3 d’abril del 2006

Riba-roja castiga la línia eòlica per forçar Energia a acceptar la tèrmica

Aparicio reclama la rectificació de la Generalitat i frena un parc que Copcisa vol instal·lar al municipi

L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, José Luis Aparicio (PSC), va reiterar ahir que bloquejarà el traçat de la línia d’evacuació de l’energia dels parcs eòlics de la Terra Alta si la Generalitat no autoritza la central tèrmica de cicle combinat que Iberdrola projecta construir al municipi. Aparicio va remarcar que les negociacions amb els promotors eòlics són correctes, però que la direcció general d’Energia i Mines hauria de canviar la seua política d’acostar els centres de producció als centres de consum. De fet, el govern de Riba-roja també ha rebutjat recentment un parc eòlic de Copcisa, fins que la Generalitat canviï la seua política energètica.

La direcció tècnica de la societat Aprofitament Energies Terra Alta (Aerta) va admetre dijous a Tortosa que la línia d’evacuació de l’energia eòlica ja només depèn de l’acord amb l’Ajuntament de Riba-roja d’Ebre, i que no poden fer-hi ni traçats alternatius ni començar les obres dels parcs autoritzats. «Però si el director general d’Energia i Mines diu que les centrals tèrmiques s’han de fer a prop de Barcelona, els parcs eòlics també», va afirmar ahir l’alcalde de Riba-roja d’Ebre. El socialista José Luis Aparicio va recordar que la central tèrmica d’Iberdrola «hauria d’utilitzar menys metres de línies elèctriques» que els parcs eòlics de la Terra Alta, amb l’objectiu d’evacuar l’energia a la subestació transformadora de la central hidroelèctrica del pantà de Riba-roja. En aquest sentit, Aparicio va advertir que no té res en contra dels pobles de la Terra Alta i els seus projectes eòlics, però que la seua obligació és defensar els interessos de Riba-roja d’Ebre. De fet, Aparicio va advertir que només autoritzaran el traçat de la línia d’evacuació que promou Aerta «quan la Generalitat informi favorablement sobre el projecte de la central d’Iberdrola».
Per defensar els seus interessos, el govern d’Aparicio s’ha decidit a portar al límit la política energètica de la Generalitat. En aquest sentit, ja ha rebutjat el parc eòlic de Copcisa, una de les quatre empreses que formen Aerta. Segons Aparicio, la junta de govern de Riba-roja d’Ebre va acordar divendres passat no atorgar la llicència d’obres a Copcisa, que preveu construir un parc eòlic amb una potència instal·lada de 48 megawatts i una trentena d’aerogeneradors al terme municipal. «El govern de Riba-roja no té cap tipus de problema des del punt de vista polític, tècnic o personal, però volem ser coherents amb la política incoherent de la direcció general d’Energia i Mines», va argumentar Aparicio. «El que tenim clar és que continuarem aquesta política encara que calgui portar la Generalitat als tribunals», va advertir l’alcalde, que va acusar el govern de practicar un «intervencionisme propi d’una altra època» en el mercat de generació energètica. A més, Aparicio va reiterar que la central d’Iberdrola es farà i començarà a funcionar, «per molt que la Generalitat vulga fer informes desfavorables amb qualsevol excusa». L’alcalde també va lamentar el retard de més de vuit mesos que acumula la tramitació del projecte d’Iberdrola per culpa d’Energia i Mines.

> El Gepec investiga l’accionariat dels promotors

La societat Aprofitament d’Energies Renovables Terra Alta (Aerta) està integrada per les empreses Copcisa, Eòlic Partners, Catalana d’Energies Renovables (Cater) i Generació d’Energies Sostenibles (GdE). El grup ecologista Gepec va recordar que Aerta és l’encarregada de realitzar l’extracció de l’energia dels projectes de l’altiplà de la Terra Alta, mentre que Berta s’encarregaria d’evacuar l’energia dels parcs eòlics de Pinell de Brai i Prat de Comte. El Gepec va destacar que Eòlic Partners és de capital alemany, mentre que GdE està administrada per Joan Fages Torres, militant històric de CiU i expresident de l’associació de productors. Segons el Gepec, «les seues centrals tenen predilecció per ajuntaments convergents».

El Punt (01-04-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta