30 d’abril del 2006

"Bolem + vous i cambornigen" (les fotos de l'ampostí Josep Torta a Flickr)

L'ampostí Josep Torta, el bloc del qual us recomanem, té penjades una sèrie de fotos molt interessants a Flickr. Així, si entreu a l'adreça http://www.flickr.com/photos/joseptorta descobrireu una pila de racons del Delta i de la mateixa ciutat d'Amposta, que Torta ha sabut capturar amb una gràcia especial, i amb un interès gairebé antropològic pel detall... Hi ha fotos del tipus de paviment utilitzat en les diferents places i voreres dels carrers, i detalls de portes antigues, però també portes i finestres que algú va tapiar amb un criteri estrany. D'altra banda, també és molt inquietant el cap d'una nina antiga, arrencat i llançat al mig del carrer. Hem rigut molt amb els cartells escrits a mà i plens de faltes d'ortografia que Torta ha trobat i immortalitzat durant les seues passejades urbanes i rurals. El més divertit, aquell que diu "Bolem + vous i cambornigen", que és una sensacional declaració de principis sobre la voluntat ebrenca de conservar la festa dels bous... Tot seguit, us adjuntem algunes de les millors imatges capturades per Torta:

4 comentaris:

  1. Hola Gustau.

    Gràcies pel teu post sobre les meves fotos.

    Si bé sóc l'autor de la foto "+ vous cambornigen" no soc pas l'autor de la frase, què més voldria jo! La vaig veure escrita en un tauló del torill de la plaça de bous d'Amposta, farà un parell d'anys, i em va cridar l'atenció per les errades ortogràfiques, suposo (espero) que intencionades. La traducció serà "volem més bous que emborniguen" tampoc és massa normativa, sobre tot per "emborniguen" que és una paraula molt de les Terres de l'Ebre (embornar) que vol dir "envestir"

    ResponElimina
  2. què bones! felicitats, josep, per les fotos!

    embornar... a l'Alcover Moll hi surt, "embornar" i el verb del que pervé, "bornar" (curiosa etimologia... per als xafarders, entreu a http://dcvb.iecat.net/ i busqueu...)

    ResponElimina
  3. A Tortosa també s'atribuïx als gossos la capacitat d'embornar, quan un gos t'ensenya les dents: "Vaig 'nar a córrer la taronja i el gos del pagès va embornar-me".

    ResponElimina
  4. Si que es veritat això de que "els gossos embornen" (borden). Segur que es diu a molts altres llocs. Pel que jo se a Amposta, l'Aldea, Deltebre i Masdenverge, també es diu.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta