26 de juliol del 2008

Saura diu que proposarà desenvolupar l'Estatut perquè el govern participi en la seguretat nuclear

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va anunciar ahir a Móra d'Ebre que la Generalitat té previst proposar al govern de l'Estat que es desenvolupin els mecanismes per garantir la participació del govern català en la seguretat nuclear, tal com preveu l'Estatut. Saura va avançar-ho durant el transcurs d'una reunió que va mantenir ahir al matí amb alcaldes de les Terres de l'Ebre, en què també els havia de posar al dia de la situació del pla d'emergències per contaminació al riu Ebre aigües avall de l'embassament de Flix.
En aquest sentit, Saura va remarcar que la Generalitat vol millorar la «falta de comunicació» en els incidents com la fuita radioactiva d'Ascó. Segons el conseller, el protocol que s'ha de signar amb el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) estableix que s'han de comunicar totes les incidències, que també s'haurà d'informar la Generalitat, i que han de fer-ho de manera ràpida. A més, Saura va insistir que l'Estatut preveu que tots els plans de protecció civil siguen competència de la Generalitat, mentre que fins ara hi ha hagut una «disfunció», ja que el govern català encara no té competències en matèria de seguretat nuclear. De fet, Saura va recordar que la direcció del pla d'emergències es fa des de Madrid, mentre que els operatius que treballarien en cas d'activar-se el pla Penta depenen de la Generalitat, sense que el govern català participe directament en la direcció del pla. En aquest context, Saura va garantir que en la reunió de dimarts vinent de la comissió bilateral Estat-Generalitat demanaran la creació d'un grup de treball bilateral, que garantisca el ple desenvolupament de l'article 132.4 de l'Estatut. Aquest article fixa la participació de la Generalitat en l'execució de les mesures de seguretat nuclear.

>Plans locals per a la neteja del pantà de Flix

El pla d'emergències per episodis de contaminació a l'Ebre aigües avall de l'embassament de Flix va aprovar-se el passat mes d'abril, però la reunió entre el conseller d'Interior i els alcaldes no va fer-se fins ahir, gairebé quatre mesos després. Un retard que, en realitat, no ha posat en perill la seguretat dels municipis, ja que els treballs de descontaminació del pantà s'han tornat a ajornar, aquesta vegada fins després de la tardor. El primer document del pla s'havia presentat al territori al setembre del 2007, i ja establia l'operatiu per afrontar qualsevol tipus d'incident que hi hagués durant la neteja del pantà. També fixava que els ajuntaments que no tinguen un pla de protecció civil han de redactar un pla local d'emergències. Saura va recordar ahir que el govern ha ofert 90.000 euros perquè els 62 municipis afectats redactin el seu pla local. El conseller va constatar que la principal demanda dels alcaldes és que caldria tenir més personal per fer l'assessorament tècnic als ajuntaments.

El Punt (26-Juliol-2008)

Foto: Generalitat de Catalunya

3 comentaris:

  1. Noooooooooo.... Per favor !!

    ResponElimina
  2. Com més institucions hi haguen desinformant-mos més ràpid mo n'adonarem que d'aquí o d'allà lo que volen los governants és manar (beneficiar-se de la seua posició dominant) a base de mentides i amagant informació del que realment passa

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta