15 d’octubre del 2008

Radiografia de la Tortosa més pobra

Avui els blocaires d'arreu del món celebrem el Blog Action Day, que enguany està dedicat a la pobresa. Tortosa està considerada com una de les ciutats catalanes amb una proporció més important de llars pobres, segons les dades que l'Observatori de Caixa Catalunya va publicar ara farà dos anys, només per darrera de Sant Adrià del Besòs i Cornellà. L'entitat Càritas Interparroquial considera que al nucli antic es concentra la majoria dels pobres del municipi. Les dades de Càritas es basen en un estudi sobre la pobresa a Catalunya que va realitzar Un sol món, i que assenyala que el 22% de la població de Tortosa es pot considerar pobre. A més, la meitat de les llars estan dirigides per dones de més de 65 anys, i hi ha un elevat percentatge de dones grans que viuen soles. D'altra banda, en el 41% de les cases el cap de família no tenia feina, i en el 26% no hi treballava cap membre. En aquest sentit, entre les persones ateses per Càritas interparroquial al nucli històric, el 60% eren d'ètnia gitana, el 20% immigrants i la resta paios pobres (sobretot gent amb problemes psicològics o de conducta, però també persones grans amb pocs recursos). De la mateixa manera, Càritas calcula que al nucli antic de Tortosa hi viuen uns 800 gitanos, i que el nombre d'immigrants en situació irregular és semblant al nombre de nouvinguts inscrits, és a dir, unes 2.000 persones. L'entitat alerta que moltes persones viuen en una situació de pobresa extrema, i que també és important el nombre de gent gran que viu sola i amb pocs recursos, en cases que reunixen poques condicions d'habitabilitat, sense serveis bàsics com estufes o aigua calenta. Un altre fenomen és el dels pisos pastera, en què els immigrats viuen amuntegats i en males condicions, tot i que paguen lloguers excessius. Finalment, un altre problema crònic entre els més pobres de Tortosa és la incorrecta escolarització dels infants, que en alguns casos són aprofitats pels seus pares per exercir la mendicitat.

En una situació com l'actual, la prioritat dels governs, i per tant també dels polítics locals, hauria de ser la protecció dels més desfavorits, que són els que més durament pateixen la crisi. Per exemple, avui llegíem que només amb el 4,2% del pla que han aprovat els Estats Units per rescatar els bancs, es podria eliminar la fam que actualment hi ha al món. En aquest sentit, la xifra que reclama Mans Unides és de 30.000 milions de dòlars anuals (uns 22.000 milions d'euros), una quantitat que queda molt lluny dels 255.000 milions de dòlars que ara ha destinat el govern nord-americà per enfortir la banca, o els 254.000 milions de dòlars que avui el Banc Central Europeu, el Banc d'Anglaterra i el Banc Nacional Suís han injectat als bancs comercials. Per la seua banda, Tortosa ha aprovat avui la congelació dels impostos municipals i la modificació de les taxes per sota de l'IPC. A més, el govern ja es troba redactant el pressupost pel 2009, i ha anunciat que mantindrà les partides destinades de les àrees d'Acció Social i d'Urbanisme i Obres Públiques. És el mínim que es pot demanar en temps de crisi. Però també és cert que quan l'economia va malament, els més pobres encara van pitjor, i que per tant totes les administracions haurien de tenir més clares les seues prioritats.

9 comentaris:

  1. Et vull felicitar per aquest post. Feia molt de temps que pensava que era un tema que ningú tocava (a la premsa!) perquè Càrites o la casa d'acollida sí que ho fan, des de l'anonimat i sense penjar-se medalles.
    Crec que cal recordar i felicitar la feina d'ong com aquestes.

    ResponElimina
  2. Dos valoracions, una primera que em sembla molt demagògic dir que amb un % es pot erradicar la pobresa al món, em penso que no es cert, estem en el de sempre que es millor donar un peix a una persona o ensenyar-li a pescar, avui en dia els estats fan lo del peix, només algunes ONG (i no les mes poderoses) estan intentant ensenyar a pescar als pobres, en això no vull dir que estic a favor de rescatar als bancs que per mala praxis tenen dèficit, però desgraciadament sino es fa així les coses pinten pitjor.

    Un altra cosa, el concepte de pobre, deixant de banda mafies i gent que s'aprofita de l'immigració, qui és més pobre el que cobra en negre no paga casi impostos i que segurament no té deutes, o el que deu 150000 euros al banc per una hipoteca i que paga les contribucions?

    ResponElimina
  3. Si home si es mes pobre el que deu 150.000 Euros que, perquè cobrava en negre, no pagava impostos i no tenia deutes, li van concedir l'hipoteca, que si ens encantem encara haurem de pagar entre tots.... ESTE ES EL POBRE. No se si m'explico.
    Els que es moren de gana per falta de recursos, son pobres o rics? deixant a part canyes i peixos.

    Mira't aquest parell de vídeos que he penjat aquí, si vols:
    http://baldana.blogspot.com/2008/10/pobresa.html

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Jo parlava de Tortosa, i et puc dir que la persona en la situació que dius, té ajudes socials i pot anar tirant.
    Un altre tema és la pobresa dels videos que has penjat, per això deia que un % de diners no soluciona el problema, desgraciadament per canviar això s'ha de fer a nivell mundial, i en èpoques de crisis com la que ens ve ara és més difícil, el primer que es suprimeix són les donacions, l'altre dia va sortir a un diari que els ONG ja ho estan notant molt.
    La cosa no pinta gens bé.
    Com deia el primer comentari un record a la gent de la casa d'acollida de Tortosa i la gran feina que fan.

    ResponElimina
  6. Ciutat de pobres (no només materials).
    Terres de pobres.
    Governants pobres de tot menys diners.
    Pobres víctimes d'estats, d'autonosequemartingales, d'ajuntaments venedors nefasts de patrimonis.
    Pobres i sense gaires esperances
    Misèria, pobresa.
    I los rics enriquint-se.
    Mala espècie.
    Exterminar, exterminar, exterminar!
    Daleks!

    ResponElimina
  7. A la pobresa se li atribueixen tot tipus de lacres, mancances i desgracies. Però puc assegurar que no sempre es així. La pobresa es reparteix per tot el mon, però te característiques molt diverses. Tenim la tendència de confondre la pobresa amb la misèria (que també n’hi ha) però no tothom que es pobre es miserable. Cada govern defineix la pobresa en funció de la renda de mínima de subsistència , si es tenen en compte aquets paràmetres mes gent de la que imaginem podria estar oficialment qualificada com pobra, lo qual no vol dir que sigui miserable. Identifiquem la riquesa amb la felicitat, però es ben sabut que el diner per si mateix no la dona i de fet trobem pobles amb una renda molt per sota de la mínima renda de subsistència que son mes feliços, gaudeixen mes de la vida, son generosos i fins i tot riuen mes que nosaltres. El poble gitano català es un exemple. Naturalment que hi ha gitanos que treballant molt; com qualsevol paio; i han pogut tirar endavant, però cada cop es fa mes evident la exclusió social en funció de la renda independentment del col•lectiu.
    Podria concloure que no hi ha res que es reparteixi mes per tot el mon que la pobresa, l’actual crisi econòmica ens empobrirà a tots, però tindrem el consol que el ric ja no es podrà fer mes ric a les nostres costelles.

    ResponElimina
  8. Nomes faltaria que els rics sempre fossin feliços i els pobre infeliços. No es d'això del que parlem, evidentment que hi han pobres molt feliços i rics que no ho son tant, però com deu ser que no hi ha cap ric infeliç que renuncie al seu nivell per a passar-se al dels pobres?
    Algunes de les asseveracions que fas poden estar molt be com a quartada moral i descarrega de mala consciencia, però si parlem de pobres ( sense entrar amb si arriben a la categoria de miserable o no)si, d'aquells que en prou penes tenen per a menjar i comprar uns pantalons als fills, dir que independentment d'això son feliços...em fa una certa vergonya, també els gossos que passen deambulant pel carrer ho deuen ser....i no oblides que alguns d'aquest " son feliços" per la guitarra i el got de vi, si mes no.

    ResponElimina
  9. Em sembla perfecte que t’hagin agradat algunes de les meves asseveracions. Si t’haguessin agradat totes seria alarmant...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta