26 de juny del 2007

Tortosa es fixa el repte de compartir més serveis i equipaments amb Roquetes

Bel vol rellançar la mancomunitat, mentre que Gas també aposta per revisar el model actual per fer-la més efectiva

Ferran Bel (CiU) i Francesc Gas (ERC) no només han passat de l'oposició a presidir els governs municipals de Tortosa i Roquetes, sinó que ara també compartiran la mancomunitat amb què els dos ajuntaments gestionen projectes comuns. Tortosa i Roquetes formen una conurbació amb una població que s'apropa als 50.000 habitants, i tant els nous alcaldes com els principals portaveus de l'oposició, Joan Sabaté i Miquel Castelló (PSC), coincideixen que la mancomunitat podria ser un instrument molt més ambiciós. Tot i això, el futur de la mancomunitat ha estat un dels grans oblidats de la passada campanya electoral, encara que Tortosa i Roquetes tenen algunes necessitats que podrien abordar conjuntament, com la millora del transport públic o els nous equipaments.

El nou alcalde de Tortosa, Ferran Bel, va afirmar que la mancomunitat amb Roquetes hauria de ser una «eina útil», i va afegir-hi que preveu establir noves converses amb la població veïna, amb l'objectiu de desenvolupar la gestió conjunta de serveis com el transport públic o alguna infraestructura. «Fins ara, he vist més bona voluntat de Roquetes que de Tortosa», va admetre Bel, que va aclarir que el nou model de funcionament de la mancomunitat hauria de definir-se segons les necessitats dels dos ajuntaments. Així, l'alcalde de Tortosa va assenyalar la possible millora d'alguns camins rurals que també serveixen per delimitar els dos termes municipals, però també d'algunes carreteres que podrien donar servei als dos municipis, com el vial que ressegueix el traçat de l'antic canal Xerta-Càlig.

Per la seua banda, el nou alcalde de Roquetes, Francesc Gas, va assenyalar que caldria revisar el model actual, perquè fins ara la mancomunitat Tortosa-Roquetes està actuant d'una manera «massa protocol·lària», i caldria que fos un instrument «més efectiu». Segons Gas, actualment es fan massa «reunions i representacions», però la mancomunitat no és una eina pràctica. Amb tot, l'alcalde de Roquetes va advertir que caldrà filar molt prim a l'hora de gestionar conjuntament alguns serveis, i que els futurs equipaments compartits haurien de fer-se «dimensionats a les necessitats» de les dues poblacions. «No pot ser que un equipament nou, com el futur centre d'assistència primària (CAP) de Roquetes, quedi menut de seguida si també ha de donar servei a una part de la població de Tortosa», va exemplificar Gas. En aquesta línia, l'alcalde roquetenc va matisar que no es tracta de «no voler compartir amb Tortosa», sinó de gestionar els serveis i les inversions «perquè es puguin cobrir de manera àmplia totes les necessitats». Gas també va asseverar que la mancomunitat hauria d'evitar la burocràcia i casos semblants als de la reforma de la carretera entre Tortosa i Roquetes, en què la capital del Baix Ebre no ha fet els deures i el seu tram de carretera continua sense condicionar. «El que ha passat amb aquesta carretera és una vergonya històrica; sort que vam tenir la prudència de dividir el projecte», va dir el nou alcalde roquetenc. Segons Gas, la situació actual està perjudicant sobretot la gent de Roquetes, per la «inoperància» de l'Ajuntament tortosí en alguns temes.

> Instal·lacions esportives

Ferran Bel va recordar que Tortosa ha planificat una pista d'atletisme a la nova zona esportiva de l'EMD de Jesús, i va suggerir una possible gestió a través de la mancomunitat. De fet, Roquetes ha construït en solitari la seua piscina coberta, mentre que Tortosa ha estat incapaç de fer el mateix, per problemes polítics. «En algun moment vam pensar a fer unes instal·lacions esportives comunes, però la cosa no va acabar de concretar-se», va explicar Joan Sabaté. «Hauríem pogut aprofundir més i fer un gran complex de piscines climatitzades», va afegir-hi l'exregidor d'Urbanisme de Roquetes Miquel Castelló. «Penso que ara Tortosa s'equivocaria, si fes les noves piscines al marge dret, perquè molta gent de Ferreries i Quatre Camins podria venir a Roquetes», va dir. Però el nou alcalde, Francesc Gas, no ho veu tan clar: «La nova piscina no estarà homologada, i els xiquets de Roquetes hauran d'anar a la de Tortosa per fer competicions».

> Més transport públic

L'exregidor d'Urbanisme Miquel Castelló és el que sembla tenir-ho més clar, a l'hora d'apostar per una xarxa de transport públic gestionada a través de la mancomunitat que donés servei a tots els barris i pedanies de Tortosa i de Roquetes. «Amb una població que s'acosta als 50.000 habitants, segur que rebríem més ajuts i subvencions per poder fer noves línies», va dir coincidint amb l'exalcalde tortosí Joan Sabaté. «Podríem fer arribar els autobusos al Raval de Crist, a la Raval Nova i a la zona on hi ha les noves piscines i la biblioteca», va afegir-hi. De fet, Castelló va remarcar que tenir un bon transport públic, que connecti els barris de les dues poblacions, seria la millor manera de compartir els usos dels diferents equipaments. El nou alcalde de Tortosa, Ferran Bel, també va parlar de «reforçar» el transport públic en col·laboració amb Roquetes, per ampliar el servei al nord de l'EMD de Jesús, als Reguers, al nord de Roquetes i a la urbanització Els Pilans, «on hi ha un desenvolupament important».

El Punt (26-Juny-2007)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta