6 de setembre del 2010

Les escales de la catedral, pagades pel "mecenes tortosí" José Celma Prieto

El bisbe de Tortosa, Xavier Salinas, ha revelat aquest diumenge que el mecenes tortosí José Celma Prieto ha pagat part de la reconstrucció de les escales de la Catedral.

José Celma Prieto,
en una imatge del portal de la UNED.
El nom de l'empresari, president de l'asseguradora Metròpolis, va ser un dels primers que va sonar com a possible patrocinador de les escales, quan l'alcalde i Salinas van anunciar que es pagarien gràcies a una aportació anònima. Però més endavant el nom que va prendre més força va ser el de Jaume Grego Mayor, qui va ser primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Cinta. El tema, però, s'ha portat amb la màxima discreció, tant des de l'Ajuntament com des del Bisbat, per respecte a la voluntat del donant. Salinas ha fet pública la identitat del patrocinador en acabar la missa de la Cinta, amb la catedral plena de gent. En finalitzar la missa a l'altar major de la catedral, el bisbe s'ha dirigit als fidels per agrair públicament al tortosí afincat a Madrid per haver contribuit al finançament de la nova escalinata, que dissabte a la tarda va ser beneïda. En el mateix parlament, Salinas també ha expressat el seu agraïment a l'Ajuntament de Tortosa i a l'alcalde, Ferran Bel.

De fet, a la sortida de la catedral, Bel ha recordat que José Celma ha estat una de les persones que més coses ha aportat, des del món privat, a Tortosa en els últims quaranta anys. Potser una de les més importants siga el museu d'escultures de Santiago de Santiago als Jardins del Príncep, que Felip de Borbó va inaugurar el 23 de setembre del 1991. A banda, Celma és president del Consell Social de la UNED, i va ser ell qui fa més de 30 anys va crear a Tortosa un centre propi de la universitat a distància. Segons el bisbe, l'aportació privada de Metrópolis també obre la porta a què altres persones i empreses puguen implicar-se en el manteniment de la catedral. Salinas també ha dit que espera que l'empresari puga venir a Tortosa a comprovar personalment el resultat de la seua aportació per a la reconstrucció de les escales.

9 comentaris:

  1. Aquest cop, si ve lo Celma, que porte a la Letícia. Amb pastissets i baldanes encara l'engreixarem una mica la Princesa.
    Lo poblema principal de l'obra és el projecte. Es veu que està fet per un arquitecte de xalets de "low cost" i lliga poc amb la resta de l'obra. Però, vista la teulada de la catedral, "pecata minuta".
    "Al loro" en la barana, per si de cas.

    ResponElimina
  2. Quan es va fer públic que un mecenes pagava les escales de la Catedral, es va dir “pagava”, ara es diu que ha pagat “en part” les escales. Quant han costat les escales? Quant ha aportat el Sr. Celma? Qui a aportat la resta? Hem pagat una part els tortosins? Com diuen en castellà “Luz y taquígrafos”.

    ResponElimina
  3. Gràcies senyor Celma!

    Jo encantat de pagar part de la construcció de les escales com a tortosí.

    ResponElimina
  4. Me penso que lo 40% l'ha pagat lo bisbat.
    Guti,si tu ets catolic i vols donar part dels teus diners a esta secta alla tu,pero estos mafiosos ja se finansen prou en diner public,nomes faltaria pagar les obres de casa dells,les escales de casa megua me les vaig pagar jo,100%.

    ResponElimina
  5. Si, ignorant, però a casa teua no deu anar ningú a fer-se fotos, ningú puja per les escales i ningú hi va el dia de la processó.
    Per cert, tu creus que tots els que estaven a la porta de la Catedral el diumenge per la nit esperant l'entrada de la processó eren de la "secta" com dius, t'asseguro que fins i tot n'hi havien d'incrèduls i molts, inclús poc practicants.
    Una altra cosa, tu saps les vegades que me'n aprofito al llarg de l'any de les instal·lacions de l'estadi municipal i del CD Tortosa? CAP. Saps el que ens costen a tots, esportistes o no?
    Per acabar, les escales de casa teva te les vas pagar tu i m'ho crec, però saps que hi han façanes i rehabilitacions de cases particulars que les paguem entre tots?
    És tot tant relatiu, i cada vegada més.............

    ResponElimina
  6. Sempre hi haurà gent que diu viure al primer pis, i no vol compartir les despeses de l’ascensor…
    Però be que se’n beneficien en un cas de necessitat...

    ResponElimina
  7. Afterlife ,suposo que deu ser de low cost perque volen tirar les cases de davant,pero com ignorant ho sóc,lo primer gracies per arreglar les pareix imposible despues de molt anys les hagin reconstruït
    ximo tens tanta raó tot és tan relatiu

    ResponElimina
  8. No és per ser catòlic, és per estimar el patrimoni històric i cultural de la meva ciutat. Igual que si fos cordovès estaria encantat de pagar la rehabilitació de la Mesquita de Cordovà, o si fos granadí la rehabilitació de l'Alhambra, sense que professi la religió musulmana.

    ResponElimina
  9. No compares l'esport en sectes religioses,prediquen mentires i aixo auria de ser delicte,o potser tu creus que estan per al be esta gent?
    Si utilitzes l'estadi ho celebro,pero tambe hi han moltes coses a fer,les piscines,canviar l'herva del camp de futbol,arreglar lo velodrom que fa pena,canviar lo parquet del pavello,etc....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta