6 de maig del 2006

Acord dels partits aragonesos per dinamitar el pla integral de l’Ebre

La definició del règim hídric centra la primera jornada del congrés Delta+10

L’inici del II Congrés sobre Desenvolupament Sostenible i Conservació del Delta de l’Ebre, l’anomenat congrés Delta+10, va quedar marcat ahir per l’acord dels partits aragonesos per condicionar el règim hídric que hauria de fixar-se a través del nou pla integral del delta de l’Ebre. El president del comitè organitzador, Carles Ibáñez, va qualificar l’acord de «polític», però el portaveu de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va carregar durament contra la mesura.

Les Corts aragoneses van aprovar dijous, per unanimitat, una proposta del PP que pretén la modificació de la llei del Plan Hidrológico Nacional (PHN), perquè l’Aragó també puga participar en la fixació del cabal ecològic de l’Ebre. La iniciativa denuncia que la determinació del règim de cabals es faci a través del nou pla integral del Delta, que haurien d’aprovar la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient. El portaveu del PP en qüestions de Medi Ambient a les Corts aragoneses, Eloy Suárez, va afirmar que els interessos d’Aragó es veuen «seriosament amenaçats» per la negociació bilateral que faran la Generalitat i l’Estat per fixar el cabal ecològic de l’Ebre. «De Fontibre a Riba-roja veurem com passa l’aigua, per dotar el Delta de cabals ambientals», va dir Suárez.
L’acord dels partits aragonesos va marcar l’inici del congrés Delta+10, que ahir va començar a Amposta amb una sessió que precisament intentava desbloquejar el debat tècnic sobre el règim hídric. El president del comitè organitzador, el biòleg Carles Ibáñez, va valorar que es tracta d’una mesura «innecessària», ja que en realitat serà el govern de l’Estat qui tindrà l’última paraula en l’aprovació del pla integral del Delta. «Serà un acord entre la Generalitat i l’Estat, però el govern estatal també escoltarà el govern d’Aragó i la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per fixar el cabal mínim», va precisar Ibáñez. El biòleg va afirmar que ni Catalunya ni Aragó poden «blindar» l’Ebre depenent dels seus interessos, i va afirmar que la resolució dels partits aragonesos és una mesura de caràcter polític. «Volen aprofitar el màxim d’aigua de l’Ebre, però el nou pla de conca s’haurà de redactar depenent d’una directiva europea que reclama una gestió més eficient i que no empitjori la qualitat de l’aigua», va concloure.
El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, va mostrar-se molt més contundent. Tomàs va reclamar una reacció àgil de la Generalitat, que «hauria de vetllar millor pels interessos del tram final del riu». Segons el portaveu de la PDE, la resolució dels partits aragonesos és «una interpretació molt lamentable de la nova cultura de l’aigua». «No hi ha un esperit de planificació hidrològica de tota la conca, sinó una reivindicació sobre la propietat de l’aigua», va afirmar Tomàs, que va denunciar que el govern d’Aragó s’està posant al mateix nivell que la Generalitat Valenciana. «És un gran perill per al riu, però la PDE està ben preparada per afrontar-lo», va advertir. Tomàs va remarcar que les necessitats de l’Ebre s’han de marcar des del tram final cap a dalt, i no al revés. El portaveu va reiterar la crida de la PDE per aturar el Pacte de l’Aigua de l’Aragó, que preveu nous embassaments i regadius.

> Consensuar les solucions per al Delta

Més d’un centenar de persones s’han inscrit ja en el II Congrés sobre Desenvolupament Sostenible i Conservació del Delta de l’Ebre, que va començar ahir a Amposta i durarà fins al 26 de maig. Segons va remarcar el president del comitè organitzador, el biòleg Carles Ibáñez, l’objectiu del congrés Delta+10 és intentar trobar solucions als problemes ambientals que té el tram final de l’Ebre. De fet, la primera part de cada sessió té una diagnosi tècnica, però el congrés pretén assolir solucions de consens entre els actors socials, econòmics i tècnics que coneixen el Delta. Ibáñez va remarcar que les conclusions del congrés Delta+10 haurien de servir per redactar el nou pla integral, i va destacar que en el comitè organitzador hi siguin la major part dels sectors socioeconòmics i de les administracions amb competències sobre el Delta, que podran debatre al voltant d’una mateixa taula per primera vegada. «Hem de saber treure profit d’aquesta gran oportunitat», va afegir-hi. D’altra banda, Ibáñez va valorar el llegat i els punts de contacte amb el primer congrés sobre el Delta, que va fer-se a Sant Carles de la Ràpita l’any 1995. «El tema és el mateix, la conservació i la protecció integral del Delta, amb una visió global de la interacció entre les qüestions ambientals i el futur socioeconòmic», va detallar. «La visió és la mateixa, però la situació ha canviat, perquè des del punt de vista social hi ha menys conflicte i és possible debatre amb més calma», va precisar. Amb tot, Ibáñez va advertir que alguns problemes ambientals s’han agreujat en els últims deu anys, i que potser per aquest motiu és «més urgent» trobar solucions i aplicar el pla integral.

>Nova riuada controlada

El biòleg Carles Ibáñez, responsable de la Unitat d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA, va valorar molt positivament el nou desembassament controlat que va fer dijous la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), amb l’objectiu de provocar una riuada que netegés el tram final de macròfits. «Aquesta ha estat d’una durada més curta que l’anterior, però segur que ha tingut un efecte positiu, tant sobre les poblacions de larves de mosca negra com sobre les mateixes plantes aquàtiques», va detallar Ibáñez, que també va destacar l’aportació de sediments. «Això és el que sempre hem demanat, el manteniment d’aquestes riuades, i que els desembassaments formin part d’una programació global quan estiga definit el règim hídric», va afegir-hi.
D’altra banda, els membres de la comissió de seguiment de la mosca negra van acordar ahir que la setmana que ve continuaran els tractaments contra la plaga de la mosca negra, des de Flix fins a Amposta. De fet, la prova pilot feta a Ginestar el 27 d’abril ha servit per demostrar que el producte BTI gairebé ha exterminat les larves entre Ginestar i Xerta. Dijous que ve, els tècnics vessaran més litres de BTI a l’altura de Flix. El tractament biològic es repetirà aigües avall de l’assut de Xerta.

El Punt (06-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta