El riu Ebre necessita més cabal i més sediments. La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va organitzar dissabte un debat públic sobre el cabal mediambiental que necessita el riu; un acte en què hi havia tècnics de diferents administracions i en què el moviment social va reclamar més implicació al govern català a l'hora de defensar un cabal ecològic per a l'Ebre. De fet, el conseller de Medi Ambient es va comprometre la setmana passada a defensar davant de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) la proposta de règim hídric que va sortir de la Comissió per a la Sosteniblitat. Però el compromís de Francesc Baltasar davant del Parlament té encara escassa credibilitat, tenint en compte la gestió de l'últim episodi d'emergència nacional per la sequera. Segons llegim avui al diari El Punt, del debat de la PDE va quedar clar que ni la CHE ni l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) tenen cap proposta seriosa de cabal mínim, almenys de moment. A més, en el mateix reportatge podem llegir que durant el 2008 el riu Ebre només va arrossegar unes 133.500 tones de sediments fluvials, uns fangs que són fonamentals per garantir la supervivència del Delta. De fet, els científics calculen que per solucionar la regressió i l'enfonsament del Delta caldrien un mínim de 2 milions de tones, i recorden que abans de la construcció dels grans embassaments, al Delta arribaven uns 20 milions de tones de sediments.
És a dir, només amb un 10% dels sediments fluvials que portava el riu abans de la construcció dels pantans, s'acabarien molts dels problemes greus del Delta actual. Per tant, l'Ebre necessita un cabal mediambiental, però també sediments. El problema és que per recuperar els sediments del pantà de Riba-roja d'Ebre primer cal estudiar i caracteritzar els fangs retinguts (no només hi ha sediments contaminats a Flix), i provocar una crescuda d'arrossegament amb motiu d'una prova pilot que implicaria obrir les comportes de fons de Riba-roja. Això representaria buidar totalment el pantà i establir impulsos d'aigua des del pantà de Mequinensa. Però aquesta operació pilot tan complicada no es podrà fer fins que el pantà de Flix no estiga completament descontaminat. En aquest sentit, s'equivoquen alguns defensors de l'Ebre que no volen netejar l'embassament de Flix (i que optarien per no tocar la muntanya de residus, o per confinar els fangs contaminats). Però també van errats els que insinuen que la PDE s'oposa categòricament a la descontaminació del pantà. Els que més han demanat aigua de qualitat per al riu i sediments per al Delta són la gent de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.
Per saber més:
-La PDE reclama al govern que s'implique més en la defensa del cabal de l'Ebre
-La proposta de l'IRTA, revisada a la baixa
-Un riu «alterat» i en evolució constant
-L'Ebre només va portar al Delta 133.452 tones de sediments el 2008
-Dos milions de tones per salvar el Delta
-Desembassament de Riba-roja
9 de febrer del 2009
Els sediments de l'Ebre no es podran recuperar fins que el pantà de Flix estiga descontaminat
1 comentari:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
La CHE no necessita tenir cap estudi serios de caudals ja que "ells", fica-li CHE, Ministeri, Consejo Nacional ... ja saben el caudal que aplicaran. El que ja tenen ara, o més ben dit, el que deixa inundar Aragon, i altres llocs, d'aigua per a regadius "socio-economicament necessaris".
ResponEliminaLa proposta "nostra" es molt bonica, i molt ben preparada, i molt "aceptada" per tothom pero acabarà a la "papelera de reciclatje" com tota la participació ciutadana/cientifica.