5 de maig del 2006

L'edifici de les delegacions taparà les vergonyes del nucli antic de Tortosa

El suplement cultural en català Quadern, que el diari El País distribueix cada dijous, va revelar ahir un dels secrets més ben guardats per la Delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre. Amb motiu d'una entrevista a l'arquitecta Carme Pinós, a la pàgina 3 del Quadern es podia ver una maqueta del futur edifici de les delegacions, que la Generalitat construirà al solar de l'antic institut del carrer Montcada. El Guggenheim de les Terres de l'Ebre ja ha quedat al descobert... L'aparició de la maqueta de l'edifici, abans de la presentació oficial del projecte, ha provocat malestar a la mateixa Delegació del Govern i entre la premsa del territori, que havia sol·licitat per activa i per passiva conèixer més detalls sobre el complex de les delegacions.
El problema, pensem, és que s'ha volgut retardar i controlar massa la presentació pública. La Delegació del Govern s'arriscava a que passés una cosa així... De fet, sembla que la presentació havia de fer-se el 10 de maig, coincidint amb la reunió del consell executiu que la Generalitat havia de celebrar a Tortosa per primera vegada, però s'ha ajornat. Ara les coses s'han precipitat, i per dimarts, 9 de maig, ja hi ha convocada una roda de premsa, que oficialment és per informar sobre les troballes arqueològiques que s'han trobat al subsòl de l'antic institut del carrer Montcada. Per cert, unes troballes que, si són tan excepcionals com ens diuen, caldrà veure com afecten la construcció del pàrquing subterrani i al mateix disseny de l'edifici.
Amb tot, el que ens sap més greu són les declaracions que l'arquitecta Carme Pinós realitza al Quadern, parlant sobre l'encaix de l'edifici de les delegacions al nucli antic de Tortosa:
"El centre de Tortosa està molt degradat. La veritat és que la realitat del nostre país és bastant lamentable perquè quan un veu els palaus que hi havia i en què s'ha convertit ara la zona... Per això el nostre projecte intenta tapar tant com sigui possible els edificis que envolten el solar i, al mateix temps, crear espai públic. Ens situem enmig del solar i a la planta baixa hi ha passatges que donen continuïtat al carrer comercial, però mai veus l'edifici sencer sinó de forma parcial, va fent gestos. No és la gran façana sinó l'edifici que es fracciona i que es va entenent des de la parcialitat, però que està generant espais dintre i fora, perquè és tan important la plaça que genera fora com l'espai que dóna dins."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta