L'esdeveniment serà cap al març del 2006, amb la participació de tots els agents socioeconòmics
La comissió per a la sostenibilitat del nou pla integral de protecció del Delta (Pipde) és el mecanisme que han previst la Generalitat i l'Estat per garantir la participació de les entitats locals i els col·lectius afectats per les actuacions que han d'executar-se en tot el tram català de l'Ebre. Una de les proves de foc més importants d'aquesta comissió, en què la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ja ha confirmat la seua presència, serà l'organització d'un congrés sobre el Delta que se celebrarà entre febrer i març del 2006. Al congrés es faria pública la nova proposta científica de règim hídric i cabal ecològic.
El principal objectiu del congrés, que se celebrarà en alguna població del Delta encara per decidir, serà analitzar la situació actual de la zona i establir les bases per deixar de ser un ecosistema amenaçat i convertir-se en un territori sostenible. El comitè organitzador del congrés ja ha començat a treballar en la preparació del programa i les diferents comissions, amb l'objectiu de posar la feina en comú durant una reunió que han previst per al gener. L'esperit del congrés, que estarà coordinat pel biòleg Carles Ibáñez, serà reprendre i ampliar els criteris de sostenibilitat que van fixar-se amb motiu del congrés que va fer-se l'any 1995 a Sant Carles de la Ràpita. Els organitzadors han volgut implicar els diferents grups ecologistes i les entitats com la PDE, que ja ha confirmat la seua participació en la comissió de treball sobre la proposta de règim hídric i cabal mínim per a l'Ebre. Una qüestió que ja estudia la unitat de recerca en ecosistemes aquàtics de l'Ebre (UEA-IRTA), ja que el cabal de 100 metres cúbics per segon que estableix l'actual pla de conca és una quantitat insuficient.A més, el congrés buscarà la participació de tots els sectors socioeconòmics del Delta, com les comunitats de regants, els productors d'arròs, les confraries de pescadors i els operadors de turisme rural. Fonts pròximes a l'organització van detallar que el congrés estarà dividit en diferents temes, ordenats per blocs, en què la comunitat científica i els agents socioeconòmics podran posar en comú les últimes dades, estudis disponibles i projectes sobre el Delta. En aquest sentit, la previsió és que el congrés es faci cap al març del 2006 i siga «molt més ambiciós i rellevant» que el congrés de fa deu anys.
> Flix debat la gestió local d'espais naturals
El Mas del Director de la reserva natural de Sebes, a Flix, va ser ahir l'escenari de la jornada Implicació local en la gestió d'espais naturals, organitzada pel Grup de Natura Freixe. La jornada pretenia donar a conèixer les diferents experiències d'organitzacions no governamentals (ONG) a l'hora de gestionar espais naturals i posar en comú problemes i solucions, així com aconseguir una major sensibilització per part de les administracions. Un dels organitzadors, Moisès Massip, va explicar que a la jornada s'hi van inscriure un total de 17 persones, que van poder debatre el model de gestió de la reserva flixenca; la punta de la Móra, a Tarragona; la de la conca del Tinac, a Calonge; i la del bosc de ribera de la Mitjana i els aiguamolls de Rufea, a Lleida. De fet, Massip va afegir que durant la jornada va proposar-se la creació d'una associació que agrupés les diferents ONG catalanes que s'encarreguen de la gestió d'algun espai natural. «Amb la gent de Lleida gairebé no ens trobem mai, però podríem fer-ho més sovint perquè estem a 50 quilòmetres i tenim problemes comuns, com la gestió del bosc de ribera», va concloure Massip.
El Punt (21-12-05)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.