18 de juny del 2008

Contra la vella cultura de l'aigua

L'assessor Narcís Prat diu que la Generalitat no preveu apujar les tarifes, tot i que el deute de l'ACA és de 1.200 milions

El catedràtic d'ecologia de la Universitat de Barcelona, Narcís Prat, va advertir ahir a Tortosa que el cost del cicle de l'aigua a Catalunya és deficitari, i que el deute de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ja ha assolit els 1.200 milions d'euros. Prat, que participava en una jornada d'experts de totes les universitats de la Xarxa Vives que es feia al campus de les Terres de l'Ebre de la URV, va lamentar que la gestió de l'aigua s'haja polititzat, i va remarcar que Catalunya «no té un problema científic, sinó de gestió dels recursos hídrics». De fet, el professor Pedro Arrojo va alertar que si no soluciona el dèficit de l'ACA el pas següent serà la privatització de la gestió de l'aigua, ja que els ciutadans acceptaran millor una pujada de tarifes per part de l'empresa privada.

Narcís Prat i Pedro Arrojo van tornar ahir a Tortosa, superat el conflicte pel transvasament de l'Ebre a Barcelona, per participar en una jornada interuniversitària de treball sobre recursos hídrics. La trobada havia estat organitzada per la Xarxa Vives d'Universitats al campus de les Terres de l'Ebre de la URV, i les paraules de Prat i Arrojo eren molt esperades, ja que el catedràtic d'ecologia i el professor de la Universitat de Saragossa van ser criticats per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) durant la gestió de la sequera a Catalunya. «És un tema molt polític i molt polititzat», va lamentar Prat, que durant l'última polèmica pel transvasament a Barcelona va acabar retirant el seu suport inicial a la polèmica interconnexió de xarxes.
Segons va dir Prat, el país necessita «una administració que pensi més en els ciutadans» i que promogui la sostenibilitat social, ja que no es podrà aplicar la nova cultura de l'aigua sense comptar amb els ciutadans. L'expert també va criticar la poca implicació del govern català per fomentar la participació ciutadana i la constitució dels anomenats consells de conca. A més, Prat també va dir que menys de l'1% dels treballadors de l'ACA es dediquen a fomentar la participació ciutadana, i que menys del 5% treballen en planificació. En aquest sentit, l'assessor de la Generalitat també va qüestionar el model d'ordenació territorial, ja que el nou pla de l'àrea metropolitana preveu un creixement demogràfic d'un milió d'habitants més per a l'entorn de Barcelona. Prat també va posar en dubte la viabilitat del regadiu Segarra-Garrigues i va apostar per aprofundir més en la sostenibilitat, tot i que va admetre que també hi ha científics que donen suport al transvasament del Roine.

>«Portar aigua del Roine és un disbarat»

El professor d'anàlisi econòmica de la Universitat de Saragossa i promotor de la Fundació Nova Cultura de l'Aigua (ACA) va destacar l'aposta que fins ara havia fet el govern català per canviar el model de gestió de l'aigua. Amb tot, va lamentar que Catalunya haja tornat a obrir el debat sobre el possible transvasament del Roine, que segons Arrojo seria «un disbarat» econòmic. «No sé com es pot parlar del Roine sense tenir en compte l'economia», va dir Arrojo, que va advertir que cada metre cúbic transferit des del Roine costarà 1,2 euros, i que per tant l'aigua transvasada seria molt més cara que els 38 cèntims d'euro que ara costa l'aigua dessalinitzada. Així, l'aragonès va apel·lar al «bon seny» dels catalans perquè descartin l'opció del Roine, de la mateixa manera que Andalusia va optar per la dessalinitzadora de Carboneras, ja que portar aigua de l'Ebre des de Tortosa fins a Almeria costava 1,5 euros el metre cúbic. Arrojo també va rebutjar «radicalment» els nous regadius del Xerta-Sénia i de l'Aragó.

>Arrojo alerta de la privatització de l'aigua a Catalunya

«Si no es discuteix sobre la sostenibilitat i no es resol el deute milionari de l'ACA, ja ens podem preparar per a una futura privatització de la gestió de l'aigua a Catalunya», va advertir ahir a Tortosa el professor Pedro Arrojo. «La Generalitat no té previst apujar les tarifes, i per això tot fa pensar que al final hi haurà una gran oferta per part d'Aigües de Barcelona per assumir la gestió de l'aigua a canvi d'eixugar el dèficit, ja que els ciutadans són més receptius a l'hora d'acceptar una pujada de preus quan la fa una empresa privada», va precisar Arrojo. En aquesta línia, el catedràtic Narcís Prat va detallar que amb els ingressos del cànon de l'ACA sobre el rebut domèstic no n'hi ha prou per cobrir el cost del cicle de l'aigua, però que el preu del metre cúbic a Catalunya és entre tres i quatre vegades més barat que en altres països. «Això és molt difícil d'explicar a la gent, ja que quan mira el rebut veuen que el cost del servei i les taxes són la part més important de la factura de l'aigua, i això en realitat desincentiva l'estalvi», va lamentar Prat.

El Punt (18-Juny-2008)

1 comentari:

  1. A Amposta es va privatitzar l’aigua només fa uns anys. I de millora amb el servei no se n’hi ha trobat cap, ens al contrari, de vegades per arranjar una fuita tarden molt més que abans. Altres serveis complementaris, com la col•locació dels comptadors han pujat de preu. La conseqüència és que les privatitzacions de determinats serveis no són bones. L’empresa gestora és SOREA, del grup Aigües de Barcelona o AGBAR.
    Si a Catalunya s’arribés a privatitzar, suposo que AGBAR tindria molts números per endur-se el suculent contracte.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta