21 de març del 2009

La immigració a l'escola pública de Tortosa satura els centres concertats

El bisbat admet que no podrà atendre la demanda i recorda que la planificació correspon a Educació

Amb l'inici del període de preinscripció, el bisbat de Tortosa va animar ahir les famílies a optar per l'assignatura de religió, que ara cursen el 51,6% dels alumnes dels centres públics de la diòcesi. La mitjana només puja fins al 60% si se sumen els alumnes dels 10 centres concertats de la diòcesi tortosina. El bisbat, però, va admetre que el curs que ve tornaran a haver-hi molts alumnes sense plaça als tres centres concertats de la ciutat de Tortosa. La demanda als col·legis privats s'ha disparat amb la concentració d'alumnes nouvinguts a l'escola pública, una relació que tant Educació com el bisbat prefereixen no reconèixer obertament.

El delegat diocesà d'Ensenyament, mossèn Miquel Garcia Bailach, va negar ahir que puga haver-hi cap relació, entre la concentració d'alumnes nouvinguts als centres públics i l'increment de la demanda que s'ha produït en els últims anys als tres centres concertats de la ciutat de Tortosa: el col·legi Sagrada Família, el col·legi Teresià i La Consolació. La realitat, però, és que en els últims dos anys s'ha produït un excés de preinscripcions als tres col·legis religiosos, fins al punt que el 2007 Educació va denegar la creació d'una classe al Sagrada Família, i una vintena d'alumnes que tenien aquest centre i el col·legi Teresià com a primera opció van quedar sense plaça. També va passar el mateix l'any passat amb una desena de sol·licituds del Sagrada Família, que tenien com a segona opció altres centres concertats o el CEIP El Temple, força saturat. En aquest sentit, també es va produir un excés de preinscripcions als dos col·legis públics de Ferreries, al marge dret del riu, ja que algunes famílies autòctones miren amb recels els altres dos centres públics de Tortosa, tots dos situats al nucli històric i amb un major percentatge de població immigrada.

L'explicació oficial que donen als serveis territorials d'Educació és que les famílies prefereixen matricular els seus fills en uns determinats centres, però que Tortosa és zona única i que criteris com la proximitat no es tenen en compte. Tot i així, l'any passat van detectar-se alguns intents de frau, amb preinscripcions a Ferreries de famílies que en realitat no residien el barri, o que feien servir l'adreça dels avis. Finalment, Educació va estudiar totes les sol·licituds cas per cas, i segons va explicar al setembre la directora dels serveis territorials, Marian Rojas, els alumnes que havien triat el CEIP Ferreries o el CEIP Cinta Curto van poder matricular-se als dos centres. De fet, Educació va anunciar fa un any que estudiava l'avançament de l'ampliació del CEIP Cinta Curto, que passaria a tenir dues línies més. De moment, el curs que ve ja podria tenir una línia nova.

"Haurem de dir que no a molta gent". «La planificació escolar correspon a Educació, però enguany haurem de dir que no a molta gent que voldria entrar a l'escola concertada, ja que l'administració no sempre concedeix als centres l'autorització per incrementar el nombre de places», va dir ahir el delegat d'Ensenyament del bisbat de Tortosa. Segons Miquel Garcia Bailach, els 10 centres de la diòcesi encara podrien rebre més alumnes, i «sap greu no poder atendre totes les famílies que demanen l'ensenyament de l'Església». El responsable diocesà va valorar que Tortosa té ara «un bon servei d'escola concertada», tot i reconèixer els problemes de matriculació al col·legi Sagrada Família. Garcia Bailach va dir que també alumnes d'altres confessions reclamen una plaça als centres concertats catòlics, «per la qualitat de l'ensenyament».

El Punt (21-Març-2009)

3 comentaris:

  1. El que hauriem de preguntar-nos tots plegats es perquè l'Ajuntament de Tortosa no posa a disposició de la conselleria d'educació totes les facilitats del mon per a que us puguin construïr d'una vegada els col.legis de Sant Llatzer, el de Remolins, i el tercer institut del Temple.
    De ben segur que els problemes dels col.legis concertats s'acabarien.
    Ara bé com el govern del senyor Bel, li deu tants de favors a l'esglesia es normal que posi pals a les rodes.

    ResponElimina
  2. Jo aniria més lluny Urpa. Per què el govern catalanista i d'esquerres no reparteix equitativament la quota de xiquets i xiquetes extracomunitaris entre els coles públics i concertats (que reben diners de tots, i només matriculen xiquets sudamericans o caucàsics)? D'aquesta manera hi haurien el mateixos xiquets magrebins o senegalesos al temple que a la sagrada família, iels autòcton ja sol.licitarien cole en funció del color més o meny fosc de la pell dels alumnes que hi estudien.

    ResponElimina
  3. El que necessitem és més inversió en educació. Més diners invertits significarien més centres, més centres significarien més docents i per tant una desmassificació de les aules amb tot lo positiu que això comportaria....Malauradament vivim en un país on l'educació és una de les primeres matèries prescindibles.Així anem....

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta