28 d’agost del 2006

El 69% dels webs municipals de l'Ebre no inclouen cap informació urbanística

Tortosa té el portal més ric en continguts, mentre que l'Ampolla, l'Ametlla i la Ràpita només tenen pàgines turístiques

Un total de 36 webs municipals, dels 52 ajuntaments que hi ha a les Terres de l'Ebre, no inclouen cap informació urbanística. En realitat, només 9 ajuntaments ebrencs faciliten informació urbanística en els seus portals: Alcanar, Amposta, Deltebre, Roquetes, Sant Jaume d'Enveja, la Sénia, la Torre de l'Espanyol, Ulldecona i Tortosa, que té el web municipal amb una informació més rica, variada i complerta. Així ho demostra un estudi recent de Daniel Gil, responsable de la biblioteca de la demarcació ebrenca del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya. Al final de la llista de l'informe hi ha pobles que registren un gran creixement urbanístic, com ara l'Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i l'Ametlla de Mar, que només veuen Internet com a aparador turístic.

Només el 17,31% dels ajuntaments de les Terres de l'Ebre inclouen actualment alguna informació urbanística en les seves pàgines web. Un exhaustiu informe acabat el juny d'enguany, al qual ha tingut accés El Punt, posa de manifest que només Alcanar, Amposta, Deltebre, Roquetes, Sant Jaume d'Enveja, la Sénia, la Torre de l'Espanyol, Tortosa i Ulldecona posen a l'abast de ciutadans i professionals algun tipus d'informació urbanística. L'estudi, signat per Daniel Gil, quantifica i analitza totes aquelles referències urbanístiques com ara les memòries dels plans d'ordenació, els plans parcials, els plans generals i els projectes aïllats, com ara els equipaments. A més, l'informe també valora la inclusió als webs d'articles i arxius sobre normes urbanístiques, normes subsidiàries, catàlegs d'elements patrimonials i arquitectònics, plànols i altres elements gràfics, i també estudis i informes vinculats a l'urbanisme, com ara les memòries socials i les declaracions d'impacte ambiental. L'informe remarca que hi ha set municipis, el 13,45% dels consistoris de les Terres de l'Ebre, en què els webs no s'han pogut consultar perquè únicament són pàgines turístiques, sense cap tipus d'informació consistorial o perquè presenten diferents problemes tècnics, com ara errors als enllaços interns. Aquests set municipis són l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Camarles, Corbera d'Ebre, Sant Carles de la Ràpita, Tivissa i Vilalba dels Arcs. Tot i això, el grup més nombrós el formen els 36 municipis (69,24%) que, tot i tenir pàgines penjades a Internet amb informació consistorial, encara no han inclòs cap document ni cap referència urbanística al web municipal. Alguns dels casos més preocupants són els de dues capitals de comarca, Móra d'Ebre i Gandesa, així com alguns pobles del litoral que estan en procés de creixement urbanístic i amb una activitat immobiliària molt important. És el cas de l'Ampolla, l'Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita, que només utilitzen Internet per promocionar-se turísticament. L'estudi destaca el web de la Torre de l'Espanyol com a bon exemple per als pobles més petits.

> Els més grans aproven amb bona nota

L'estudi sobre la informació urbanística inclosa als webs municipals de les Terres de l'Ebre pot consultar-se íntegrament des de la pàgina del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya (www.cobdc.org). Només cal buscar l'apartat del grup de treball de les Terres de l'Ebre, coordinat pel mateix Daniel Gil, i tot seguit accedir a l'apartat de publicacions. L'informe de Gil remarca que el web d'Amposta té «un completíssim apartat amb informació urbanística», en què es pot consultar l'aprovació provisional del pla d'ordenació urbana municipal (POUM). A més, la pàgina de la capital del Montsià també inclou diferents plànols d'informació i d'ordenació, així com catàlegs amb les fitxes de les masies rurals i del patrimoni històric, artístic, arquitectònic i arqueològic. L'estudi valora que la informació del web de Tortosa és «la més rica, variada i complerta», i destaca especialment els apartats sobre el POUM, els diferents plans parcials, el catàleg d'edificis i conjunts rurals de caràcter històric, i el pla integral del nucli antic (Pincat).

el contrapunt/GUSTAU MORENO

Es pot dir que compartim les conclusions de l'informe que adverteix de la poca utilització dels webs municipals a l'hora d'informar els professionals, les empreses i els particulars de la realitat urbanística a les Terres de l'Ebre. Fins ara, només nou ajuntaments han inclòs informació urbanística a les seves pàgines web: cinc del Montsià, tres del Baix Ebre i un de la Ribera d'Ebre, mentre que cap de la Terra Alta ofereix dades urbanístiques al seu web. La demografia dels pobles i els problemes de finançament no haurien de servir d'excusa a l'hora de millorar els serveis d'un web municipal, tal com demostra el portal de la Torre de l'Espanyol. És una qüestió de voluntat política.

El Punt (28-Agost-2006)

5 comentaris:

  1. Gustau,

    Sóc Daniel Gil. Moltes gràcies per la citació de l'estudi que vam fer des del Grup de Treball. M'alegra saber que ha tingut alguna mena de repercussió periodística. De difusió dins del Col·legi d'Arquitectes ja n'ha tingut, i segurament amb el temps intentarem fer algún estudi més a fons sobre algun tema més concret que hi tingui relació.

    Per cert, també mantinc un bloc: http://bauen.blocat.com M'agradarà que hi facis un cop d'ull. Sobre La Marfanta, només tinc paraules d'elogi!! M'agradarà mantenir conctacte.

    ResponElimina
  2. Ei, Daniel. Ja m'havia trobat amb el teu bloc per casualitat, fa uns dies, i llavors vaig recordar que tu havies fet l'estudi sobre els webs municipals i l'urbanisme, que vaig trobar molt interessant. La veritat és que la notícia la vaig escriure just abans de marxar de vacances, i estava esperant a que sortís publicada per parlar després del teu bloc. L'arquitectura i l'urbanisme sempre m'han interessat molt, i el teu bloc ofereix una mirada molt amena i útil. Em va encantar la reflexió sobre els "Centres d'idees", com a evolució dels centres comercials i d'oci, units amb les biblioteques.

    ResponElimina
  3. Ei Gustau!

    hi ha una cosa que m'intriga: com vas trobar l'informe sobre la informació urbanística? La veritat és que no vam fer gens de difusió: la vam penjar al web del COBDC i a E-LIS, un repositori de documents sobre biblioteconomia i documentació. També li vaig passar amb meu cap, és clar. No sé si pots revelar les teues fonts?? jejeje Te passo el meu correu: dgilso@gmail.com

    ResponElimina
  4. Ahhh... vaig enviar un correu a la llista Ebrencs parlant de les publicacions del Grup de Treball. És veritat.

    ResponElimina
  5. Sí, va ser a través d'Ebrencs. Et vaig enviar un e-mail però no et devia arribar...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta