecció de planta jove: 1.202 euros/ha.
· Reempelt: Empelt (unitat): 0,60 euros/planta.
Altres costos reempelt: 1.202 euros/ha.

20 de gener de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta