26 de març del 2008

Els regants adverteixen que transvasar aigua fora de Tarragona és un frau de llei

El Sindicat Agrícola de l'Ebre organitza unes jornades sobre dret d'aigües, protecció i conservació del medi ambient

El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra-Sindicat Agrícola de l'Ebre, Lluís Pegueroles, va deixar clar ahir que els regants del Delta utilitzaran «totes les armes lícites i legals» per evitar que l'aigua de l'Ebre surti de la demarcació de Tarragona. Pegueroles advertia així que els regants, que cedeixen una part de l'aigua de la seua concessió per al minitransvasament al Camp de Tarragona, no acceptaran el projecte de la interconnexió de xarxes que proposarà l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), amb l'objectiu de garantir l'abastiment a l'àrea de Barcelona. De fet, va aprofitar la presentació d'unes jornades sobre dret d'aigües i medi ambient per alertar que qualsevol transvasament a Barcelona seria un «frau de llei» si no hi ha abans un canvi en el marc legal.

El parador de turisme de Tortosa serà l'escenari de les jornades Dret d'aigües, protecció i conservació del medi ambient a les Terres de l'Ebre, que la comunitat de l'Esquerra-Sindicat Agrícola ha organitzat pel 3 i 4 d'abril, dins dels actes del centenari de l'entitat. Durant la presentació de les jornades, el professor de dret civil de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Sergio Nasarre, va destacar que aquest és el primer cop que s'organitzen unes jornades d'aquesta «magnitud» a l'Ebre, per analitzar qüestions com la participació pública en el procés de redacció dels plans hidrològics o la responsabilitat mediambiental. De fet, va ser durant la presentació que Nasarre també va advertir que qualsevol transvasament a Barcelona, des de l'Ebre o des del Segre, només serà legal quan estiga posat a una llei. El professor de dret civil de la URV va precisar que no coneix tots els detalls de la llei 18/81 que estableix el minitransvasament a Tarragona, però va assenyalar que «donar-li la volta» per aconseguir una finalitat que no estava prevista inicialment seria un frau de llei. Segons l'expert, si la llei va fer-se per evitar que l'aigua arribés a Barcelona, enviar l'aigua dels pous dels aqüífers regenerats de Tarragona també podria ser un frau de llei.
El mateix va dir el president de la comunitat de regants Sindicat Agrícola de l'Ebre. «Si la llei 18/81 prohibeix la sortida d'aigua del minitransvasament fora de Tarragona, qualsevol maniobra seria un frau de llei», va remarcar Lluís Pegueroles, que va afegir-hi que els regants del Delta estan preocupats per la possible recuperació del projecte de la interconnexió de xarxes per part de l'ACA. «Utilitzarem totes les armes lícites i legals per defensar els interessos de les comunitats de regants i del territori», va anunciar. El president de la comunitat de regants va preferir no valorar la gestió que el govern de la Generalitat està fent de la sequera, però va lamentar la «manipulació semàntica» i la «demagògia» amb què s'està abordant el problema. «Ningú diu si l'aigua serà per als barcelonins o per a les indústries, i ningú explica que l'aigua de l'agricultura és per fer productes que es consumiran a les grans ciutats», va afegir-hi. «Aquí també patim la sequera, i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ens ha dit per primer cop que si no plou tindrem problemes amb les collites al Delta», va dir Pegueroles.

El Punt (26-Març-2008)

Més informació a El Punt:
-Baltasar confirma que el transvasament puntual del Segre es farà a la tardor si no plou
-Reus organitza un taller per aprendre a estalviar
-Sabaté carrega contra la plataforma perquè «alerta sense cap base»
-Brussel·les investigarà el projecte de ciutat d'oci als Monegros

1 comentari:

  1. parxes i més parxes
    primer s'haurien d'arreglar altres coses
    com ara massa gent, massa indústries, massa de tot que esta maltractant el nostre medi
    però seguim parlant de transvassaments o captacions
    però aquesta és la solució?
    No, la solució seria un canvi radical en la nostra propi estil de vida consumista
    una idea massa hippy
    Volem aigua, però volem empreses a vinallop que ens donen faena
    lluitem en contra de transvassaments i captacions, però tots anem en cotxe i consumim al màxim, ajudant a un calentament global que impedeix ploure
    Seguim així, haurem d'amagar la nostra pròpia aigua baix el llit com el bé més preciat per a natros
    però mentre, reunions i més reunions que si hi ha un canvi que si no el hi ha, però quines solucions s'aporten?
    a França es creen edificis per arroplegar l'aigua de la pluja, tipo cisterna però a lo gran, on estan les nostres grans cisternes? L'altre problema és que l'aigua de la pluja no és massa pura que es pugui dir.
    Au! a fer reunions

    un pessimista hippy

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta