15 de maig del 2008

Les manifestacions a favor del "sí" costen més de convocar

Encara no he sentit ni llegit que els sindicats UGT i CCOO hagen donat algun tipus de suport públic a la manifestació d'Amposta contra el transvasament de l'Ebre a Barcelona. Els dos sindicats van ser molt importants en la lluita contra l'anterior Plan Hidrológico Nacional (PHN), però fins ara s'han significat molt poc, per no dir gens, en la revolta social i política del territori contra la interconnexió de xarxes. Amb aquesta actitud tova és perfectament comprensible que alguns interpretin que la UGT i CCOO estan al servei del PSC i ICV, les formacions polítiques que a l'Ebre més han defensat la criticada mesura d'emergència, almenys fins ara.
De fet, divendres passat llegia unes declaracions del secretari general de la UGT a l'Ebre, Wifredo Miró, que recollien els companys de La Veu de l'Ebre. Miró anunciava que la UGT no assistiria a la manifestació d'Amposta ni a cap manifestació que es plantege exclusivament a favor del no, si al mateix temps no es reivindica un sí a favor de la industrialització activa de les Terres de l'Ebre. Però Miró, tot i haver donat suport a la interconnexió en altres moments, no descartava anar a la manifestació a títol personal, per la manera com s'ha plantejat aquest transvasament. La posició de la UGT és totalment lícita i respectable, com ho són totes, però que jo sàpigue el sindicat encara no ha convocat (jo hi aniria) cap manifestació en favor de la industrialització del territori i contra els transvasaments. Deu ser perquè convocar manifestacions a favor del sí d'alguna cosa sempre és més complicat que fer-ho en favor del no.
D'altra banda, durant l'última setmana, la UGT també ha rebutjat signar el manifest en solidaritat amb les Terres de l'Ebre promogut per la Cambra de Comerç de Tortosa, adduint un excés de protagonisme dels empresaris (tampoc ho hem fet el Col·legi de Periodistes a l'Ebre i no hi estic d'acord, que conste en acta). No voldria pensar que la UGT se sent més còmoda al costat dels empresaris de Barcelona (que han reclamat l'aigua de l'Ebre), que al costat dels empresaris nostres. És més fàcil demanar aigua per evitar que s'ature la indústria de Barcelona que proposar, ni que fos per allò del reequilibri territorial, que les empreses s'instal·len allà on tenim l'aigua...

Més informació:
-Un total de 27 entitats de l'Ebre signen un manifest contra el transvasament
-Sindicats i empresaris declinen reunir-se amb Montilla
-El transvasament del Segre revolta l'Ebre
-UGT dóna suport al transvasament del Segre perquè considera prioritari garantir el subministrament
-CCOO de Catalunya davant les mesures contra la sequera

19 comentaris:

  1. Felicitats per l'article. Molt agut

    ResponElimina
  2. per mi, poden vindre.
    Ens manifestem a favor del Si a un us racional de l'aigua, Si a una gestió i planificació del territori correcte, Si al sentit comu i seny, Si a les TTE, Si a la gent que viu aqui guanyant-se la vida com poden amb els recursos que queden, Si a la dignitat i honestedad, Si als politics que mantenen la paraula, Si a l'Ebre.

    ResponElimina
  3. COMUNICAT ENVIAT A UN CENTENAR DE MITJANS DE COMUNICACIÓ ESCRITS I DIGITALS


    El Partit Republicà Català (RC) serà a la manifestació d’Amposta d’aquest diumenge contra el transvasament amb el lema: “Defensem la terra. Mori el mal govern!”

    El Partit Republicà Català (RC) convoca els seus militants i simpatitzants a participar en la mobilització contra el transvasament organitzada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre –PDE– pel diumenge 18 de maig a les 12 del migdia a la plaça dels Xiribecs d’Amposta.

    Pensem que ha quedat clar que el poder de decisió que té el govern espanyol sobre els nostres recursos naturals i la ineficàcia del tripartit per defensar-nos els permeten atemptar de nou contra el territori català.
    Només si Catalunya disposa d’un Estat propi tindrem competències sobre els nostres recursos naturals.
    Denunciem, alhora, el clima d’alarma que el govern de la Generalitat ha creat, a través de la manipulació dels mitjans de comunicació, amb el tema de la sequera, que ha contribuït a presentar els contraris al transvasament com uns insolidaris que volen negar l’aigua potable als ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona, quan la veritat és que al darrere d’aquesta problemàtica s’amaga en realitat la incompetència i manca de previsió dels diferents governs de la Generalitat, la falta de sobirania de Catalunya per poder decidir les polítiques que cal fer en matèria d’aigua i l’interès especulatiu i econòmic de determinades empreses privades que trauran partit de l’obra del transvasament.

    Considerem que el model de creixement actual sense límits és insostenible i que tan sols pot comportar la destrucció del territori.
    Així mateix, entenem que l’aigua s’ha de gestionar en cada conca i que aquesta aigua és alhora un element bàsic per contribuir al reequilibri territorial i a la correcta distribució de la riquesa a Catalunya.

    RC defensa que cal un canvi de model territorial, també en la gestió de l’aigua i que aquest s’ha de fer en funció dels recursos hídrics de què disposem i explotant altres vies que no siguin els transvasaments: regeneració i preservació d’aqüífers, aprofitament de les aigües pluvials, utilització de depuradores “de butxaca”, ús de les aigües freàtiques, etc.

    Alhora, acusem les formacions del govern tripartit d’haver incomplert el compromís que tenien amb la gent de les Terres de l’Ebre després d’haver actuat demagògicament i per interessos partidistes quan el PP volia tirar endavant al preu que fos el Plan Hidrológico Nacional.
    Ara, el PSC, ERC i ICV-EUiA, amb les seves decisions, possibiliten que es torni a obrir la porta al PHN i que altres comunitats també reclamin l’aigua de l’Ebre.

    Considerem un fet molt greu que les pluges dels darrers dies - amb la conseqüent superació de l’estat d’emergència - no hagin servit per a que el govern es replantegi el decret que aprova la interconnexió de xarxes i doni per irreversible la decisió.
    Constatem així, de nou, que, un cop més, el govern no escolta la gent del territori.

    RC es compromet a defensar els interessos dels ciutadans de les Terres de l’Ebre i a impedir que es converteixin en un territori de segona on s’aboca tot el que no es vol en altres llocs: centrals nuclears, tèrmiques, indústries químiques, cementiris nuclears, etc. i que, en canvi, aquestes comarques no disposin de serveis bàsics indispensables, la qual cosa hipoteca el seu creixement i desenvolupament social i econòmic.
    No permetrem cap més agressió a les Terres de l’Ebre.
    Ni espoli econòmic ni espoli ecològic: la nostra terra és el nostre futur!

    Secretaria d’Imatge i Comunicació. Consell Executiu Nacional
    Barcelona, 12 de maig del 2008
    http://www.partitrepublicacatala.cat/

    ResponElimina
  4. Cal recordar que ni la UGT ni CCOO varen assistir a la manifestació de l'1 de desembre a Barcelona pel dret a decidir. Sembla que estan a expenses del PSOE un altre cop. Si manessin uns altres, podria ser diferent. Tot i això, sempre he cregut que necessitaríem sindicats sense obediència espanyola. N'hi ha, però els necessitem més forts. Aquests sindicats es tornen a retratar.

    ResponElimina
  5. veig a la mini-marfanta que jaume Forcadell ha dimitit del CAT. Felicitats Jaume, i anims, que entre tots aixo hem d'aturar.

    Per altre costat tambe posa que Joan Sabate i Macias son els 2 unics ebrencs que han votat a favor del transvasament - per poc es queda sol el nostre ex-alcalde ex-antitransvasista !

    ResponElimina
  6. Brian,
    ets molt dolent amb els comentaris sobre el nostre exalcalde exantitransvasista. És que li tens mania, pobre!

    ResponElimina
  7. Carta de baixa del Sr. Ramon Barberà.(Erc):
    http://lacomediantatortosina.blogspot.com/

    ResponElimina
  8. I plouen baixes.
    Carta de renúncia al CAT del Sr. Jaume Forcadell a:
    la comedianta tortosina

    ResponElimina
  9. Núria, de baixes no en plouen tantes com vols fer creure, si és que algú s'ho creu. El teu problema és ERC, potser volies fer alguna filigrana a través seu que no vas aconseguir? És per això que els tens tanta enveja? Perquè la ràbia ve de l'enveja, no? Una mica de ceba no t'aniria malament.

    ResponElimina
  10. És curiós que hi hagi gent que ara defensi Jaume Forcadell, després de portar dies linxant-lo. molt típic! Els qui el defensàvem, ja sabíem de la seua carta de dimissió! Hi ha molta gent ferma en formacions molt diverses. I repeteixo, sembla que es demani que dimiteixin els antitransvasistes. Jaume ha dimitit perquè el CAT tenia una deriva transvasista, d'altres institucions no és necessari, ben al contrari.

    ResponElimina
  11. Docs jo crec que la dimissió de tots els polítics antitransvasistes (de veritat, no de boqueta) donaria una imatge de fermesa i cohesió territorial que dificilment passaria per alt als despatxos dels polítics hispano-barcelonins i de la opinió pública en general.

    La manifestació de diumenge hauria de servir, no només per demostrar el rebuig a aquest nou transvasament, també hauria d'aclarir-li les idees a més d'un polític d'aquestes terres.

    MOS VEEM A AMPOSTA

    ResponElimina
  12. Emigdi, es fins i tot logic que, reivindiques, implicitament, que ets qui mes ha defensat Forcadell. Ara be, vols dir que te molt de merit ja que, segons dius tu mateix: "Els qui el defensàvem, ja sabíem de la seua carta de dimissió" ?

    ResponElimina
  13. Emigdi, em deixaba el mes important: demostres no tindre ni idea de l'important que han estat els sindicats catalans, UGT i CCOO ( els d'obediencia espanyola segons tu) per a la normalitzacio lingüistica, el catalanisme i la identitat nacional entre la classe treballadora, sobre tot a l'area metropolitana ( que pot ser es a qui mes falta li fa)
    Que els sindicats majoritaris no donesin suport a la manifestacio pel dret a decidir, no vol dir necesariament que ho fesin per cap obediencia aliena o "estrangera".
    Quant la reclamacio de " Llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia", alli erem i amb la mateixa obediencia d'ara.
    Finalment, recordar que UGT va ser fundada a Catalunya. I possats en records, la Vaga general mes important que s'ha fet a l'estat ( 14 D.)va ser contra un govern socialista, concretament el de F. Gonzalez. I si algun dia cal fer-la contra Zapatero o Montilla, no dupto que's fara.

    ResponElimina
  14. Jajaja,ja tenim aquí a la Vanguardia Proletaria. Va, home, no mos expliques batalletes, que ben rebordonits que esteu ara los "sindicats majoritaris".
    Per cert, la fundació de l'UGT a Catalunya, fa ja 120 anys, no deixa de ser sinó un accident històric, ja que el més genuí i principal moviment sindicalista català, fins als temps de Franco van ser los anarcosindicalistes i la CNT.
    Per altra banda, los arguments de Wifredo per a explicar que no ve a la mani són, com a mínim, una mica raros. A mi tan m'hi fot si ve o no ve, que tothom és lliure de fer lo que li convingue, però d'històries rares, les justetes per favor.

    ResponElimina
  15. Va, va... no t'ho prengues malament, potser m'he passat una miqueta en lo comentaria anterior, però és que los sindicats grans a vegades feu coses una mica rares. Així que, ehm, a Wifredo li han dit des de dalt que res de res, no?

    ResponElimina
  16. Cucafera,
    No nego coses importants dels sindicats, però la seua actuació davant de la manifestació pel dret a decidir i d'aquesta antitransvasista, dóna mostres de submissió cap a un partit, la qual cosa, pots entendre que no m'agradi. També reivindico tenir sindicats propis catalans. Quant a Jaume, tens raó, jo parlava amb coneixement de causa, i sé de la seua integritat i honradesa.
    salut i aigua, ens veiem a Amposta.

    ResponElimina
  17. krupp, em dius que la fundacio de la UGT a Catalunya no deixa de ser un accident historic...i em parles de que el "genuí i principal moviment sindicalista català, fins als temps de Franco van ser los anarcosindicalistes i la CNT". O sigui fins al 1939?, no se si accidental, pero poc contemporani, si.
    Pero be, opinions.....d'aixo es tracta, no?

    ResponElimina
  18. Home, pos seguint lo fil de la fundació del sindicat, el 1888, o de "Llibertat,amnistia, estatut d'autonomia", o la vaga general contra les reformes de Felipe González... Relíquies del passat, vamos.

    ResponElimina
  19. Bueno, acabo de vore que los de la CNT no tenen tantes manies com los "majoritaris" i se sumen a la convocatòria de la mani de demà. Com més serem més riurem.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta