13 de maig del 2006

Salvadó adverteix de la massificació eòlica i de les obres per reforçar el CAT

El republicà també critica el retard de la vegueria

El delegat de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Lluís Salvadó, va acomiadar-se del càrrec fent un balanç de la participació d’ERC en el tripartit. Salvadó va dir que van ser clau en la paralització del transvasament de l’Ebre, però va advertir de l’interès d’ICV per reforçar el minitransvasament. El delegat també va criticar el model de desplegament eòlic del PSC.

«Sense ERC a la Generalitat i sense la important influència que exercíem sobre el govern de Madrid, el transvasament no s’hagués aturat», va sentenciar Lluís Salvadó. El delegat va afirmar que «només per això, ja podem donar per ben invertits els nostres esforços personals». Salvadó també va valorar que durant la seua etapa han aconseguit consolidar la presència de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, i que van fer un altre pas endavant amb la inauguració de la nova seu de la delegació al Palau Abària de Tortosa. «També amb el nou edifici de les delegacions, un projecte important i singular, que ens feia molta il·lusió», va precisar Salvadó abans de recordar que també han desplegat els diferents serveis que encara no estaven complementats. El delegat va afirmar que ERC ha sabut deixar un segell de diàleg i de consens territorial i institucional. Segons Salvadó, la intervenció dels republicans ha estat fonamental per assolir acords sòlids, «no només d’un poble o d’un partit, sinó del conjunt de les Terres de l’Ebre». Salvadó va citar el consens viari sobre l’autovia de l’interior i el desdoblament de l’eix de l’Ebre; la creació del nou Patronat de Turisme de l’Ebre, i la constitució del consorci d’ajuntaments que gestionarà el nou canal de televisió digital terrestre (TDT) de titularitat pública. Una de les incògnites a les Terres de l’Ebre és saber com gestionarà la Generalitat aquestes qüestions estratègiques, sense la participació d’ERC. Sal vadó també va lamentar no poder inaugurar el centre d’interpretació de la Batalla de l’Ebre de Corbera i no poder impulsar el pla estratègic del turisme i el centre d’atenció especial a les dones maltractades.

> Decret eòlic en suspens

«A partir d’ara, des d’una oposició no volguda, tenim les mans lliures per poder defensar els nostres criteris i manifestar la nostra oposició a determinats projectes», va advertir Lluís Salvadó. El dirigent republicà va criticar el «model socioconvergent de massificació eòlica», i va remarcar que el PSC té el mateix model de desplegament de l’energia eòlica que l’anterior govern de CiU. Salvadó va indicar que, després de les polèmiques declaracions de l’anterior conseller d’Indústria, Josep Rañé, el conseller primer va aconseguir que la Generalitat de senvolupés un decret per evitar una implantació massiva de parcs eòlics a les Terres de l’Ebre. «Però Josep Bargalló només ha tingut quinze dies per convèncer el nou conseller d’Indústria de la necessitat de racionalitzar la implantació dels futurs parcs eòlics», va dir el delegat del govern.

> El minitransvasament

Lluís Salvadó deixarà el despatx al Palau Abària amb unes declaracions que portaran cua. El delegat va denunciar que ICV «vol reforçar el minitransvasament, a través del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT)». La mateixa setmana en què una moció d’ERC, aprovada dilluns per l’Ajuntament tortosí, ha provocat una tempesta política al Camp de Tarragona, Salvadó va acusar ICV de defensar «molt poc» la nova cultura de l’aigua. El delegat va recordar que el CAT no ha impulsat cap iniciativa per impulsar l’estalvi o reutilitzar les aigües residuals, però sí vol reforçar les canonades del minitransvasament i fer pous d’emergència a Campredó. A més, Salvadó va advertir que els dirigents socialistes de Barcelona i de València tornaran a posar els ulls en l’Ebre, ara que ERC no és al govern català.

> «Hem perdut llençols»

Lluís Salvadó va afirmar que des del 30 de setembre, quan va aprovar-se el text del nou Estatut al Parlament, la classe política de les Terres de l’Ebre ha hagut de fer «moltes renúncies». «Durant aquests mesos hem perdut molts llençols, com la possibilitat d’aconseguir la vegueria de les Terres de l’Ebre a mitjà termini», va afirmar el delegat de la Generalitat. Segons Salvadó, l’Ebre no tindrà el reconeixement administratiu com a vegueria fins que l’Estat espanyol no faci una reordenació del sistema provincial. «La creació de la vegueria s’ha ajornat sense una data concreta, i tothom que ara vulga dir el contrari només ven fum», va lamentar. Salvadó es referia a dirigents socialistes com l’alcalde tortosí, Joan Sabaté, que defensen que a l’Ebre el procés podria accelerar-se excepcionalment, com a l’àrea metropolitana de Barcelona.

El Punt (13-05-06)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta