31 de març del 2006

La nova biblioteca de Tortosa es dirà Marcel·lí Domingo

Informa avui el web municipal que la nova biblioteca de Tortosa, situada al carrer del Vall i carrer de la Mercè, s’anomenarà Biblioteca Marcel·lí Domingo. L’Ajuntament de Tortosa té previst aprovar en la sessió plenària de dilluns la proposta de canvi de nom. Fins ara la biblioteca de Tortosa es denominava Oliver de Boteller degut a la seva ubicació dins del Palau Oliver de Boteller. Amb el canvi d’ubicació d’aquest equipament, l’Ajuntament ha decidit posar-li a la biblioteca el nom de Marcel·lí Domingo amb l’objectiu de reconèixer la seua figura.
Marcel·lí Domingo Sanjuán (Tarragona, 1884 – Tolosa de Llenguador, 1939) va ser un dels polítics més destacats durant la Segona República, especialment estimat a les Terres de l’Ebre, i estretament vinculat a la ciutat de Tortosa. Va traslladar-se a viure a Tortosa l’any 1903, on va exercir de mestre (va començar les seues pràctiques al col·legi de la Mercè) i va iniciar la seua activitat política i periodística. L’any 1909 va ser escollit regidor de l’Ajuntament de Tortosa i posteriorment fou diputat a les Corts. Més endavant, com a ministre d’Instrucció Pública, introduí el català a les escoles i modernitzà l’estructura docent de l’estat. Posteriorment com a ministre d’Agricultura dignificà la reforma agrària.

Homenatge als 75 anys de la República
L’Ajuntament de Tortosa vol destacar també Marcel·lí Domingo com la figura més representativa del republicanisme a Tortosa. L’any 1911 fou escollit membre del Consell General de la Unió Federal Nacionalista Republicana. L’any 1917 constitueix el Partit Republicà Català i l’any 1929 fundà el Partit Republicà Radical Socialista. Marcel·lí Domingo va participar en el Pacte de Sant Sebastià i amb la victòria de la República, va formar part del Govern provisional com a Ministre d’Instrucció Pública i entre desembre de 1931 i setembre de 1932 va ocupar la cartera d’Agricultura. Amb motiu, aquest any, dels 75 anys de la proclamació de la Segona República, l’Ajuntament de Tortosa ha considerat doblement adient aquest reconeixement a la figura i personalitat de Marcel·lí Domingo. A més del nom, la nova Biblioteca de Tortosa exhibirà també en un punt destacat de l’equipament el bust de Marcel·lí Domingo llegat per la família a l’Ajuntament de Tortosa.

Per saber més sobre Marcel·lí Domingo, cliqueu aquí mateix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta