20 de desembre del 2005

L'Estat i la Generalitat formen una comissió per impulsar el nou pla integral del Delta

El protocol estableix competències en cabal mínim, obres, model agronòmic i descontaminació del pantà de Flix

La ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, i el conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, van signar ahir a Barcelona el protocol que ha de servir per desenvolupar el nou pla integral de protecció del delta de l'Ebre (Pipde). El pla director estarà coordinat per una comissió mixta que formaran la Generalitat i l'Estat, per impulsar una sèrie d'actuacions durant el període 2006-2008 que haurien de garantir la sosteniblitat i la protecció de tot el tram català de l'Ebre. La reactivació del pla integral del Delta arriba un any després de la dissolució del Consorci per a la Sostenibilitat de l'Ebre Català (Cosec), l'organisme que ja va substituir l'antic consorci creat pel PP i CiU per fer les obres compensatòries del transvasament.


El protocol signat per Cristina Narbona i Salvador Milà té l'objectiu de definir i executar el nou Pipde, un programa per garantir les condicions ecològiques del tram català de l'Ebre, el delta i l'ecosistema marí més pròxim. Segons el Departament de Medi Ambient i Habitatge, el pla permetrà diagnosticar conjuntament la situació actual del Delta, establir les mesures concretes que cal adoptar i seleccionar les millors fórmules per executar-les. El nou Pipde també hauria de servir per evitar la duplicitat d'esforços, i per millorar l'intercanvi d'informació entre Medi Ambient i el Ministeri. De fet, el Pipde pretén ser un «instrument integrador» de les diferents actuacions de les administracions amb competències sobre el tram català del riu.
Una de les novetats més importants serà la creació d'una comissió de seguiment del protocol, que serà paritària i estarà formada per tres representats de cada administració. Els membres designats per la Generalitat seran la secretària general de Medi Ambient i Habitatge, Genoveva Català; el director dels serveis territorials de Medi Ambient a les Terres de l'Ebre, Víctor Gimeno, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Jaume Solà. La comissió de seguiment es reunirà almenys una vegada cada tres mesos. D'altra banda, el conveni també compromet les dues administracions a establir una sèrie de mecanismes per garantir la participació de les entitats locals i els col·lectius afectats per l'execució del Pipde. En aquest sentit, Medi Ambient va informar que la setmana passada ja va crear-se una comissió per a la sosteniblitat de les Terres de l'Ebre, de la qual no va detallar quins seran els seus membres. De fet, la ministra Narbona va avançar que al febrer visitarà el Delta, per explicar les bases del Pipde a tots els sectors del territori.

> Escoltar els científics i el territori

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va lamentar ahir el «retard considerable» amb què el Ministeri de Medi Ambient i el Departament de Medi Ambient han signat el protocol per impulsar el nou pla integral de protecció del Delta (Pipde). «Com a mínim, ens podem alegrar perquè el protocol serveix per posar en marxa el procés», va valorar. Tomàs va remarcar que el Pipde hauria de servir per definir les necessitats del tram català del riu i les «actuacions prioritàries» de la Generalitat i de l'Estat. El portaveu va afegir que la PDE encara no coneix els detalls del protocol, però va recordar que les administracions haurien de garantir la participació de la societat civil. Tomàs també va advertir que el nou organisme del Pipde hauria de tenir prou capacitat «executiva i pressupostària» per evitar la repetició dels fracassos del Consorci per a la Protecció Integral del Delta (Cpide) i del Consorci per a la Sostenbilitat de l'Ebre Català (Cosec). En aquest sentit, Tomàs va remarcar que és positiu que el Pipde sí que tinga competències sobre tot l'Ebre català, ja que «el riu i el Delta necessiten una actuació integral, sediments i més aigua de qualitat». Tomàs va recordar que el Cpide va tenir un funcionament «molt opac», i que el Cosec es va dissoldre «d'una manera molt estranya, per una rebequeria política». Segons Tomàs, el nou organisme hauria de ser «menys permeable als interessos polítics», tenir en compte els criteris tècnics i científics, i escoltar la gent del territori.

> «La clau del riu ha d'estar a l'Ebre»

«Encara no sabem si el nou pla integral de protecció del Delta (Pipde) estarà gestionat per un consorci o un altre tipus d'organisme», va advertir ahir el diputat Francesc Sancho (CiU), expresident de l'antic Cpide. Sancho va remarcar que Medi Ambient encara no ha concretat quin serà el pressupost, ni tampoc si la societat de les Terres de l'Ebre tindrà la clau per decidir les actuacions del Pipde. «Tant el Cpide com el Cosec estaven presidits per gent del territori», va recordar Sancho. Per contra, el també alcalde de l'Ampolla va lamentar que la comissió de seguiment del Pipde estarà presidida de manera rotatòria pel conseller de Medi Ambient, Salvador Milà, i el secretari general per al Territori i la Biodiversitat del Ministeri, Antonio Serrano. «Des de CiU sempre hem reclamat un organisme participat per la Generalitat, l'Estat i els ajuntaments, així com un pla integral per definir el cabal ecològic», va afirmar Sancho. L'expresident del Cpide va reiterar que si les Terres de l'Ebre perden la presidència del consorci «perden una figura important», i que «la clau» sobre desembassaments i possibles transferències d'aigua hauria de quedar-se al territori. En aquest sentit, Sancho va suggerir: «Si la presidència del Cpide no hagués estat en mans de la Generalitat i del territori, avui hi hauria transvasament». El convergent va precisar que el desacord amb el PP sobre el cabal mínim va bloquejar l'aprovació definitiva del pla integral, i que això va evitar que l'Estat rebés el suport de la Unió Europea per al projecte.

> EL NOU PIPDE

El nou pla haurà de definir, entre altres qüestions:

El règim hídric del riu i els cabals ambientals
Les mesures necessàries per evitar l'enfonsament i la regressió del Delta
La millora de la qualitat de les aigües i de l'hàbitat físic i dels ecosistemes
Un model agronòmic sostenible, orientat a l'estalvi d'aigua
La interrelació de les activitats humanes i els principals fluxos d'aigua
El mètode de seguiment i de control dels indicadors ambientals
El manteniment dels marges del riu com a corredors biològics
La restauració ambiental de l'embassament de Flix

Comissió de seguiment

Amb tres membres de la Generalitat i tres de l'Estat
El conseller Milà i un alt càrrec del ministeri faran torns a la presidència

El Punt (20-12-05)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta