31 d’agost del 2006

Malestar a Tortosa per la designació de Cañizares com a pendonista de la Cinta

Membres de la Reial Arxiconfraria anuncien que boicotejaran els actes en què participi el cardenal arquebisbe de Toledo

La polèmica tornarà a envoltar enguany les festes de la Cinta a Tortosa. El primer majordom de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta ha confiat l'estendard principal al cardenal arquebisbe metropolità de Toledo i primat d'Espanya, Antonio Cañizares, i l'elecció ha molestat profundament els membres catalanistes de l'entitat. Alguns membres destacats, com l'exdelegat de Cultura, Ramon Miravall, ja han anunciat que no assistiran a cap dels actes en què participi el vicepresident de la Conferència Episcopal Espanyola, conegut per la seua catalanofòbia. Cañizares ha estat un dels jerarques eclesiàstics més bel·ligerants contra algunes reformes socials, com ara les bodes entre homosexuals, però també ha carregat contra el nacionalisme català i el nou Estatut.

L'exdirector dels serveis territorials de Cultura i actual delegat d'Òmnium Cultural al Baix Ebre, Ramon Miravall, va ser un dels primers membres de la Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta que va advertir que no pensa assistir a cap acte religiós en què participi Cañizares. «La designació del pendonista de la Cinta és un privilegi que correspon al primer majordom, i l'elecció de Cañizares ens va agafar totalment de sorpresa», va detallar ahir. Miravall també va dir que va fer constar en acta que, com a mesura de protesta, no participarà ni en la missa ni en la processó de la Cinta. «L'arquebisbe de Toledo ha manifestat moltes vegades el seu pensament imperialista, colonialista i anticatalanista, i va arribar a dir que si érem nacionalistes no podíem ser catòlics», va lamentar Miravall, que també va acusar Cañizares d'utilitzar el seu càrrec amb «finalitats polítiques». Segons Miravall, hi ha altres membres de la Reial Arxiconfraria que també han anunciat, fins ara en privat, que no assistiran als actes presidits per Cañizares.
Més conciliador va mostrar-se ahir el portaveu de CiU a l'Ajuntament i expresident del Patronat Obrer de la Sagrada Família, Ferran Bel: «Cañizares ha demostrat una incomprensió important cap a la situació de Catalunya i els nacionalismes, i només esperem que la seua visita a Tortosa li siga útil per canviar d'opinió», va remarcar. Segons Bel, els regidors de CiU assistiran a tots els actes religiosos, «perquè la Cinta està per damunt de tot». «No volem contribuir a fer que es fomentin més polèmiques, perquè tot això va en contra de Tortosa, de les festes de la Cinta i de la devoció a la Verge», va afegir Bel. D'altra banda, qui també s'ha manifestat públicament en contra de la invitació a Cañizares ha estat el portaveu d'ICV a l'Ajuntament, Sisco Lahosa. En una carta enviada als mitjans de comunicació, Lahosa afirma que Cañizares és un convidat «inoportú», i que per tant Tortosa tornarà a ser el focus d'una notícia «desagradable».

> Grego Mayor: «No som una organització política»

El primer majordom de la Reial Arxiconfraria, Jaume Grego Mayor, va recordar ahir que l'objectiu de l'entitat és impulsar i difondre la devoció a la Mare de Déu de la Cinta. En aquest sentit, Grego Mayor va afegir que actualment intenten arribar als més joves, i va destacar que si enguany ha convidat el cardenal arquebisbe de Toledo és «perquè ha estat una persona que s'ha preocupat molt per l'educació, durant tota la seua trajectòria». El primer majordom va remarcar que la Reial Arxiconfraria no és una organització política, i va repassar alguns dels pendonistes dels últims anys, com el científic antitransvasament Pedro Arrojo, Jordi Pujol, Federico Mayor Zaragoza o Esperanza Aguirre. «L'Arxiconfraria té milers de membres, de totes les sensibilitats polítiques, i respecto les decisions de tothom», va valorar Grego Mayor sobre l'anunciat boicot d'alguns membres. «El que fem és rendir culte a la nostra patrona, i això és el que farà Cañizares, al marge de les seues idees polítiques», va concloure.

*ANTONIO CAÑIZARES
Arquebisbe de Toledo i primat d'Espanya
Nascut a València el 1945, va ser bisbe d'Àvila i arquebisbe de Granada. És arquebisbe de Toledo des del 2002 i cardenal des del març d'enguany. Va afirmar que el text de l'Estatut deixa una porta oberta a l'incest, a la poligàmia i a la poliàndria, i va animar els fidels a resar per la unitat d'Espanya.

El Punt (31-Agost-2006)

8 comentaris:

  1. El que em sembla increïble és que encara se li doni tanta coba a Miravall. La seva condició "d'un dels primers..." o d'ex de Cultura, no és tant valuosa, per més que ell s'obstini en donar-se un paper important a la ciutat. A més, les seves desqual.lificacions, pot aplicar-seles: Solament cal repassar els seus escrits per veure taques de xenofòbia, etnocentrisme i sobretot, "miravallisme".

    ResponElimina
  2. En algunes coses tens raó, usuari anònim. Però no és que li donem "coba", sinó que simplement és un dels protagonistes d'un fet noticiós. Com a membre destacat de la Reial Arxiconfraria, és un dels que ha anunciat públicament que boicotejarà els actes en què participi Cañizares. Si diem que és exdelegat de Cultura o delegat d'Omnium Cultural és, sobretot, per contextualitzar els lectors que no són de Tortosa, ja que Miravall és una persona prou coneguda a la ciutat i no caldrien presentacions.

    ResponElimina
  3. S'equivocarà en altres coses però en això ha donat la cara

    ResponElimina
  4. Ja tens raó, Gustau: A hores d'ara, Miravall és més protagonista d'aquesta notícia que elpropi Cañizares o els caps de l'arxicofraria. Jo no sabria dir si "la càmara estima Miravall" o és ell qui s'ho treballa sempre.
    Hi ha uns quants personatges així, sense malicsia que es diu.

    ResponElimina
  5. No acabo d'entendre que els comentaris a n'este blog se centren en Miravall... Des de dins de Tortosa suposo que és rellevant el pes que se li doni a Miravall, però des de fora, us asseguro que el fa més mal al fetge és veure com Tortosa torna a convidar a elements exòtics per presidir un dels principals actes de les seues festes majors. Coneixo molt bé Tortosa i sento gran optimisme respecte de la seua capacitat per espolsar-se caspa i mirar cap al futur amb esperança de treure's de sobre l'olor a naftalina. Per això em decep tant el fet que hagin convidat al Cañizares... Quin escàndol de declaracions del "Majordom" per justificar la invitació! Diu que no volen fer política; ens prenen per imbècils? D'on li ve al senyor bisbe de Toledo la popularitat... del seu paper en la promoció de l'educació, o més aviat del seu posicionament "siemprehayuncaminoaladerecha" respecte de l'Estatut i la qüestió nacional a l'Estat Espanyol?

    Salut marfantaires!

    ResponElimina
  6. Tortosa invita qui vol...Fins i tot als Lamas que ens han honorat amb la seva presència...Altra qüestió es estar d'acord o no amb les declaracions vertides per aquest senyor...I es que les formes també son importants en democracia...Una abraçada..

    ResponElimina
  7. Tortosa invita qui vol, certament. Però les invitacions a presidir un dels principals actes de la festa major mai són neutrals. En altres paraules: tenen un significat i una intenció -també política- claríssimes. Lamento que les formes del comentari que vaig fer serveixin per desviar l'atenció. Continuo pensant que resulta sorprenent que hagi de ser Tortosa la única ciutat de Catalunya capaç de premiar amb una distinció com aquesta una persona que si és coneguda entre els tortosins és ÚNICAMENT per les seves postures radicalment contràries a l'autogovern i a l'afirmació de la personalitat nacional de Catalunya. Tortosa invita a qui vol i es fa responsable (1)de la imatge que això li pugui reportar a n'ella i (2) del reconeixement i suport que rep monsenyor Cañizares per part d'una ciutat mitjana catalana. I jo ho lamento profundament, perquè aquesta no és la imatge que li vull a Tortosa ni al bisbe Cañizares.

    Una abraçada, Mc Calan.

    ResponElimina
  8. Gràcies Gustau, la Marfanta ha estat el sol mitjà digital ebrenc que s'ha fet resso d'aquesta noticia.
    Tant la Veu de l'Ebre com el Diari de Tarragona (en les seues versions a internet) no han tractat el tema.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta