17 d’octubre del 2008

Unió subterrània amb la zona de l'absis

Un dels aspectes més interessants del conjunt de galeries i túnels que hi ha al subsòl del barri del Castell és que, a part de l'entrada que hi ha orientada al carrer Sant Felip Neri, hi ha com a mínim una segona sortida dintre del solar d'una de les cases en ruïna de la part alta de la plaça de l'Absis, on també s'hi farà una reforma integral. La primera hipòtesi era que les galeries van ser utilitzades com a banys, però també hi ha una sala que podria haver allotjat un celler, tot i que en èpoques més modernes el seu ús principal va ser el de magatzems de les cases i negocis establerts al barri del Castell. L'accés més visible al conjunt de galeries, des del carrer de la Mercè, és l'entrada que ha quedat al descobert al solar del carrer Sant Felip Neri, amb una portella de fusta que tapa un forat que sembla excavat a la roca del turó de la Suda.

De fet, fonts autoritzades van assenyalar la importància del turó de la Suda per estudiar els diferents estrats de poblament de la ciutat històrica, ja que afloren ràpidament diverses restes que poden retrocedir des del segle XVIII fins a l'època romana, passant pel període de dominació musulmana. Així, al solar del barri del Castell han aparegut un forn amb cendres i estructures urbanes del segle IV, interrompudes pel traçat d'un carrer i una claveguera andalusina. A més, també hi ha la pica d'algun molí domèstic. D'altra banda, un altre dels atractius de les restes d'aquesta zona és el paviment del segle XVI que ha aparegut en una de les cases en ruïna, que també conserva unes boniques arcades a la part superior de la façana.

El Punt (17-Octubre-2008)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta