Al nostre país, les actuacions puntuals, excepcionals i d'emergència es converteixen en solucions permanents amb una facilitat sospitosa. Si hem fet fet alguna cosa i ens ha solucionat un problema, acabem de fer-la bé i ja ens durarà per a sempre. Per això, l'anunci que el govern català estudia injectar aigua del Segre, a través de la galeria dels serveis del túnel del Cadí, fins a la capçalera del riu Llobregat, resulta més que inquietant. Que li diguin com vulguin, injecció o transferència, però a mi això em sona a un transvasament amb totes les lletres. Cal denunciar-ho i advertir que l'Ebre que els catalans coneixem és riu gràcies sobretot a les aportacions del Segre. Si ens tallen l'aixeta des de més amunt, el principal afectat serà el tram final de l'Ebre, que aquests dies agonitza amb un cabal que en alguns moments no arriba als 100 metres cúbics per segon. Posats a triar una solució excepcional, és millor que Barcelona es porti l'aigua dessalada des d'Almeria en vaixells o a poalades. Però connectar el Segre amb el Llobregat és un transvasament, com van advertir ahir fonts de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, que van afegir que per fer-la caldria una autorització del Consell de Ministres, ja que es tracta d'una transferència entre conques.
Tan de bo plogui abans d'arribar a una situació d'excepcionalitat, o com a mínim que entrin en funcionament les noves plantes dessaladores. El problema és que sembla que la Generalitat està començant a planificar solucions per afrontar l'emergència, quan el que hauria de fer és planificar solucions a llarg termini i duraderes, basades únicament en els preceptes de la nova cultura de l'aigua. Per això, l'aposta que fa CiU en favor del transvasament del Roine i de la interconnexió de xarxes tampoc em serveix, perquè començarem transferint aigua des de França i acabarem enviant cabals des de l'Ebre cap al sud. O fem transvasaments o no en fem. Si finalment s'agafa aigua del Segre, el tripartit haurà fet una reinterpretació malintencionada del Compromís per l'Ebre.
Per saber més:
-Montilla: «Si fa falta aigua per beure, la portarem d'allà on n'hi hagi» (El Punt)
-S'endarrereix l'aplicació de sancions al reg amb aigua potable (El Punt)
->El pas de barca de Miravet, aturat des de fa una setmana pel baix cabal del riu (El Punt)
El tema als blocs ebrencs:
-El govern diu que no farà transvasaments i L'aigua al Parlament (Manel Zaera)
-Transvasament del Segre: un rumor que ja és un crit (Ebrediputats)
13 de març del 2008
Portar aigua del Segre a Barcelona és un transvasament (de l'Ebre)
6 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
El riu Segre és un dels grans rius de la xarxa Pirineu-Ebre. En ple Pirineu Axial, recull les aigües del vessant nord del massís del Puigmal. D'allà baixen ràpidament cap a la fossa de la Cerdanya, amb un recorregut est-oest. Va recollint les aigües que baixen dels massissos pirinencs del Carlit (riu Querol) i del Puigpedrós (vessant sud) i del Puig Llançada, la Tosa d'Alp i les serres pre-pirinenques del Moixeró i Cadí (vessant nord)
ResponEliminaPosteriorment, havent sortit de la Cerdanya, a l'altura de la Seu d'Urgell, el riu gira cap al sud, travessant el Pre-Pirineu, éssent represat a Oliana. Després entra a la Depressió Central, on torna a agafar la direcció oest-est fins l'embassament de Camarasa on rep les aigües de la Noguera-Pallaresa. Al peu de la presa de Camarasa, gira bruscament cap al sud entre les serres de Mont-roig i Carbonera. Aquesta direcció la mantindrà fins que s'unifica amb l'Ebre.
Xeics , que lo Segre baixa vuit , Camarasa esta vuit , tot es fum, l´aigua de Barcelona per lo que no ho sapigue sira la consesió del “MINI” , més ó menos 2 m3/seg i pot arrivar a 4 m3 /seg.
Osti, los de Reus i Tarragona es faran d´or ( los nous fenicis de la Mediterrània )
Viatgeu una mica , en 2 ó 3 hores de cotxe ho veureu.
"MIRACLES als pous de Reus i Tarragona"
ResponEliminaS'hi refereix com a uns pous miraculósos, el prodigi del qual consistix en que no s’en esgotava mai el cabal per més gent que s'en servís ......
Tots sabem que a Lourdes s'han esdevingut molts signes miraculósos de caràcter físic: se'n parla de mes de sis mil; L’Església en reconeix uns seixanta.
L´Església reconeixara los miracles dels pous de Reus i Tarragona ?
els de CIU i PP ho deien calr volem fer un transvassament, però aquests o fan igual però enganyan a la gent.
ResponEliminaBla bla i bla.
ResponEliminaTxeic, els de la Plataforma en Defensa de l'Ebre estan dormint la migdiada? Vinga, homes. Què ja han passat les eleccions. Podeu parlar.
ResponEliminaAdheriu-vos a la Plataforma per l'Equilibri Territorial de Catalunya petic.bloc.cat que unirà tot el moviment descentralitzador a Catalunya
ResponElimina