23 de gener del 2009

[La Marfanta TV] ICV avisa que l'ordenança cívica de Tortosa és un «desgavell»

Forcadell adverteix que la normativa encara té greus mancances jurídiques

El grup d'ICV de Tortosa va presentar ahir les seues al·legacions a la nova ordenança del bon ús de la via pública, com ja va fer amb l'ordenança de civisme aprovada a finals del mandat anterior i que el govern de CiU i ERC va derogar. En aquest cas, el regidor Jaume Forcadell va argumentar la seua oposició política, però també les «greus mancances jurídiques» del text. Així, una quinzena de les 40 al·legacions que ha presentat ICV són per conductes que ja regulen diferents lleis i el Codi Penal.

«Ja vam demanar que el procés comencés des de zero, i que es fes una ordenança més ajustada a la realitat de Tortosa», va recordar ahir Forcadell. Així, va criticar el govern de Ferran Bel per haver aprovat en pocs mesos una ordenança específica de locutoris, una altra de tinença d'animals i la de civisme. També per haver pretès derogar una ordenança del 1985 que en realitat és del 1995, «cosa que faria que Tortosa tingués dos ordenances del bon ús de la via pública». En canvi, va lamentar que no s'haja impulsat l'ordenança d'usos i activitats que preveu el pla d'urbanisme, i que podria englobar la regulació dels locutoris i de les antenes de telefonia mòbil. Forcadell va advertir que a l'ordenança s'han inclòs qüestions mediambientals com ara la contaminació acústica, però no la neteja, i va denunciar el «desgavell» per la falta de planificació, ja que hi ha conductes que l'Ajuntament pretén regular «per duplicat o per triplicat, com ara la tinença d'animals, el consum de drogues i l'abandonament de xeringues al carrer».

D'altra banda, ICV no troba bé que es vulguen imposar fiances per fer actes públics, sense distingir entre empreses privades i entitats sense ànim de lucre; de la mateixa manera, l'ordenança també barreja la publicitat amb els cartells d'expressió ciutadana. «Un altre disbarat és la regulació que es fa de les fonts públiques, ja que el govern pretén impedir als ciutadans que agafen més de cinc litres d'aigua, quan el que hauria de prohibir és l'extracció massiva amb mànegues o camions cisterna», va dir Forcadell.



Llacunes jurídiques. «Però en l'aspecte jurídic, encara es nota més que l'ordenança està molt mal feta», va afegir-hi. De fet, Forcadell va admetre que estava molt estranyat des del principi, ja que un text amb l'aval de la URV no preveia sancions a persones jurídiques. A més, va remarcar que l'ordenança «es carrega tot l'ordenament jurídic, ja que preveu una retroactivitat expressament prohibida per la Constitució Espanyola i per tota la legislació administrativa». Segons ICV, no es podrà saber si una antena s'ha instal·lat abans o després de l'entrada en vigor, i l'ordenança no serà efectiva. De la mateixa manera, Forcadell va dir que l'extensió de la responsabilitat administrativa als pares «està fora de la llei», i que encara és «més greu» voler sancionar les persones discapacitades. En un altre apartat, ICV també considera que la mendicitat amb menors requereix l'atenció dels assistents socials, i que l'explotació dels infants és un delicte que ja està regulat al Codi Penal. Forcadell va afegir-hi que el pagament de la sanció amb reducció en cap cas pot suposar la renúncia a formular al·legacions o impugnar una resolució, ja que el pagament no implica reconeixement de responsabilitat.

El Punt (23-Gener-2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta