Els afectats per la construcció dels pous d'emergència de la descontaminació de Flix se senten indefensos i coaccionats per l'administració
Els veïns afectats per les obres dels pous d'emergència de la zona de Vinallop se senten entre l'espasa i la paret, perquè de la seua desgràcia depèn ara que puga tirar endavant la descontaminació del pantà de Flix. Retinguts a l'embassament, hi ha centenars de milers de tones de sediments contaminats amb residus tòxics i radioactius, com a conseqüència de l'activitat centenària de la fàbrica d'Erkimia. El projecte per netejar el pantà ja acumula molts mesos de retard, i ara la previsió és que les obres d'extracció i inertització dels residus no comencin fins al gener del 2009; és a dir, un cop fets i en funcionament els pous, que serviran per subministrar aigua a Tortosa i al Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) en cas de produir-se una fuita al pantà de Flix i una avinguda tòxica Ebre avall.
«Això és un xantatge al territori, ja que ens ho estan venent dient-nos que no faran la descontaminació del pantà de Flix fins que estiguin fets els pous», assenyala un portaveu del col·lectiu de veïns afectats, Àngel Martí. «Després, els pous ja estaran fets i els podran utilitzar per portar l'aigua on vulguin», adverteix Martí. «Però la situació és tan rocambolesca que no han previst construir cap pou d'emergència com els de Vinallop als pobles de la Ribera d'Ebre, que són els primers que rebrien la contaminació», remarca. «Una vegada més, al territori ens volen donar gat per llebre, i els propietaris no volem ser els còmplices d'una situació així», afirma el portaveu veïnal.
La majoria dels veïns afectats per les expropiacions s'han constituït en un col·lectiu que la setmana passada ja agrupava el 61% dels propietaris que la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) vol expropiar. Així, tot i que l'empresa pública Acuamed ha projectat la construcció d'un màxim de dotze pous, els propietaris afectats són un centenar, ja que la franja de terrenys afectada comprèn el sector entre l'Ebre i el canal de la Dreta, i entre la desembocadura del barranc de Sant Antoni i el final del barranc de la Galera. Així, no només seran expropiats els propietaris de les finques on es faran els pous, sinó també els dels terrenys que travessaran les diferents canonades, i els que hauran de ser ocupats durant les obres, tant per permetre el pas de la maquinària pesada com per aplegar la terra extreta i els materials.
El Punt (27-Octubre-2008)
27 d’octubre del 2008
9 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
que diuen, que si hi ha una emergencia només caldria que funcionessen els pous 3 o 4 dies?!
ResponEliminaQuant d'aigua representa això - no els saldria més facil, i menys sospitos, fer venir 2 vaixells d'Almeria ? ja els podrien encarregar i aixi comença a netejar Flix sense passar la culpa als de Vinallop.
i/o els famosos aquifers recuperats de Tarragona?
Pensant en el tema, si hi ha una emergencia - suposo que estan dient que es podria escapar contaminació de l'embassament - quan arribi al mar, que? hi hauran compensacions pels musclaires/pescadors que veran com tot s'ha de llançar - i compensacions pagats per Erkimia, o pels que paguem a Hacienda?
Més enllà de les circumstàncies del cas, en aquest país, com ja es va veure amb l'última sequera, no hi ha res com deixar pudrir els temes per justificar mesures impopulars.
ResponEliminaI visió centralista, és clar, perquè amb independència que els pous encobreixin un futur transvasament de facto o no, està clar que només hi ha mesures d'emergència pensades per a Tarragona i rodalia.
En definitiva, el títol d'urgència o xantatge no pot ser més apropiat.
A sobre es comptabilitzarà com inversió realitzada al territori...Quins collons!
ResponEliminaJa fa temps que la pròpia descontaminació de l'embassament de Flix es comptabilitza com a tal.
ResponEliminaOpció a: si és per tindre aigua de boca si s'escapa el residu d'erkimia, lluitem!! que en aigua per boca no salvem los pobles de l'ebre ni les terres de l'ebre.
ResponEliminaOpció b: si es l'excusa per treure aigua i dir que no és del riu, lliutem!! que l'aigua és del riu i de les terres que rega i los transvassaments no son la solució a la falta d'aigua d'enlloc!!
I que per descontaminar lo pantà de flix (que es continua contaminant) trien un projecte 100% segur, mos ho mereixem que per algo son les inversions que mos toquen a les nostres terres.
Si ja una emergencia mos transvassaran aigua de valencia que ara que va ploure en tenen de sobres.
ResponEliminaEscursó,
ResponEliminai per poder portar aigua de València, caldrà una canonada, que òbviament serà reversible per allò de la solidaritat en les dues direccions.
"ICV assegura que la seva presència al Govern ha impedit que es fessin transvasaments d'aigua"
ResponElimina... pos, ben pensat potser tenen rao; si no hagues sigut per l'incompetencia i xuleria del Sr Baltasar, potser haurien tingut més numeros per tirar-ho endavant.( és de la quinta columna?)
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz...
ResponElimina