L'Ajuntament també encarrila el desplegament de la fibra òptica i un projecte per afavorir la participació ciutadana
L'Ajuntament d'Amposta ha volgut fer una aposta important per incorporar la ciutat a l'anomenada societat del coneixement, amb la seua participació en el projecte Ciutats Digitals i amb el desplegament de la xarxa de banda ampla basada en la fibra òptica. Un projecte que arriba a la fase final i que les regidories de Mitjans de Comunicació i Noves Tecnologies preveuen que podrà adjudicar-se d'aquí a pocs dies. A més, també han posat en marxa dos concursos per adjudicar la creació de les tres comunitats digitals i el projecte de participació ciutadana Eparticipació. De fet, l'última junta de govern local de l'Ajuntament d'Amposta va aprovar les bases tècniques i administratives que haurien de permetre l'inici dels dos projectes de digitalització abans de final d'any.
El projecte Amposta Ciutat Digital preveu la creació de tres comunitats digitals: la ciutadana, l'educativa i l'empresarial. A través de les comunitats virtuals, els col·lectius podran participar activament en el desplegament de la societat del coneixement a Amposta, amb activitats formatives (Elearning), així com tenir espais per crear portals electrònics i blocs, i dur a terme activitats en xarxa i a través d'Internet. En aquest sentit, l'objectiu del projecte és fer més accessibles les noves tecnologies de la comunicació i els seus continguts, de forma assistida, amb l'objectiu d'evitar l'anomenada «fractura digital». Els interessats hauran de presentar un pla d'actuació integral per a les tres comunitats, així com per a la implementació, el proveïment de tecnologia i la gestió de les comunitats durant el període que va des de l'adjudicació, a finals de juliol, fins al 31 de desembre del 2007, data en què finalitza la fase actual del projecte Ciutats Digitals.
El projecte d'Amposta, al marge de preveure unes comunitats virtuals destinades als ciutadans i als professionals de l'educació, també ha programat una tercera comunitat digital especialitzada en l'atenció al món empresarial, als professionals i als nous emprenedors. La comunitat empresarial haurà de garantir la formació dels empresaris a través de cursos i cicles de divulgació sobre les noves tecnologies de la informació, així com la posada en marxa d'un centre de suport que doni servei als professionals i que els assessori en aquest àmbit. A més, haurà de crear una aplicació que suporti una intranet i que doni accés a la xarxa de banda ampla a totes les empreses instal·lades als dos polígons industrials d'Amposta. La intranet també formarà part del campus formatiu virtual, que serà l'aspecte més interessant de la comunitat digital educativa. De fet, l'ideal seria que les empreses i la xarxa educativa intercanviessin experiències i formació. Per tant, en els projectes es valoraran els acords i les associacions amb les universitats, els centres de recerca i les empreses amb projectes d'investigació, desenvolupament i innovació, així com amb fundacions especialitzades en els àmbits de la societat del coneixement i de les noves tecnologies de la comunicació.
Per la seua banda, el campus formatiu virtual hauria de plantejar-se com un sistema tecnològic que reprodueixi un espai educatiu en xarxa, amb l'ús de sistemes com ara la videoconferència, el xat, el correu electrònic, les llistes de discussió, els recursos compartits i un mecanisme per fer el seguiment i l'avaluació dels alumnes. Paral·lelament, la comunitat ciutadana haurà de garantir l'hostalatge de webs a totes les associacions culturals i entitats esportives d'Amposta, però també als ciutadans, que hauran de tenir accés a bases de dades, correu electrònic i llistes de correu de diversos temes.
> Cinc empreses aspiren a les obres per a la banda ampla
Amposta va iniciar les obres de la primera fase de la xarxa de banda ampla el novembre del 2005. Després, ha impulsat un concurs públic per adjudicar el desplegament de la xarxa de banda ampla basada en la fibra òptica, amb un pressupost inicial que superava els 272.000 euros. Cinc de les sis empreses que es van presentar en el concurs ja han passat el primer procés de valoració, i un equip tècnic ja està avaluant les cinc propostes, amb la previsió d'adjudicar el projecte d'aquí a pocs dies. A més, l'Ajuntament ha encarrilat el projecte per fomentar la participació ciutadana a través de les noves tecnologies i la certificació digital i, durant el juliol, es reunirà amb entitats, institucions i associacions per posar en marxa el pla i definir els continguts. De fet, no es tracta de crear portals o pàgines web, sinó de garantir l'accés a les noves tecnologies per integrar-les al funcionament de les entitats i a les relacions dels ciutadans. El projecte preveu la utilització de targetes, certificats digitals i el nou DNI digital que impulsa el govern estatal.
notícia inclosa al reportatge UNA INTERNET MÉS SOCIAL
El Punt (2-Juliol-2006)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.