18 d’octubre del 2006

Tortosa presenta avui a Madrid el projecte del port i la primera marina seca de l'Ebre

L'Ajuntament també ha previst fer la nova seu del Club de Rem als terrenys públics del pla de l'Horta de Sant Vicent

L'alcalde de Tortosa, Joan Sabaté, va presentar ahir la memòria del projecte del futur port fluvial de Tortosa, que inclourà la primera marina seca de l'Ebre i la nova seu del Club de Rem. De fet, Sabaté i el president del Club de Rem de Tortosa, Josep Maria Chavarria, tenen previst viatjar avui a Madrid, amb l'objectiu de presentar el projecte al director general de Costes i aconseguir que el Ministeri de Medi Ambient s'impliqui en el finançament. El port fluvial i les altres instal·lacions tenen un pressupost superior als 3,6 milions d'euros, i es construiran en una parcel·la d'uns 15.000 metres quadrats al marge dret del riu, dins del pla parcial de l'Horta de Sant Vicent. De fet, la parcel·la serà municipal quan l'Ajuntament rebi la cessió dels terrenys destinats a equipaments.

Joan Sabaté va anunciar que avui mateix tenen previst viatjar a Madrid, acompanyats pel responsable de Costes a Tarragona, Jordi Galofré, qui ja coneix el projecte que impulsen l'Ajuntament de Tortosa i el Club de Rem. Segons l'alcalde, l'objectiu és que el director general de Costes, José Fernández, vegi que la memòria del port fluvial «és un projecte treballat i molt necessari per a Tortosa i totes les Terres de l'Ebre». De fet, Sabaté va afirmar que esperen aconseguir la implicació de Costes perquè el govern de l'Estat pagui el 100% de les obres. Així, l'alcalde va recordar que la construcció del port fluvial és un projecte molt perseguit i reclamat per la ciutat, i que esperen que Costes respongui amb la voluntat política necessària. En aquest sentit, Sabaté va recordar la participació de Costes en la realització d'altres projectes que han contribuït en la revaloració de l'Ebre al seu pas per Tortosa, com el passeig de Ribera. A més, l'alcalde va insinuar el pròxim arranjament dels marges del riu, una qüestió que l'Ajuntament encara està negociant amb els responsables de Costes.
L'alcalde va vincular el projecte a les necessitats turístiques i esportives de Tortosa, però també a criteris urbanístics, ja que les diferents infraestructures s'han projectat al sud del pont del ferrocarril i dins del pla parcial de l'Horta de Sant Vicent, una planificació que pretén equilibrar el creixement urbà al marge dret del riu.
A més, Sabaté va recordar que fins ara no s'han donat facilitats per al desenvolupament del projecte de navegació fluvial a l'Ebre, per la falta d'infraestructures necessàries per a l'aprofitament lúdic i turístic del riu. L'alcalde hi va afegir que el projecte té el suport del Club de Rem de Tortosa, «una entitat amb una activitat esportiva molt intensa durant 60 anys, que passa per un dels seus millors moments». De fet, el president del Club de Rem, Josep Maria Chavarria, va precisar que ja fa 25 anys que Tortosa debat la necessitat de traslladar les instal·lacions de l'entitat, que actualment han quedat petites i encastades al mig del nou passeig de Ribera.

> Un gran complex lúdic, social i esportiu

La memòria del port fluvial, la nova seu del Club de Rem de Tortosa i la marina seca ha estat redactada per l'arquitecte tortosí Joan Martínez, que ha dividit el projecte en dos grans blocs. D'una banda hi haurà l'obra del port fluvial, pel qual Tortosa ja hauria aconseguit el suport de Ports de la Generalitat. D'altra banda, l'arquitecte ha previst l'obra d'edificació, amb un edifici principal i dos hangars que es disposaran en forma de mitja corona, deixant un gran espai al centre i envoltats d'una important zona verda. L'edifici central, amb més de 1.600 metres quadrats, tindrà dues plantes que es distribuiran en una zona administrativa, un restaurant, el local social, vestuaris i gimnasos, sala d'actes i una petita biblioteca per als socis del Club de Rem. El president de l'entitat, Josep Maria Chavarria, va destacar la importància de tenir a Tortosa la primera marina seca de tot l'Ebre. Per Chavarria, la marina seca permetrà estalviar costos de vigilància als propietaris i abaratir els costos de manteniment de les embarcacions. Chavarria va dir que la marina seca donarà servei a la cinquantena de socis que tenen embarcacions en diferents ports esportius de la costa de l'Ebre, com ara l'Ampolla i la Ràpita.

Al pla parcial de l'Horta de Sant Vicent
L'Ajuntament de Tortosa ja havia previst emplaçar el port fluvial al pla parcial de l'Horta de Sant Vicent. El pla parcial també programa la construcció del complex lúdic i comercial de Ferreries, un hotel, un equipament per a la gent gran, edificis d'oficines, zones verdes i 1.450 habitatges.

Entre 40 i 60 amarratges
La memòria del projecte encara no determina el nombre d'amarratges que tindrà el port fluvial, ja que l'Ajuntament encara està negociant amb Ports de la Generalitat. De moment s'han dissenyat entre 40 i 60 amarratges, ja que consideren que seria millor ampliar la capacitat de la marina seca.

Amb forma d'amfiteatre
L'arquitecte i exremer Joan Martínez ha dissenyat els diferents volums sense tenir en compte l'escala humana, amb les mides de les diferents embarcacions com a referència. L'edifici principal i els dos hangars estan disposats en forma de mitja corona, com un amfiteatre amb un gran espai al mig.

Un edifici multifuncional
El complex fluvial tindrà una superfície edificada de 4.154 metres quadrats, amb un edifici principal de dues plantes. L'edifici, que serà la nova seu del Club de Rem de Tortosa, està pensat com un centre gestor d'activitats esportives i d'activitats socials. La terrassa del bar restaurant donarà a l'Ebre.

Espais públics i espais privats
Els hangars tindran una estructura flexible i uns acabats càlids, amb fusta i vidre, que donaran una il·luminació i ventilació natural. S'accedirà a l'edifici a través d'una sèrie de porxos, i una coberta unirà els diferents volums. El disseny dels exteriors preveu espais públics i altres espais privats.

Un espai urbà atractiu
L'arquitecte Joan Martínez va destacar que el complex format pel port fluvial, la seu del Club de Rem i la marina seca pot esdevenir un bon complement per a la resta d'infraestructures previstes al pla parcial de l'Horta de Sant Vicent. A més, va destacar els grans vials i la proximitat dels nous habitatges.

El Punt (18-Octubre-2006)

10 comentaris:

  1. Hi ha alguna manera de poder veure els plànols/imatges dels projectes que presenta l'ajuntament via internet?

    ResponElimina
  2. De vegades sí, i de vegades, no.
    Si t'interessa molt i em deixes una adreça de correu, et puc enviar la informació en PDF...

    ResponElimina
  3. O sigue que els terrenys encara no son de l'ajuntament no?
    Quina por!

    ResponElimina
  4. a mi això me sembla especulació, o sigue que se construiran un disbarat de cases més i jo continuaré sense poder-ne pagar una?

    que m'ho expliquen perquè no ho entenc, no crec que haguem de construir una societat austera, és a dir, ja entenc que tothom ha de tindre una casa, un lloc on viure, ara... algú ha comptat quantes cases noves fan i quanta habitats hi ha? és a dir quantes cases buides hi ha avui i quantes n'hi haurà quan acaben de fer tot això?

    en fi, sort que són d'esquerres...

    ResponElimina
  5. Cada dia estic més convençut de que aquest Ajuntament ho esta fent bé, i que necesita temps per poder portar a terme tot el que te a les seves mans, i una mostra es aquest projecte.

    ResponElimina
  6. temps?, quan te temps necessita, perque aquest ajuntament ja n'ha tingut de temps eh, el que passa es que com no serveix per res sempre mira al darrera.

    Un exemple, aquesta darsena, on estan els diners per fer-ho, el terreny, el projecte, sera que venen eleccions?.

    Aixo es el que sap fer l'Ajuntament, presentar projectes imaginaris perque despres no en compleix cap.

    Per cert, fa molt de temps hi havia un projecte així, que s'ha fet, es varen trobar els diners per fer-ho, i ja estaba este Alcalde eh

    ResponElimina
  7. Este projecte no es de l'Ajuntament. Fa mesos que el club de rem te el projecte i l'ajuntamnet no feia ni punyetero cas. Ara hi ha elecions i com sempre cal presentar alguna cosa. A madrid tenien que anar fa sis mesos no el dia que el pressupostos ja estan tancats.
    I si necessiten temps, tot el temps de molt per cantinuar "xupan" del bote

    ResponElimina
  8. Jo els donaria com a minimi 23 anys com a CiU, i llavors mirarem de comparar amb el temps.

    ResponElimina
  9. Jo els donaria com a minimi 23 anys com a CiU, i llavors mirarem de comparar amb el temps.

    ResponElimina
  10. S'ha de reconèixer, que el projecte es molt bonic...Jo el presentaría com treball fi de carrera...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta