18 de març del 2008

La plataforma demana que més pobles de la Terra Alta facin consultes pels parcs eòlics

L'alcalde d'Horta fa una crida per recuperar la pau social en la festa local d'avui

La plataforma per la defensa de la Terra Alta va fer ahir una valoració molt positiva dels resultats obtinguts en el referèndum d'Horta de Sant Joan, que diumenge va rebutjar la instal·lació del parc eòlic a la serra dels Pesells. A través d'un comunicat, el col·lectiu va fer una crida perquè la resta d'ajuntaments i el Consell Comarcal de la Terra Alta obrin un debat públic sobre el model d'implantació eòlica a la comarca. De fet, els proteccionistes ja havien demanat consultes a la Fatarella i a Batea.

La plataforma de la Terra Alta va tornar ahir a agrair l'alta participació, de fins a un 81%, en la consulta popular de diumenge a Horta de Sant Joan, en què el 77,6% de la població va votar en contra de la central eòlica dels Pesells. Pel col·lectiu, la gent d'Horta va voler sortir de casa per dir «un no rotund» al parc eòlic, «tot i les controvèrsies, les polèmiques i la falta d'informació rebuda en tot aquest procés per part de l'Ajuntament». Així, la plataforma va recordar el compromís adquirit ara pel govern municipal, que ha de respectar el resultat de les votacions. «Per tant, en cap moment, l'Ajuntament podrà procedir a atorgar cap llicència ambiental ni permisos d'obres a l'empresa Fercom», hi afegeix la nota.
A més, els proteccionistes tornen a demanar a la Generalitat que vetlli pel compliment de la normativa europea i que inclogui els Pesells dins de la Xarxa Natura 2000, ja que la serra va quedar exclosa de l'última revisió per ampliar la zona protegida. Però, sobretot, la plataforma també demana a la resta d'ajuntaments de la Terra Alta i al Consell Comarcal que obrin un debat públic sobre el model eòlic, amb dotze parcs i uns 150 molins. «Els resultats del sondeig han posat de manifest que el tema eòlic preocupa, i que la gent, quan té l'oportunitat, mostra la seua disconformitat amb la implantació eòlica a la Terra Alta», afirma la plataforma, que també acusa els representants polítics de gestionar el procés d'acord amb les empreses i d'esquena a la població.

>La festa de Sant Salvador i el sondeig oficiós d'Arnes

L'alcalde d'Horta de Sant Joan, Àngel Ferràs (CiU), ja va assegurar diumenge que complirà la decisió dels veïns en el referèndum. Per avui, Ferràs ha fet una crida als veïns i als mitjans de comunicació per celebrar «amb pau i harmonia» la festa de Sant Salvador al convent, una celebració molt popular i de gran tradició al poble, després d'unes setmanes de «gran tensió». D'altra banda, Ferràs té previst sol·licitar una reunió de treball amb el conseller d'Economia i Finances, amb l'objectiu d'analitzar la situació i saber com es pot afrontar una possible demanda de la promotora del parc eòlic. Així ho va explicar ahir el també convergent Xavier Pallarès, alcalde d'Arnes, que va lloar l'actitud democràtica de Ferràs. «Crec que el referèndum obre un procés nou i que podrien fer-se sondejos en altres pobles com Gandesa, la Fatarella, Batea o Corbera d'Ebre», va dir. Arnes és l'únic poble sense projecte eòlic de la Terra Alta, després d'un sondeig oficiós que Pallarès va fer entre els veïns.

>El nou decret eòlic

La delegació de la Generalitat a les Terres de l'Ebre va reaccionar amb prudència a la notícia sobre el nou decret per regular la instal·lació de parcs eòlics i plantes fotovoltaiques a Catalunya, que ahir va avançar aquest diari. Segons fonts del govern, encara s'estan fent les consultes prèvies, però van valorar que es tracta d'una eina essencialment bona. Amb tot, van dir que Economia i Finances encara ha de definir quines seran les zones de desenvolupament prioritari que s'adjudicaran per concurs.

El Punt (18-Març-2008)

Foto: Ebreguia

1 comentari:

  1. Actualment el nom oficial és HORTA DE SANT JOAN, encara que le gent diu simplement HORTA. Però volem recuperar el nom antic, ORTA, i per això l'utilitzem en activitats culturals. ORTA és el nom utilitzat i defensat per Mn Manyà, un dels més prestigiosos intel·lectuals de les Terres de l'Ebre.

    D'on prové el nom del poble? Hi ha diverses teories, alguna es remunta als íbers; però cap és definitiva. La incognita no és la "H", ja que la normativa ortogràfica catalana no apareix fins l'any 1913, per tant no existia cap regla que digués si s'havia d'escriure amb "H" o sense. L'explicació definitiva la obtindrem el dia que averiguem l'orígen de la paraula ORTA. El que sembla clar és que el nom del poble no vé d'hort ni d'horta, ja que Horta de Sant Joan és terreny de secà.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta