26 de febrer del 2008

L'Ajuntament de Tortosa rehabilitarà l'antiga església de Sant Antoni per al futur museu de la Setmana Santa

L'acord de cessió amb el Bisbat es podria confirmar en els pròxims dies

L'Ajuntament de Tortosa i el Bisbat han tancat un principi d'acord per rehabilitar l'antiga església de Sant Antoni, al carrer Montcada, i instal·lar-hi el museu dels passos de Setmana Santa. El pressupost d'enguany preveu una partida de 550.000 euros, i el govern municipal ja va anunciar que no tiraria endavant el casal de les cultures inclòs en el pla integral del nucli antic (Pincat). L'objectiu és incloure el futur museu en una ruta turística amb la catedral i el conjunt renaixentista dels Reials Col·legis.

Si no hi ha cap imprevist que faci trencar les negociacions entre l'Ajuntament i el Bisbat, l'exposició permanent dels misteris de la Setmana Santa tortosina s'instal·larà a l'antiga església de Sant Antoni. El govern municipal ja ha compromès una partida de 550.000 euros per rehabilitar el temple, pràcticament en runa, i la comissió territorial de Patrimoni també hauria acceptat traslladar la porta al fons del nou espai, solució que permetria l'entrada i sortida dels passos sense haver de desmuntar-los.
Fins ara, les deu confraries conserven els seus onze misteris en un magatzem de l'avinguda Felip Pedrell, al barri de Remolins. El local és llogat per l'Ajuntament tortosí, i això obliga l'Agrupació de Confraries a compartir l'espai amb les carrosses de les festes de la Cinta o de carnaval. A més, el magatzem no reuneix les millors condicions per a la bona conservació de les obres d'art, i les confraries havien manifestat reiteradament la necessitat de trobar un emplaçament millor que permetés impulsar el museu. L'anterior govern local s'havia compromès a habilitar un dels pavellons del centre cultural L'Escorxador, però després va fer marxa enrere; llavors, les confraries van forçar un acord amb el Bisbat, que va dir que cediria l'antiga església de Sant Antoni a canvi que l'Ajuntament assumís les obres. Però l'acord va perillar el 2005, quan un sector del govern tortosí va apostar per instal·lar-hi un casal multicultural amb els ajuts de la llei de barris, sense disposar del consentiment del Bisbat. De fet, a l'agrupació estaven molestos amb l'Ajuntament però no gaire amoïnats, ja que sabien que el Bisbat només cediria l'antiga església de Sant Antoni per fer el museu dels passos de Setmana Santa. Ahir, el president de l'entitat, Josep Borrell, es va limitar a dir que esperen tenir el museu molt aviat. A més, va anunciar que enguany tornaran a fer unes jornades de portes obertes, durant les quals es podran visitar els passos, mentre els confrares els preparen per a les processons. Les jornades de portes obertes es van començar a organitzar fa dos anys, i han servit per demostrar la viabilitat del futur museu dels passos de Setmana Santa.

El Punt (26-Febrer-2008)

20 comentaris:

  1. Perdona Gustau me pots explicar que vol dir això de "traslladar la porta al fons"?

    ResponElimina
  2. Trasllador la porta "al fons del nou espai". Pos això. La porta es desmunta i es reconstrueix peça per peça, però no a la façana que dóna al carrer Montcada sinó al fons del nou espai que sortirà després de la rehabilitació, integrada a l'edifici.

    ResponElimina
  3. Gràcies per la resposta. Desmuntar la porta del carrer Montcada per a posar-la dintre? Doncs si és això no gràcies! No cal destrossar més l'església de Sant Antoni. Si les coses s'haguessin fet bé s'hauria pogut obrir un accés lateral pel carrer de Sant Antoni (enderrocant els vells edificis que allí hi ha), edificant un parell d'edificis que donessin uniformitat a l'illa urbana i que a sota haurien tingut un accés modern per als passos.

    ResponElimina
  4. Rehabilitar aquest espai és molt difícil ja que les dimensions de la porta de l'església no admet l'entrada dels passos perquè era la porta de la casa dels Oriol, edificada segurament al segle XVI i convertida des de mitjans del segle XVII en l'església de la confraria.
    No crec que hi hagi cap solució més factible que traslladar-la. A més cal tenir en compte que l'estat de l'església és totalment ruinós. O sacrifiquen una part de la història o perdem definitivament un edifici interessant

    ResponElimina
  5. A Tortosa s'han fet ja molts "sacrificis de part de la historia". Aquest serà doncs un més, a joc en un edifici de Delegacions de disseny ultramodern al bell mig del Nucli Històric.

    ResponElimina
  6. Encara és possible fer un accés lateral a l'antiga església des del carrer de Sant Antoni a través d'un edifici cremat (actualment en venda) al mateix carrer. Això permetria no carregar-se la portalada del carrer Montcada i fer canvis de cara al nucli antic.

    ResponElimina
  7. Gustau, com ho podria fer per enviar-te fotografies de l'interior de l'Esglèsia de Sant Antoni? És per a que tothom pugui veure l'estat en que es troba, el que he tingut que soportar molts d'anys i el bruts que són els veins ( que van a demanar les coses a Cárites i desprès.. tot per la finestra)

    ja s'ha denunciat un parell de vegades.. Allò és vergonyós!

    ResponElimina
  8. Pots enviar-me fotografies o qualsevol tipus de comentari a través de l'adreça marfanta@marfanta.com

    ResponElimina
  9. aquesta és la tortosa, que torna a ser lo que era... agnus dei!

    ResponElimina
  10. L'Ajuntament ha d'emprar diners públics per fer un museu d'un pasos que són de caràcter privat?

    ResponElimina
  11. una mesquita és el que fa falta.
    sant Antoni ho entendria. animalets tots.
    els passos a un lloc nou amb condicions naturals, no fictícies i enrevessades.

    ResponElimina
  12. Com se sap que la porta adovellada era de la casa dels Oriol? i la imatge de Sant Antoni que hi ha al damunt és un afegit posterior?

    ResponElimina
  13. Com se sap que la porta adovellada era de la casa dels Oriol? i la imatge de Sant Antoni que hi ha al damunt és un afegit posterior?

    ResponElimina
  14. Com se sap que la porta adovellada era de la casa dels Oriol? i la imatge de Sant Antoni que hi ha al damunt és un afegit posterior?

    ResponElimina
  15. Com anant aixo dels anònims, Gustau,
    que has canviat de parer unes hores?

    ResponElimina
  16. No, Ximo, aquesta és una entrada antiga, de febrer del 2008. En aquella època encara s'admetien comentaris anònims en el bloc. El que passa és que Sil ha fet el comentari avui en aquesta entrada.

    ResponElimina
  17. Entesos Gustau, i merci. El que passa és que com l'entrada coincideix amb la noticia que has publicat avui sobre "El nou centre d'interpretació del carrer Montcada formarà part d'un paquet d'equipaments visitables" m'he embolicat pensant que era d'avui. De totes maneres, ja qui hi som, aprofito per a dir-te que amb els darrers canvis a La Marfanta, confesso que per a seguir el dia a dia de les noticies, he d'anar al que tu anomenes "bloc clàssic", el "modern" ( marfantaweb ) no el trobo suficientment actualitzat quant al que publiques. No parlo de aspecte, interacció etc.

    ResponElimina
  18. Ui, Ximo, és que per Marfantaweb ja no hauries d'entrar. Et recomano que entres per www.marfanta.com o per lamarfanta.blogspot.com, és a dir, directament pel bloc clàssic, que ara és el més modern.
    De totes maneres, gràcies pel comentari.

    ResponElimina
  19. ostras d'aixo ja en fa temps i al final res de res eh

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta