27 de novembre del 2008

El monument de Franco [carta d'un lector]

Treure o no treure el monument del riu de Tortosa, aquesta és la qüestió. Tot i que no sóc de Tortosa ja fa 20 anys que visc aquí i, els primers anys, residia en un habitatge de cara al riu i el monument. A pesar de “l’estima” que li vaig arribar a tenir, no dubtaria ni un segon en treure’l del riu. I menys ara, que la Generalitat s’ha ofert a costejar les despeses. Monument: “Obra d’escultura o d’arquitectura erigida per perpetuar el record d’una persona o un fet memorable.” Diuen que ja no és “de Franco”, que li han tret els símbols franquistes, i ara és de tothom i ens serveix per no oblidar el que va passar. Però el quid de la qüestió és que el va fer construir Franco i, per a mi, representa ara exactament el mateix que representava llavors – una llosa sobre Tortosa i els seus ciutadans.


Hi ha mil maneres de “perpetuar el record” de la Batalla de l’Ebre i les fites de Franco, sense haver de recórrer precisament a una obra del mateix dictador! Només cal aixecar la vista i deixar anar la imaginació per trobar propostes totes molt més dignes i educatives que el tros de ferralla que ens va deixar Franco per a que “no l’oblidem”. Diuen que hi ha altres prioritats, però jo no ho veig com una despesa per a superar el passat sinó com a una inversió per al futur. Ara, quan Tortosa està buscant el seu paper per al segle XXI, per què no aprofitem el moment i fem un pas endavant? Tortosa, que vol ser capital, un contrapès a les grans aglomeracions del nord; per què no pot ser capital d’unes terres que intenten no només que no s’oblidi la guerra sinó que no s’oblidi la pau? Tortosa necessita la seva Silicon Valley, la seva marca de distinció que ens porti cap a un futur propi. No cal que això depengui de petroquímiques, o nuclears. Podem buscar un model de futur digne que Tortosa, i les Terres de l'Ebre, es mereixen. Podria aquest model ser un Centre per a la Pau? Comencem amb l’enderrocament del monument, a curt termini construïm un museu i centre d’estudis, que ens porti cap a la realització de congressos i convencions a nivell nacional i internacional. Tot és possible - jugant un paper no només pacífic sinó també actiu en aconseguir la pau. Calen unes decisions valentes i fermes. Val la pena provar-ho tant pel que pot representar com per al futur de Tortosa?


Altres ciutats han trobat fórmules diferents per no perdre la memòria del passat. A Sheffield han convertit el centre de la ciutat en un Jardí per la Pau on hi ha recordatoris diversos, tots ells extraordinaris, pedagògics i emotius al voltant de les diferents guerres d’arreu del món. Fem un cop d’ull a la placa dedicada als Brigadistes que van perdre la vida a la Batalla de l’Ebre i veurem que hi ha altres maneres de no oblidar.

Brian Cutts és de Tortosa

15 comentaris:

  1. Brian,
    has vist quin primer pla del moixonot ens ha posat aquest excel·lent fotògraf que es diu Gustau? Bonic,xeic!!!

    ResponElimina
  2. Conec a mes de quatre que cap al finals dels setanta haguessin posat un parell de quilos de goma2 al monument. I jo no hagues fet res per evitar-ho. Dit això, ara, 33 anys després de mort el dictador, ho trobo una mica demagog, fàcil, ridícul i fins i tot covard.
    Hi ha qui també argumenta que ara no costa un euro, es de riure, primer perquè que no coste a l'Ajuntament no vol dir que sigue gratis, al cap i a la fi jo pago mes impostos a l'Estat/Generalitat que a l'Ajuntament.
    I segon, si s'havia de tombar, al seu moment, pete qui peti i coste el que coste, no ara.
    Reconversió i contextualització SI. Enderroc, NO.

    ResponElimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Emili,
    Sóc d'aquests de l'enderroc i tinc blocs. Fa mesos ja vaig escriure un article titolat "Enderrocar el monument a la batalla de l'Ebre". Sempre he cregut que és una vergonya col·lectiva. A part, no sempre s'ha estat actiu en un tema en particular. És més sorprenent que un d'ERC no vulgui desfer-se d'aquest símbol franquista, que no al revès, suposo!!!
    Realment em descol·loca el teu posicionament, no perquè no en tinguis dret, sinó per adscripció i tradició política.
    salut

    ResponElimina
  5. No puc creure que sigui una qüestió de diners - algu sap quant costaria tumbar-ho? M'imagino que no gaire comparat amb altres gastos "necessaris" .... la despesa de veritat només vindra quan es decideix quina cosa s'ha de ficar al seu lloc (o no).

    Es podria dividir el tema. Ara que estem en crisis, ho tumbem, i reflexionem fins que no hi hagui temps millors economicament ?

    De totes formes, repeteixo, crec que la solució més que una despesa pot ser una inversió, un estimul per Tortosa segons cap a on anem. Hi ha moltes opcions i gent que segurament té molta més visió del futur.

    ResponElimina
  6. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Emili,
    El futur de Tortosa depèn d'infinitat de coses, ho saben els de dreta i els d'esquerra i els que no tenen ideologia. Però desfer-nos del monument és democràticament higiènic. Hi ha molta gent que treballa pel futur de la ciutat, amb encerts i errors. No té res a veure el monument fatxa en aquest tema. La campanya que ha endegat Jordi roig, membre de l'executiva d'ERC a Tortosa, per internet està sent seguida extraordinàriament, i també està tenint resultats la campanya de la regional d'ERC de donar publicitat a aquesta reivindicació.
    La imatge de l'aligot ha d'anar a terra per sempre. El franquisme va ser un règim criminal.

    ResponElimina
  8. No sé si m'he expressat be, no vull dir que el futur depen de enderrocar el monument, pero si que el seu sustitut - i no parlo de ponts de vianants o monuments alternatius - si que podria ser un estimul pel futur. Quantes ciutats s'han tornat a despertar fent inversions imaginatives i buscant una marca de distinció?

    Emili, fa 33 anys, ja tenia prou feina aprenent a delletrejar en anglès per venir aqui i sumar-me a la campanya! Anava a dir que encara estava a la panxa de ma mare, pero crec que no hagues colat ;)

    ResponElimina
  9. Brian,
    ja no portaves bolquers, o sí? Que ets uns mesos més gran que jo!!!

    ResponElimina
  10. Emigdi, no vull polemitzar amb tú a nivell personal però és la segona vegada que apel.les a la meva pertinença a un partit per rebatre les meves idees.

    Això, jo no he fet mai amb tú, quan has estat més prop del partit ni quan has estat lluny perquè el teu partit no prenia les decisions que tú consideraves havia de prendre.

    No em pots negar el meu dret a opinar diferent. T'imagines que a algú d'ERC o d'un altre partit li haguessin dit això amb el tema de l'aigua? Ens vam posicionar de forma diferent?

    La meva pertinença a un partit polític no és una cotilla a la meva manera de pensar. Sempre he dit que un no pot dir coses que perjudiquen obertament al partit on està? És tan greu que jo opini diferent en aquesta qüestió? Tan sols per això hauria de plegar?

    Espero que les teves mires siguin molt amples per admetre que una persona opini diferent al partit polític on milita? O es que tornem al pensament únic ara que parleu d'enderrocar el monument?

    Et prego que respectes la meva opinió, que no vol dir en cap moment que l'hagis de compartir.

    ResponElimina
  11. Emili,
    Tu i jo està clar que tenim ben poquetes coses en comú. La teua frase sobre el pensament únic te l'hauries pogut estalviar, senzillament. I el teu inici no pot estar més lluny de la realitat, ja que històricament he col·laborat amb ERC amb tots els seus dirigents, i sinó pregunta l'opinió que tenen sobre mi des de Martin Santos a Ricard Forés, passant per Jordi Martí o Salvador Peiró, i he tingut una relació personal extraordinària amb tots ells. Mai no he volgut imposar cap criteri, ja que he dialogat amb tots els dirigents del partit fins al dia d'avui.
    Senzillament, que tot símbol franquista sobra...

    ResponElimina
  12. Sense ganes de sortir esquitxat, però: Bono va dir Fills de puta a alguns companys del PSOE i mira'l on esta.
    Una reflexió al marge: com, dos persones que " tenen poquetes coses en comú", poden estar al mateix partit?

    ResponElimina
  13. T’has deixat un detall: Bono en la legislatura acaba la seva vida política. Això li permet de fill de puta a qui ell vulgui. Serà veritat ?

    ResponElimina
  14. Ja que t'ho has apuntat, me n'alegro Emigdi de tenir poques coses en comú amb tú.

    Vol dir que som diferents, sense posar cap escala ni judici.

    ResponElimina
  15. Emili,
    en tot este tema del monument de dono tota la raó.
    Hi ha gent que es diu demòcrata i que es rasga sovint les vestidures per qualsevol cosa, que a l'hora de la veritat no respecten que hi hague gent que pugue pensar diferent.
    No puc entendre a pretesos intelectuals com defensen tombar les coses i després critiquen als que en lo seu moment van fer el mateix.
    Jo sempre he criticat que Franco fes estes coses i ara no ho penso fer jo de cap de les maneres.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta