La PDE estudia el perill de la mesura prevista en el pla de descontaminació del pantà de Flix
L'hidrogeòleg Antoni Canicio es va reunir dimarts amb membres de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) per analitzar el perill dels pous projectats a la pedania tortosina de Campredó, dins el pla de descontaminació de l'embassament de Flix. Canicio va advertir que l'entrada en funcionament dels pous acceleraria la intrusió de la falca salina riu endins i que els pous també quedarien contaminats en cas d'una avinguda dels materials tòxics durant les obres de neteja del pantà, ja que l'aqüífer està connectat amb l'Ebre. Finalment, va remarcar que el projecte permetria transvasar les aigües subterrànies.
Canicio va recordar que fa temps que les administracions volen tenir pous a la zona de Campredó, on hi ha el punt de captació del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. «Diuen que els pous són per garantir el subministrament en cas d'emergència, però ningú ens assegura que després faran un ús racional dels pous», va advertir l'hidrogeòleg. A més, Canicio va remarcar que l'aprofitament de l'aqüífer de Campredó acceleraria la intrusió de la falca salina riu endins, ja que sense la pressió de l'aigua dolça entraria més aigua de la mar, «igual que quan l'Ebre porta poc cabal». Segons Canicio, el Delta i les zones més properes rebrien els greus efectes de la salinització, ja que els pous de Campredó haurien de servir per extreure uns volums d'aigua molt importants.
Els pous de Campredó que recomana el projecte de descontaminació del pantà de Flix, actualment en fase d'exposició pública, tampoc no convencen Canicio des d'un punt de vista estrictament tècnic. L'hidrogeòleg va recordar que l'Ebre i l'aqüífer estan connectats riu amunt, i va dir que un episodi de contaminació no tardaria a afectar també els pous. «El que han d'intentar és que durant la neteja del pantà no hi haja cap incident, ja que una avinguda de materials tòxics seria nefasta per a les hortes del tram inferior, les badies del Delta i la pesca de tota la mar de l'Ebre», va advertir. Canicio va suggerir que les administracions, «si realment volen garantir el subministrament en cas d'emergència tòxica a l'aigua del CAT, el que haurien de fer és recuperar les antigues fonts d'abastament anteriors a la xarxa del minitransvasament».
> «Transvasar les aigües subterrànies potser és pitjor»
L'hidrogeòleg Antoni Canicio va destacar la utilitat de les aigües subterrànies per mantenir el fràgil equilibri del Delta, i va assenyalar que un transvasament que afectés l'aqüífer «potser seria pitjor» que els transvasaments de les aigües superficials de l'Ebre, ja legalment derogats. «No estem parlant de fer un pou normal, per regar una finca, sinó de fer un conjunt de pous que, com a mínim, haurien d'igualar la concessió del CAT, que és de 4.000 litres per segon», va remarcar Canicio. L'hidrogeòleg va advertir que la descontaminació del pantà de Flix no hauria de servir d'excusa a l'administració: «Després de la neteja ningú podrà garantir que els actuals o futurs governants aprofitin l'aigua dels pous per fer transvasaments, ja que seria fàcil i barat».
El Punt (16-02-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.