28 d’agost del 2007

Tortosa hauria de millorar la neteja per l'increment de població de papallones efímeres

Aquestes imatges són d'avui al matí. El pont de l'Estat i els carrers de la vora del riu a Tortosa s'han despertat amb veritables catifes de papallones efímeres mortes. Els llocs de pas, com les voreres del pont vell, s'han anat netejant només amb el pas de la gent, però les efímeres mortes s'han anat acumulant en alguns racons o a les vores de la calçada, sense que ningú retirés les restes. Cap a les dotze, només he vist que havien netejat i regat amb aigua la plaça del Paiolet, però continuaven havent efímeres mortes als porxos de Baratijas, a la pujada del pont o a la parada de l'autobús. En els moments en què bufava una mica de vent, les efímeres mortes formaven petits remolins que la gent havia d'espantar amb les mans, com quan és de nit i les papallones encara estan vives.
D'una banda, la reaparició de les papallones efímeres és positiva, ja que els experts havien observat un descens en els últims anys, que curiosament havia coincidit amb l'expansió de la plaga de la mosca negra. La papallona efímera (Ephoron virgo) té el seu hàbitat al llit fangós de l'Ebre, un espai que ara estaven ocupant preferentment les algues en què proliferaven les larves de la mosca negra. Però si població de papallones efímeres continua recuperant-se i continuen formant-se aquestes catifes blanques cada matí, Tortosa hauria de millorar la neteja al pont de l'Estat i en aquestes zones més properes al riu.

5 comentaris:

  1. Perdoneu la broma, però com vaig llegir en un altre blog fent referencia a un setmanari de les nostres terres, Tortosa torna a la normalitat.

    Amb l'arribada de Bel al govern tornen les "palomentes al pont"

    ResponElimina
  2. Torno a fer l'entrada perque al ser la primera no es llegeix bé.

    Perdoneu la broma, però com vaig llegir en un altre blo fent referencia a un setmanari de les notres terre, Tortosa torna a la normalitat.

    Amb l'arribada de Bel al govern tornen les "palometes al pont"

    ResponElimina
  3. un opinador més jo quan les vaig veure l'altre dia vaig pensa el mateix, quina gracia ,no?

    ResponElimina
  4. les palometes del pont es diuen EPHOROM VIRGO,
    és una especie tipica dels rius mediterranis i un indicador de bona qualitat de l'aigua
    un cop em van explicar que aquesta palometa s'orientava amb la llum de la lluna i que quan trobavn un feix lluminos (una farola vull dir ) es desorientaven i per això volaven en cercles fins al centre de la llum on es socarren
    algo així com icaró i el sol

    ResponElimina
  5. Pos si!
    Que passe la maquineta a primera hora Gustau!
    Ara li veiem una mica d'inconvenient, però, filant la Susanna, pot ser una atracció més o una mena de bon sentiment transmès per la seva presència.

    ephimera virgo

    Com fades folles,
    amb la llum,
    flaire sobtat!

    ;-)

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta