10 d’abril del 2006

La processó de Rams fa 200 anys

L’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa commemora el bicentenari amb el descobriment d’una placa a l’església dels Dolors

Per commemorar el bicentenari de la versió moderna de la processó de diumenge de Rams, l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa descobrirà avui al migdia una placa a les restes de l’antiga església dels Dolors, al carrer Montcada. De fet, la processó de la Passió és la més popular i tradicional de la Setmana Santa tortosina. La previsió de l’Agrupació de Confraries és que més de 1.500 persones desfilin aquest vespre amb els hàbits de les deu confraries i amb els onze passos. Però si ja és estrany que una processó de Rams aplegui totes les escenes de la passió i mort de Jesús, la singularitat de la processó tortosina ja es trobava en el seu origen. L’any 1806, la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors va convèncer els diferents gremis perquè participessin en la seua processó de Rams. De fet, els gremis sortien amb els seus misteris la nit de dijous sant, però van acceptar la proposta i van conformar la processó de la Passió tal com la coneixem avui. El director de l’Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, Albert Curto, va explicar que la documentació sobre els orígens de la processó de Rams és molt escassa, per no dir inexistent. Segons Curto, les referències més antigues són els escrits de Ramon Vergès Paulí (1909) i de Manuel Beguer (1953), que van glossar la fusió de les diferents processons a partir d’uns documents que es van perdre en l’incendi de l’antiga església dels Dolors, l’any 1936. «Beguer va entendre que aquella fusió era l’origen de l’actual processó, perquè la congregació dels Dolors va desfilar el diumenge de Rams de 1806 amb les confraries i els seus misteris», va precisar Curto. «Fins fa molt poc, la confraria dels Dolors encara organitzava la processó amb la mateixa estructura i el mateix itinerari», va afegir per destacar la continuïtat de la processó en el temps. Curto va recordar que la documentació històrica és tan escassa que, fins i tot, la premsa tortosina demostrava molt poc interès per les processons o els nous passos de les confraries, «un contrasentit si pensem que estem parlant d’una societat molt religiosa». També és escassa la informació sobre la Setmana Santa anterior al 1806. Curto va explicar que algun historiador s’ha referit a la processó dels Disciplinants, que estava organitzada per la confraria de la Puríssima Sang a mitjan segle XVI, i que seria l’antecedent històric de la processó del Silenci, recuperada fa només deu anys.

El Punt (09-04-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta