23 de setembre del 2008

Tortosa tremola pels seus joves

Els aldarulls a la zona dels «pubs» i la manifestació tenen conseqüències imprevisibles

Tortosa ja no pot continuar tractant els seus joves com si no fossen ciutadans. Aquest és el missatge que hauria de quedar en el subconscient col·lectiu després de la manifestació de dissabte a la tarda, convocada durant tota la setmana per internet i de manera anònima. La protesta era contra la inseguretat ciutadana i la violència juvenil que hi ha les nits del cap de setmana a la zona de bars musicals. En canvi, i per culpa dels incidents que van registrar-se a la part final de la manifestació, aquest episodi ha passat a la història com un preocupant brot de racisme entre els més joves. La policia local va detenir un noi per haver trencat algun retrovisor, entre els quals, el d'un cotxe policial, així com per haver posat en perill la circulació viària i per desobediència a l'autoritat. A més, quatre joves més van ser identificats per la policia per haver portat objectes considerats perillosos (per exemple, un dels menors duia un tornavís) i per alteració de l'ordre públic. Quan la concentració juvenil va abandonar la plaça de l'Estadi i va convertir-se en manifestació, ja van sentir-se els primers crits en contra dels joves immigrats. «Latin Kings de merda» van ser els més escoltats, ja que els joves afirmen que els dos agressors d'un noi, el cap de setmana anterior, són membres d'una banda de joves sud-americans. Una agressió que va provocar que centenars de joves organitzessin l'endemà un acte de «justícia popular», fins al punt que només l'acció de la policia local va evitar que acabés en un linxament. Per això, a la manifestació també van haver-hi crits d'«alcalde, dimissió», com a reacció a la manera com Ferran Bel havia gestionat el conflicte. De fet, en els mateixos fotoblocs d'internet que els joves van utilitzar per convocar la manifestació els participants no entenien que Bel negués que hi havia un problema a la zona dels pubs, i que titllés els aldarulls de «bretolada» de festes.
Tot i que la nit tortosina va ser més tranquil·la aquest cap de setmana, amb una forta presència policial als carrers, l'ambient entre els joves s'ha escalfat més des de dissabte a la tarda. Ahir Bel va destacar el comportament «cívic» de la majoria dels joves, i va dir que tant la detenció com les quatre identificacions van ser l'excepció. A més, l'alcalde va dir que la policia seguirà vigilant i va fer una crida a la població per denunciar qualsevol alteració de l'ordre públic. De fet, Bel va recordar als joves que per manifestar-se pels carrers i tallar el trànsit s'ha de demanar permís amb antelació. En aquest sentit, dissabte també va haver-hi trencament de papereres i de senyals de trànsit, així com llançament de tanques i corredisses amb la policia a la plaça Corona d'Aragó, on la manifestació es va dissoldre després que alguns joves van tallar l'eix de l'Ebre (C-12).
El dubte és saber fins a quin punt la forta presència policial, amb almenys tres vehicles d'antiavalots, era l'adequada si l'Ajuntament considerava primer que la convocatòria tenia escassa credibilitat. La gent que va concentrar-se era tan diversa i plural com ho és la joventut tortosina, amb joves de diferents nacionalitats que van reunir-se per rebutjar la violència; però també amb altres que van marxar cap a casa, decebuts o atemorits, quan van veure que també havien acudit alguns dels protagonistes d'alguna de les baralles als pubs. També hi havia una cert neguit pels rumors que deien que havien d'arribar, amb tren, un grup nombrós de neonazis de fora de Tortosa, un punt que finalment no va confirmar-se. D'altra banda, més lluny també es miraven l'escena alguns membres del Casal Popular Panxampla, que van fer un seguiment exhaustiu de la concentració i de la manifestació en tot el seu recorregut, per conèixer la situació de primera mà i saber en quin punt es troba el conflicte que ha sacsejat els joves. Diuen que la societat tortosina està cada cop menys cohesionada, i que a Tortosa no hi ha un model d'oci per als joves, ni tampoc llocs en què els joves dels diferents col·lectius i cultures puguin compartir experiències en positiu. Això vol dir que Tortosa està esdevenint una ciutat, i que les polítiques actuals potser són obsoletes. Davant de tot això, és lògic i comprensible que els joves hagin volgut protagonitzar la seua pròpia reacció a un problema que fa temps que denunciaven, sense que ningú els escoltés. Però és preocupant que els joves s'hagin remogut per un episodi de violència que ningú sap com acabarà...

El Punt (23-Setembre-2008)

El tema als blocs
-Violència juvenil (Vent de dalt)
-Per fi una llum d'esperança (Fotolog Estimo Tortosa)
-A veure, intentaré ser constructiu i no DESTRUCTIU (Fotolog Oscarcool's)

8 comentaris:

  1. Este tema donarà molt de què parlar. L'inici de l'article m'agrada, però joho generalitzaria i diria: l'ajuntament ha de deixar de tractar els seus ciutadans com si no fossin ciutadans. Perquè los piolítics sempre arriben tard? Perquè preferixen amagar els problemes per no complicar-se la legislatura i governar de cara a l'aparador, perquè tenen massa gestions estranyes entre mans. La via de recuperar la confiança de la ciutadania seria tenir-la en compte, cedir poder i deixar decidir a la gent, promovent debats tranquils i inclusius.

    ResponElimina
  2. Fins a 4 furgons d'agents antidisturbis de la Policia Nacional van intervenir a la plaça Corona d'Aragó, per dissoldre la protesta.
    El que si puc dir es que d'agents dels diferents cossos ni havien entre 10 i 15. Però hi havia molta Policia vestits de carrer.

    ResponElimina
  3. No puc comentar gaire perque no estava a la mani, pero pel que noto amb els meus alumnes, el pas de estar en contra de la violencia cap a estar en contra dels imigrants, sembla ser un pas petit - ja verem...
    .. pero sobre lo que dius de que no hi ha un model d'oci, es veritat, crec jo. Els jovens, que tenen? Ni model d'oci, ni oci !! A partir de les 13 anys a voltar pels pubs i tot lo que aixo comporta ... no crec que podem esperar a tornar a una epoca de happy-flowers on els adoloscents se conformaven en jugar al ping-pong, apuntar-se als boy-scouts i prendre un aigua (amb gas pels atrevits) baix la vigilancia d'un gran, però alguna cosa entre-mig es podria inventar, no?
    Algun lloc on es podrien quedar per passar-ho be, de dia internet gratis i algu joc/esport, de nit musica xumba xumba i coca colas, i els vius que colen una botella de whisky a la butxaca. Algo aixi? (ja per no demanar cines i bowlings!)
    En la meva epoca tambe anavem als pubs 3 o 4 anys abans de l'edad legal, pero, precisament per aixo, teniem molt de compte de no fer-nos notar, sentats al fondo prenent una birra pensant que aixi ens feiem grans. Per aixo jo no critico els que surten a rondar i beuen allò que els sembla, pero d'aqui a un "tot val" com sembla ser de les noticies que penjeu (jo no ho sé pq fa temps que no surto de nit ja, jo un got de llet calent i ben tapat al llit), pos, hi ha un gran pas.

    ResponElimina
  4. Fragment d'un article de Federico Mayor Zaragoza:

    "Ciudad, ciudadano y civilización tienen la misma etimología. El ciudadano es, inicialmente, el individuo que tiene derecho a vivir en la ciudad y que, al ejercer allí sus derechos y sus deberes en pie de igualdad con el resto de sus conciudadanos, forja una civilización. Ello indica hasta qué punto la humanización de la ciudad es un reto decisivo para nuestro futuro común. Y no es un sueño inaccesible: abundan los ejemplos, en el Norte como en el Sur, en el Este como en el Oeste, donde ese sueño se ha concretado. Pero sólo a costa de concebir y practicar un gobierno de la ciudad basado en la participación y en la ciudadanía recobrada. Y sólo si se cumple esta condición expresa, la ciudad servirá a sus habitantes, capitalizando las capacidades creativas de todos, hombres y mujeres, niños y ancianos, ricos y pobres."

    Subscric íntegrament l'ideari. Què lluny n'estem, però.

    ResponElimina
  5. Es que es un ideari...Però voldria dir quelcom que no agradarà a molta gent, i es que s’està perdent la capacitat de xalar, si mes no , cada cop es necessiten mes incentius per aconseguir-ho. I quan alguns hi arriben, en un percentatge rellevant, es trepitgen els drets de tercers....La existència de llocs adequats ha estat sempre un handicap a la ciutat, però hem de assumir que un ajuntament pot promoure instal•lacions esportives però no una bolera (per exemple). La iniciativa privada, donada la crisi actual , no esta per la labor , mes tenint en compte el moment de crisi actual en que tothom retalla despeses i en especial les del oci. No hi han duros a quatre pessetes, i qui assumeix aquest risc empresarial necessita tenir beneficis.
    Sento en l’anima ésser tant cru i realista, però també sabem que la festa es reinventa dia a dia...Estic convençut de que la joventut de les nostres terres tenen la imaginació i la capacitat per fer-ho.

    ResponElimina
  6. mc calan...pos no n'has dit poques de coses mes originals, singulars i susceptibles d'agradar poc, que les d'aquest darrer comentari.
    jo, de qui es la culpa no ho se, pero des de "La Ponderosa", "La Noria", "L'Escarabat", "La Poma" " Karibu" etc.( tenim una edat) que es parla del mateix: "La gent se'n va a Amposta" abans a " La Roca" i ara a "La Metro" El problema per a mi es que abans hi anava jo (poc) i ara hi van els fills.
    PERÒ SI A TORTOSA NO HI HA NI UN CINE, COLLONS!!!!!!!
    Digueu-me carca, però i billar? i ping-pong? i casals de joventut? i? i?

    ResponElimina
  7. Soc conscient que no agradat el que he dit..A mes a mes ho he avisat...No sempre em de estar amb discursos auto complaents...

    ResponElimina
  8. no veig la relació entre que Tortosa sigue una societat poc cohesionada i el fet que estigue esdevenint una ciutat. no veig, de fet, que Tortosa estigue esdevenint una ciutat. senzillament, el que trobo és que tu primer elimines (per exemple, entre moltes coses que s'han fet) la possibilitat de repetir curs i acabes, sense que ells pròpiament en tinguen la culpa, amb una o dues generacions de joves ignorants, sosos, primaris. un ou de la serp.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta