18 de novembre del 2005

Turespaña anuncia que invertirà 1,9 milions d'euros en la restauració i consolidació de la muralla de Tortosa

Fa més de tres anys que el mur de la Suda i les escales de la Catedral estan ensorrats

La societat estatal Turespaña va anunciar ahir que preveu invertir 1,9 milions d'euros en les obres de consolidació i restauració de les muralles del parador de Tortosa. Les primeres muralles són del segle X, i sobre aquesta estructura defensiva van construir-se unes altres muralles en segles posteriors, les últimes durant el segle XVIII. Els talussos de la muralla van cedir a causa dels forts aiguats del maig del 2002, la mateixa pluja que també va provocar l'ensorrament de les escales de la Catedral tortosina. L'esllavissament de la muralla va afectar la carretera d'accés al parador de la Suda.

Si dimecres es feia públic el compromís de la Generalitat per finançar la recuperació de les escales de la catedral de Tortosa, ahir la societat estatal Turespaña va anunciar que destinarà 1,9 milions d'euros per consolidar i restaurar la muralla del parador del castell de la Suda. De fet, tant l'ensorrament de les escales de la Catedral com l'esllavissament del talús de la muralla van ser conseqüència de les fortes i persistents pluges que van caure els primers dies del maig del 2002. En el cas de la muralla, van ensorrar-se uns trenta metres lineals del mur del portal de la Bassa, i les runes impedien totalment l'accés al parador des dels barris de Remolins i del Rastre, les dues entrades més habituals al castell de la Suda. De fet, per garantir la seguretat va ser necessari l'enderrocament parcial de la muralla que encara no havia cedit.El parador va quedar pràcticament incomunicat, amb un únic accés pel carrer Sant Felip Neri i la pujada del Castell, una via que en els trams més amples fa poc més de cinc metres. Però el més greu és que aquest tram de la muralla del segle XVIII ja havia estat restaurada el 1999, amb motiu d'una actuació conjunta del Ministeri de Cultura i de la Generalitat. Amb tot, l'Ajuntament va saber veure el costat positiu de l'incident, ja que l'esllavissament va deixar al descobert un tram de la muralla andalusina, que havia quedat amagada. Dos anys després, al maig del 2004, Turespaña va executar unes obres provisionals amb caràcter d'urgència, ja que els testimonis instal·lats a la muralla havien detectat alguns moviments a l'esquerda. L'actuació va consistir en la construcció d'una gran bastida metàl·lica amb una base de formigó, amb l'objectiu d'apuntalar la muralla. En aquell moment, els tècnics de Turespaña ja van avançar que les obres definitives d'estabilització podrien executar-se durant el 2005. Siga com siga, l'anunci d'ahir va agafar per sorpresa l'alcalde Joan Sabaté, que va destacar la importància de l'obra, molt necessària tenint en compte la magnitud del tram ensorrat. Turespaña va informar que enguany hi invertirà 300.000 euros, i els altres 1,6 milions durant el 2006.

Conflicte polític per les escales de la Catedral

La polèmica per la reconstrucció de les escales de la catedral de Tortosa va esclatar ahir definitivament. Al matí, el portaveu del grup municipal d'ERC, Lluís Martín, va acompanyar el diputat Pep Andreu per carregar contra la gestió de l'alcalde Joan Sabaté (PSC) en les negociacions per aconseguir el finançament necessari. Martín va acusar Sabaté de torpedinar el treball d'ERC a Madrid, que pretenia que les obres de les escales de la Catedral es paguessin amb l'1% cultural del govern de l'Estat. En aquest sentit, Andreu va detallar que ERC va aconseguir convèncer els socialistes a última hora de dilluns, però que dimarts al matí el diputat tarragoní Francesc Vallès (PSC) li va comunicar que les escales de la Catedral les pagaria Cultura de la Generalitat. «També em va dir que l'endemà, dimecres, l'alcalde de Tortosa havia de fer una roda de premsa per anunciar-ho, amb el bisbe i el director general de Patrimoni», va afegir. Per això, el diputat d'ERC va denunciar que les últimes instruccions de Patrimoni Cultural li havien arribat a través d'un fax, el 28 d'octubre, perquè aconseguís una partida de 800.000 euros per a les escales de la Catedral. «Ja no entenc res», va assegurar Andreu.Però tan «estupefacte» com el diputat d'ERC va declarar-se l'alcalde de Tortosa, que va acusar els republicans de criticar-lo per fer bé la seua feina. Sabaté va explicar que fa més de quinze dies que sabien que la Generalitat pagaria les obres, i que Andreu també ho sabia per una conversa informal que van mantenir a Madrid el dia del debat de l'Estatut. «És igual si les obres les paga Madrid o Barcelona, perquè el més important és que ja hem resolt un problema», va dir. Sabaté també va lamentar que ERC no s'interessés per quin és ara el projecte de l'Ajuntament.

El Punt (18-11-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta