4 de juny del 2007

Lo Buscall i les veritats incòmodes

El passat 13 d'abril us parlàvem de l'aparició de Lo Buscall, molt possiblement el primer bloc mantingut per algú del Perelló. La idea del perellonenc Enric Prades, vinculat a Amnistia Internacional, era penjar-hi articles amb reflexions personals, però també diferents curiositats extretes d'internet. Durant la campanya electoral, el bloc va servir perquè la gent del Perelló pugués expressar-se lliurament de temes de política local, a través de l'opció d'inserir comentaris en entrades que molt sovint no tenien res a veure. El bloc havia substituït els carrers, les places i els bars (com ha passat altres vegades a internet), perquè la gent no s'atreveix a parlar en públic. Però la diferència és que totes aquestes opinions queden per escrit i publicades, i això podia portar complicacions legals a l'autor del bloc. Ha estat un fenomen molt curiós i únic al nostre territori, però que li ha provocat molts problemes personals a l'administrador de Lo Buscall. Avui he llegit que el bloc ha hagut de tancar indefinidament perquè s'hi han registrat diferents comentaris que afecten directament a persones o col·lectius. La participació al bloc era oberta i anònima, per facilitar al màxim la participació dels usuaris, però davant la impossibilitat d'Enric Prades de no poder-se responsabilitzar de les opinions expressades, ahir va decidir baixar la reixa de Lo Buscall de forma indefinida. Sens dubte, el 3 de juny va ser un dia molt trist per a la blocosfera ebrenca, perquè hem vist tancar un bloc pels excessos dels opinadors anònims, però sobretot per les coaccions i els intents de censura. Per això, m'agradaria proposar el 3 de juny com el dia de la llibertat d'expressió a l'ebresfera.

24 comentaris:

  1. no tinc bloc actiu però em sembla bé

    encara es poden veure pàgines al cache de google per exemple:

    L'ÚLTIM RAFAL (la nit electoral)

    ResponElimina
  2. Això de Lo Buscall és molt lamentable i no em sembla malament fer alguna mostra de solidaritat. Però vols dir, Gustau, que cal instituir alguna mena de diada? No n'hi ha prou amb els dies internacionals o mundials corresponents, que igual d'inútils en la pràctica, però que almenys focalitzen més l'atenció en el problema?

    No sé, és una idea que deixo per a la reflexió. Si creus que una bona reacció fora fer públic un manifest dels blocaires ebrencs, referint-nos no tan sols al cas de Lo Buscall, sinó al problema dels comentaris anònims en general, compta amb la meva signatura.

    Sóc conscient que el manifest tindrà també poc resultat pràctic, però el veig una cosa més concreta.

    ResponElimina
  3. Estic completament d’acord amb tu Gustau. Avui mateix posaré una entrada al meu bloc explicant aquesta lamentable situació i adherint-me publicament a la teva proposta de que el 3 de juny sigui el dia de la llibertat d’expressió a l’ebresfera.
    SOLIDARITAT amb Enric Prades i lo seu bloc Lo Buscall !!

    ResponElimina
  4. Subscric la proposta de Toni Gallardo de fer un manifest públic col·lectiu de tota l'ebresfera en suport de Lo Buscall i contra els comentaris anònims que ataquin i siguen ofensius amb les persones. Compteu amb la meua firma.

    ResponElimina
  5. Ok pero que em dieu dels blocs que ningun sap de qui son no caldria algun comentari ?

    ResponElimina
  6. A l'anònim de la 1.01:

    Jo penso que el manifest, la diada o el que sigui que fem, també s'ha d'adreçar als blocs anònims. En particular als que mantenen els partits. I sobretot als que tenen dirigents que desprès es queixen de l'anonimat.

    ResponElimina
  7. lo problema dels comentaris anònims és a part.
    anònim no es igual a ilegal
    el vot és anònim, per exemple, i pot ser molt "alienant"
    voleu dir que només es un problema de legislació?
    ja que si s'obren els comentaris, en principi allò no ho escriu el propietari del bloc per la qual cosa seria el últim responsable.
    pel de esmenta Gustau lo problema vindria de la legislació no?

    ResponElimina
  8. Que des de l'anonimat es faci anar el ventilador i esquitxar-ho tot de brutícia, no es gens noble i si molt de covardia. Soc nou en això però potser seria qüestió que tots en identifiquem, crec que els blocs i fòrums en general guanyarien molt en qualitat i serien mes agradables.

    ResponElimina
  9. El problema legal pot no tenir conseqüències en un darrer moment per al propietari del bloc però, pot portar-li maldecaps, doncs la part afectada pot arribar a denunciar l'autor del bloc, no dels comentaris. I això, vulguis o no, és un neguit.

    ResponElimina
  10. Que els directors de diaris, programes de radio o tv. no son responsables últims del que s'escriu en ells? inclus quan les opinions o articles estan signats?
    Crec que alguna vegada s'ha condemnat a l'autor i també al mitja.

    ResponElimina
  11. Per favor, Sr. Manel Zaera:
    Es del tot cert que els "anònims" ho siguesem del tot?
    O nomes públicament?
    No estem identificats tots els que estem interconectats d'alguna manera?

    ResponElimina
  12. Per suposat que estem identificats. Pero hi ha d'haver indicis delictius per a que el senyor fiscal actui..

    ResponElimina
  13. Lo fotut de tot aixó , es que el propietari del blog, no pot estar montant guardia per veure les opinions vertides. Un altra variant es que l'autor del blog les amagatzema i analitza...Pero perden espontaneitat i xispa...Suposo que no es tan sencill,,

    ResponElimina
  14. El favor, el que vulguis anònim. Un anònim deixa de ser-ho si hi ha una ordre judicial que demana saber qui s'ha connectat en un moment determinat. Això són casos excepcionals. En cas contrari els anònims són anònims, i això és gairebé sempre. Una alternativa a deixar de ser anònims seia implantar signatura electrònica en els fòrums d'opinió a la xarxa però, de ben segur que la gent deixaria de participar, precisament perquè no tindrien l'anonimat. Qui opina sense amagar-se això seguramen no ho veura com una barrera però, l'altra gent sí.

    ResponElimina
  15. Amics de la Marfanta

    Es la primera vegada que visito el vostre Bloc, i com a Perellonenc, i partícip dels comentaris del Buscall, em plau fer-vos notar unes apreciacions, si mes no per tal de donar una informació mes contrastada a tots els usuaris de Blocs.

    Lo Buscall va començar amb minses intervencions, com tots suposo.
    Va ésser algú pròxim al autor, si no ell, qui va engegar la polèmica amb intervencions contraposades i falses, d’qui s’esdevingué una bola bastant grossa i que el dia de el debat electoral va esclatar del tot.
    Aquell dia al bloc hi van haver intervencions que afectaven a l’honor de certa persona que es presentava a la llista de CIU, el bloc es va tancar fins la nit electoral, tot i que si podien llegir els comentaris ja inserits.
    Aquest cap de setmana va a tornar a passar, aquest cop li va tocar el rebre a una persona de la part socialista, i el bloc es talla del tot i sense poder llegir els comentaris ja inserits.

    La meva conclusió es la seguent.

    1- Que a l’autor del Buscall li molesten mes els comentaris irrespectuosos de uns que dels altres, poca objectivitat per la seua banda
    2- Que per mol que mos pensem, al Bloc hi escrivien poca gent, no mes de una dotzena de persones, sempre les mateixes, i amb diferents pseudònims.
    3- Que per primera vegada que hi ha un foro de debat no manipulat per l’administració de torn, va l’autor hi el censura.

    Amics, he intentat ser objectiu amb els fets, i si no que ho desmenteixi l’autor, però em sento defraudat per la falta d’imparcialitat d’aquest, i al cap i a la fi de Llevant o de Ponent, la llibertat d’expressió es sent coartada.

    Vosaltres sabreu si s’ha de declarar el dia 3 de juny com el dia de la llibertat d'expressió a l'ebresfera, jo per la meva part ja dic ara que no.

    ResponElimina
  16. Primer, gracies Manel Zaera per la resposta.
    Al fil de l'anterior anonim
    perellonec, he de dir que des d'el primer dia que vaig descubrir els blocs, -sobre tot aquest- i la possibilitat d'escriure de manera anonima, el que vaig plantejar-me va ser que a pesar que en principi cal supossar ( com el valor a la mili )la honradesa de la gent, no es menys cer que vaix el paraigua de l'anonimat, un mateix, poc escriure una opinio i la contraria etc.i per supost que el mateix autor del bloc pot alimentar polemiques mes o menys artificials i/o interessades per a que les visites vagin augmentan dia a dia.
    Es en aquest sentit, que tambe m'agradaria saber si des d'el blog, es pot saber si diferents entrades anónimes, venen del mateix ordinador.
    I, per una altra part, " si no me das mas datos" lo del 3 de juny, ho deixaria per a mes endavant.

    ResponElimina
  17. Hola companys i companyes,

    Com autor del Buscall m’agradaria respondre a l’anònim perellonenc.

    Inicialment els comentaris que hi havia al primer article sobre les eleccions anaven en un partit concret. Com que vaig pensar que era molt injust i que tot semblava “amanyat”, un company va adquirir el rol “de l’oposició”. Això va durar fins que el debat fou força equilibrat i ell mateix es va auto-acomiadar. En cap moment la intenció era una augment d’entrades. Disculpes si algú s’ha sentit enganyat però no es volia un debat monopolitzat.

    Sobre els tancaments:

    - El primer tancament, un cap de setmana, es van suprimir tots els articles sobre política ja que jo marxava de viatge i no els podia controlar.

    - Posteriorment i fins el dijous abans de les eleccions (quatre dies) es podien llegir els comentaris però no se’n podien inserir per no crear més “mala maror” (abans no sabia com suprimir l’opció de deixar penjats articles sense poder-se posar comentaris).

    - La nit de les eleccions es va obrir des de l’hora de tancament dels col·legis fins a la mitjanit més o menys, podent estar pendent de si ne passava alguna.

    - La sorpresa fou que durant aquesta setmana passada, a un article sobre unes obres a una platja del poble la cosa es va tornar a “disparar”.

    La raó del tancament definitiu han estat els comentaris que s’han fet durant aquestes setmanes, d’un color o de l’altre. Uns comentaris que no podia controlar i que personalment, en algun moment, m’incomodaven ja que tots els afectats (d’un costat o de l’altre) són veïns meus.

    Al final, com que parlés del que és parlés la cosa s’embolicava, el bloc s’ha tancat. Darrera d’aquest tancament, ja et puc assegurar, que no hi ha cap lectura política i crec que el meu gran error ha estat no haver-lo tancat més aviat. La intenció era que la gent pogués debatre i no ferir l’honor de ningú.

    Penso que ara que el Buscall està tancat, tot aquest enrenou anirà minvant i tots podrem estar més tranquils. Ho necessito. Mai hagués pogut arribar a pensar l’embolic que s’ha muntat (amb article a la Marfanta inclòs). Mai.

    Per cert, el del 3 de juny jo també ho deixaria aparcat.

    Salut i tranquil·litat!

    ResponElimina
  18. Com a perellonenc usuari del bloc Lo Buscall, voldria afegir el meu testimoni per ajudar-vos a entendre la situació.

    Jo mateix vaig començar a fer comentaris en defensa de la part “convergent”, veient que fins aleshores només hi havia posicions “socialistes i republicanes”. En cap moment vaig fer-ho a petició del Buscall, tot i que ell em va reconeixer de seguida i vam tenir una certa complicitat en l’asunto. En els meus comentaris caricaturitzava una postura conservadora, però mai vaig fer al•lusions directes a persones o col•lectius com les que han acabat condemnant el bloc. Tampoc vaig fer intervencions contraposades per fomentar el debat ni vaig utilitzar diferents pseudònims per a que semblés que hi havia més gent. Aquesta situació va durar uns pocs dies i després, com el Buscall ha dit, vaig “matar” al personatge.

    Si, com ha dit el primer anònim perellonenc, el Buscall controlés i dirigís la pressunta dotzena d’amiguets que li omplien el bloc, hagués estat molt fàcil controlar-ho i parar-ho tot. Malauradament, tots sabem que no ha estat així. La popularitat del bloc, les visites rebudes, els comentaris que s’han escoltat i s’escolten pel poble i el fet de que fins i tot els partits polítics el citessin per bé o per mal durant la campanya proven que el fenomen no era tan “particular” com l’anònim perellonenc ha volgut donar a entendre.

    A més dels comentaris dels irrespectuosos, que sempre n’hi ha, crec que s’ha deixat de banda un aspecte molt important que l’autor d’aquest article ja citava i que després ha passat a segon pla: tot i que mai ningú ha exigit directament el tancament del bloc, hi ha hagut dos intervencions (una abans i l’altra després de les eleccions) que han coaccionat i en certa manera han censurat el bloc del Buscall. La primera d’elles és especialment greu venint d’on ha vingut i, com sol passar en aquests casos, fruit de la més trista ignorància i de la por. Jo tampoc crec necessari instaurar cap dia de la llibertat d’expressió a l’ebresfera a partir d’aquest fet, però creieu-me que hi ha hagut coaccions i grosses! Llàstima que els articles ja no estiguin publicats per a que ho pugueu comprovar…

    El resultat final és que s’ha perdut (una vegada més al Perelló) una iniciativa que hagués pogut fer aportacions molt interessants pel poble. Com un blocaire deia al Buscall, per primera vegada podíem estar debatent persones que, per edat o per relació, mai ens asseuríem a la mateixa taula d’un bar. I això era enormement enriquidor per tots.

    Moraleja: mai torneu a crear un bloc si és any d’eleccions municipals. A l’amic Enric, certament, se li han passat totes les ganes del món de repetir-ho.

    A partir d’ara al Perelló seguirem com sempre parlant de futbol, de caça i de quin matrimoni se separa o deixa de separar-se. Això és lo que mos agrada i l’únic que hem demostrat que sabem fer.

    Gràcies pel vostre temps.

    ResponElimina
  19. Amics i amigues anònims, amics i amigues del Perelló, amics i amigues de la Marfanta:
    Llegint els comentaris fets sobre lo buscall, un se n'adona que, certament, a la vida tot es veu segons el color del vidre amb que es mira.
    Com a usuari i objectiu d'algun que altre comentari del buscall, només m'agradaria dir-vos que al buscall hi ha hagut poc rigor, i això, crec que l'ha matat.
    Es poden parlar i dir moltes coses, en favor d'uns i en contra dels altres, però la veritat ha d'anar sempre per davant.
    Al Perelló es parla molt, però molt poca gent s'informa abans de parlar. Diuen, que aviat ens canviaran el nom... serem el poble "m'han dit que...."
    Tan de bo poguèssim tornar a tenir un buscall amb participacions assenyades i rigor informatiu

    ResponElimina
  20. Amics internautes:

    En referent, al tema del Buscall, m’alegra veure que tots estem d’acord en el fons, llàstima que no ho estíguiem en les formes, dons si aquest debat tan moderat es estat al Buscall, potser aquest no hauria “xapat”.
    El fet es que hi ha, lo que hi ha, hi no crec pas que tinguem que arrugar el morro, si mes no, tot el contrari, hem de trobar un altre Buscall, on poder expressar les nostres inquietuds de manera civilitzada i respectuosa, i si es així a ningú l’importarà perdre el anonimat si es que es fa de menester.

    ResponElimina
  21. Jo no em creuré que hi hagi hagut cap censura mentre el propietari del buscall no ho digui personalment. Els que diueu que això ha passat deu ser que voleu extendre un rumor.
    Amb quin argument el podien censurar? jo no m'ho crec.
    Més aviat jo penso que l'amic Prades no ha tingut més remei que tancar per les animalades que es deien, per si poguessin ser delictives i tenint en compte que la llei és moolt poc clara en el tema de la responsabilitat dels comentaris dels blocs.
    Així que, Gustau, trobo que en l'introducció d'aquest tema trobo que vas una mica massa lluny al donar per feta la censura.

    ResponElimina
  22. La censura, quan et dones a conneixer i saben qui ets, pot ser tan subtil com negarte una feina, ficarte pals a les rodes, extorsions, amenaces, que evidenment no es poden fer públiques per la repercursió directa que tindrien sobre la persona afectada. Vull recordar que hi ha el bloc de La cabasera que fa temps que no diu ni piu.
    Espero que tampoc pateixi presions.

    ResponElimina
  23. Si jo em sentís insultat o calumniat en un bloc li faria saber al seu propietari, perquè ell fes el que cregués convenient.
    Com que cadascú defensa els seus interessos, és normal que els que són clarament perjudicats per calumnies anònimes de mala fe exerceixin la defensa pròpia.
    No se que te a veure la defensa pròpia amb la censura. La censura és una altra cosa...sembla que perdeu la memòria.

    ResponElimina
  24. estos perellonencs, és que sou de matar...

    primer, amic Enric, no et desanimes per l'experiència! realment has tingut molt mala sort d'ensopegar amb l'any d'eleccions i que el teu bloc haja estat l'àgora franca dels perellonencs, per a lo bo i lo dolent. Lo bo és que la gent del Perelló pareix que ha descobert per a què pot servir això d'internet (que ja era hora!), lo dolent no cal dir-ho.
    Quan hages carregat piles, t'animo a obrir un altre bloc, amb un altre nom, i recomençar la vida blocaira, voràs que les satisfaccions són molt més habituals del que t'ha tocat a passar fins ara! Ànims i endavant!

    A LA COLLA D'ANÒNIMS UÈS: si tantes ganes teniu de tirar-vos los trastos pel cap, munteu un fòrum i despotriqueu lliurement els uns dels altres. És fàcil i gratuït. I d'esta manera tothom serà feliç i «lliure» una altra volta...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta