26 de març del 2009

El pacte pel patrimoni de Tortosa arribarà a l'Ajuntament amb l'aval de més d'un miler de signatures

Amics dels Castells i del Nucli Antic presentarà una moció popular en el proper ple

La campanya ciutadana que l'Associació Amics dels Castells i del Nucli Antic va iniciar al juliol per implicar les administracions en la recuperació del patrimoni de Tortosa, ja ha assolit el seu primer objectiu. L'entitat ha aplegat més d'un miler de signatures que avalen el seu decàleg de propostes i, després de negociar la viabilitat de les mesures amb totes les forces polítiques de l'Ajuntament, ha preparat una moció popular que serà sotmesa a votació en el proper ple ordinari, el 6 d'abril.

El president d'Amics dels Castells i del Nucli Antic, Jordi Jordan, va confirmar ahir que l'entitat ja ha assolit un principi d'acord sobre el pacte pel patrimoni de Tortosa amb els cinc grups polítics de l'Ajuntament. Segons Jordan, la negociació ha estat «difícil», però és possible que la moció popular es puga aprovar per unanimitat. En aquest sentit, va destacar l'alt nombre de signatures que avalen la iniciativa, que Amics dels Castells ha assolit «d'una manera natural, sense fer una campanya intensiva ni demanar els suports pels carrers». «Hem volgut impulsar un pacte de ciutat, no només per al barri antic o per al patrimoni històric i cultural», va precisar Jordan. «En cas d'aprovar-se la moció, les actuacions del pacte pel patrimoni es farien al llarg dels propers deu anys, i cada any el pressupost municipal hauria de tenir partides per rehabilitar, dignificar i aprofitar turísticament el patrimoni», va dir el president d'Amics dels Castells.

Més enllà del Pincat Jordan va remarcar que el nucli antic, a més del patrimoni històric i cultural de Tortosa, necessita «el consens de tothom», i va dir que cal anar «més enllà» de les actuacions de la llei de barris. Així, Jordan va recordar que el pla integral del nucli antic (Pincat) es basa en projectes urbanístic i programes socials, però que és «només un primer pas» per recuperar la resta del conjunt històric i el patrimoni cultural. En aquesta línia, el president d'Amics dels Castells va detallar que, un cop superada alguna polèmica inicial, tots els grups polítics de l'Ajuntament han acceptat el document de mínims que l'entitat va presentar durant l'última Festa del Renaixement. Així, el pacte reclama la creació d'una regidoria pròpia de patrimoni històric; l'adquisició del castell de Tenasses –l'únic a les mans privades des de la cessió a la ciutat del recinte emmurallat i les fortificacions– per part d'alguna administració; l'especialització de Tortosa en turisme cultural i l'impuls definitiu del pla director de les muralles. A més, el document també reclama algun tipus d'utilitat per al fortí de Tenasses i per a les Avançades de Sant Joan, més enllà de ser un dels escenaris de la Festa del Renaixement. De la mateixa manera, el pacte també proposa la creació d'una brigada de manteniment de les muralles i dels castells, a més de l'adquisició de l'antic col·legi de Sant Josep per evitar la seua degradació i revitalitzar el nucli històric. Finalment, el pacte del patrimoni que ara arribarà al ple en forma de moció també reclama la recuperació del call de Remolins, l'únic barri del nucli antic sense cap actuació prevista, i la contractació d'un arqueòleg municipal.

El Punt (26-Març-2009)

1 comentari:

  1. "Al deseo, acompañado de la idea de satisfacerse, se le denomina esperanza; despojado de tal idea, desesperación." (Thomas Hobbes).

    Desitjo que aquest desig es faci realitat.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta