Els veïns s’han pres un any sabàtic per millorar una versió de la vida de Jesús que reforça el paper de les dones
La programació cultural de la Setmana Santa a les Terres de l’Ebre recupera enguany les representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs, després del parèntesi de l’any passat, un any sabàtic que ha servit per trencar la «monotonia» que amenaçava d’ofegar el projecte, però també per afrontar els canvis que la Passió necessitava per millorar i créixer. Així va explicar-ho una de les actrius de Vilalba, Adelina López, que abans interpretava Susanna i ara encarna un dels personatges centrals de l’obra, Maria Magdalena. De fet, la desena edició de la Passió de Vilalba manté la participació de més de 300 veïns, la majoria dones, que comencen els assajos sis diumenges abans de la Setmana Santa. Però el paper destacat de les dones està plenament justificat en aquesta versió de la vida i mort de Jesús, que vol anar més enllà del que expliquen els evangelis. «La nostra visió és innovadora i solidària, i intenta reflectir amb rigor com vivia i pensava la gent d’aquella època», recorda el director de l’obra, Rafel Esteruelas. «No és una versió feminista de la Passió, sinó diferent i realista, perquè les dones mai van abandonar Jesús i van jugar un paper molt important en la difusió del cristianisme», afegeix el director. D’altra banda, al marge d’algun canvi en el guió per reforçar el protagonisme de les dones, una de les principals novetats d’enguany és l’aprofitament del gran mur que hi ha al costat de l’església de Vilalba, que serà l’escenari del judici a Jesús. «Per fer la discussió entre Pilats i Caifàs hem aconseguit un escenari natural fantàstic, que amb el temps serà tan famós com el teatre romà de Mèrida», ironitza Esteruelas. El director va remarcar que la Passió de Vilalba «no és per veure-la, sinó per viure-la». En aquest sentit, els espectadors han d’acompanyar els actors de la Passió durant tot el recorregut, ja que els escenaris de l’obra són els carrers i les places del nucli antic de Vilalba, així com el calvari d’aquesta població de la Terra Alta, tan monumental com la resta del patrimoni arquitectònic. «Moltes vegades ens han dit que al calvari només li falta que el cel comenci a llampegar», conclou.
> Ningú ha deixat de treballar
Les representacions de la Passió de Vilalba dels Arcs començaran dissabte que ve, 8 d’abril, a partir de dos quarts de cinc de la tarda. També hi haurà una representació de la Passió el dijous Sant, 13 d’abril, a partir de dos quarts de deu de la nit. De fet, el passi nocturn ha aconseguit atreure tant o més públic que la sessió de tarda, ja que les torxes i les fogueres fan que els escenaris naturals siguin encara més espectaculars. «Era una cosa que no volíem que passés quan vam començar a fer la Passió de nit, com un assaig general», explica Joaquim Comé, un dels responsables dels decorats i de l’atrezzo. De fet, els membres del patronat de la Passió de Vilalba potser són els que més han treballat durant aquest any d’inactivitat aparent. Calia fer les torxes, repassar les fustes del calvari i modificar el pont, que havia de ser més gran perquè els actors s’hi poguessin moure millor. Paral·lelament, el director coordinava un equip que tenia l’objectiu d’afinar el guió. «Hem volgut parlar de moltes coses que siguin vigents encara, i la Passió de Vilalba tracta de la mort, la família, els maltractaments, la política i les guerres», afirma Adelina López. «Del que no parlem és de religió, però la gent religiosa també s’hi sentirà identificada», apunta Rafel Esteruelas.
El Punt (03-04-06)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.