És a dir, només amb un 10% dels sediments fluvials que portava el riu abans de la construcció dels pantans, s'acabarien molts dels problemes greus del Delta actual. Per tant, l'Ebre necessita un cabal mediambiental, però també sediments. El problema és que per recuperar els sediments del pantà de Riba-roja d'Ebre primer cal estudiar i caracteritzar els fangs retinguts (no només hi ha sediments contaminats a Flix), i provocar una crescuda d'arrossegament amb motiu d'una prova pilot que implicaria obrir les comportes de fons de Riba-roja. Això representaria buidar totalment el pantà i establir impulsos d'aigua des del pantà de Mequinensa. Però aquesta operació pilot tan complicada no es podrà fer fins que el pantà de Flix no estiga completament descontaminat. En aquest sentit, s'equivoquen alguns defensors de l'Ebre que no volen netejar l'embassament de Flix (i que optarien per no tocar la muntanya de residus, o per confinar els fangs contaminats). Però també van errats els que insinuen que la PDE s'oposa categòricament a la descontaminació del pantà. Els que més han demanat aigua de qualitat per al riu i sediments per al Delta són la gent de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
Per saber més:
-La PDE reclama al govern que s'implique més en la defensa del cabal de l'Ebre
-La proposta de l'IRTA, revisada a la baixa
-Un riu «alterat» i en evolució constant
-L'Ebre només va portar al Delta 133.452 tones de sediments el 2008
-Dos milions de tones per salvar el Delta
-Desembassament de Riba-roja
La CHE no necessita tenir cap estudi serios de caudals ja que "ells", fica-li CHE, Ministeri, Consejo Nacional ... ja saben el caudal que aplicaran. El que ja tenen ara, o més ben dit, el que deixa inundar Aragon, i altres llocs, d'aigua per a regadius "socio-economicament necessaris".
ResponEliminaLa proposta "nostra" es molt bonica, i molt ben preparada, i molt "aceptada" per tothom pero acabarà a la "papelera de reciclatje" com tota la participació ciutadana/cientifica.