27 de març del 2009

Tortosa podrà aplicar la nova ordenança cívica a l'abril

L'Ajuntament aprova el text definitiu amb esmenes i l'abstenció del PSC i ICV

Tortosa va tancar ahir el debat polític sobre la nova ordenança de civisme, amb l'aprovació d'un text definitiu que entrarà en vigor al llarg del mes d'abril. La regidora de Governació, Rosa Cid, va reiterar que l'ordenança serà una eina més per millorar la convivència al municipi i garantir el «bon ús» dels espais públics. El text definitiu resol algunes llacunes jurídiques i té en compte algunes esmenes d'ICV i de l'associació Platigot, però no les del Casal Popular Panxampla i l'entitat Skatosa.

Després de passar ahir el tràmit de la resolució de les al·legacions i de l'aprovació definitiva, el text de l'ordenança de civisme de Tortosa estarà ara en exposició pública durant 20 dies, abans de la seua entrada en vigor. La regidora de Governació, Rosa Cid (CiU), va remarcar que l'ordenança serà una eina «útil i necessària», que havia estat «molt reclamada pels ciutadans». En la mateixa línia, el segon tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Ricard Forés, va assenyalar que l'aprovació de l'ordenança «només és una mala notícia per a la minoria de la població de Tortosa que és incívica». Segons Forés, el text s'ha fet «amb molta cura» i s'ha millorat amb les aportacions de les entitats i dels altres partits. De fet, l'alcalde, Ferran Bel, va agrair especialment les al·legacions presentades per ICV, a més de les aportacions de l'associació de restauradors Platigot. En aquest sentit, Bel també va destacar l'important procés de reflexió al voltant de l'ordenança que han generat les crítiques del Casal Popular Panxampla i de l'associació Skatosa, tot i que les seues al·legacions han estat desestimades íntegrament. «Hem fet aquesta ordenança amb l'ànim que siga útil, i ara el més important és la seua aplicació», va dir Bel.

Entre els àmbits que es regulen a l'ordenança hi ha el vandalisme contra els elements de l'espai públic; la col·locació de cartells i pancartes en llocs no autoritzats; la mendicitat coactiva; el consum de begudes alcohòliques al carrer si es molesta els veïns; el comerç ambulant no autoritzat, i les molèsties per sorolls –incloses les generades per la música en vehicles, però també la possibilitat de limitar el toc de les campanes a les nits–. També el consum, la tinença i manipulació de drogues; la instal·lació d'antenes i aparells d'aire condicionat a les façanes, i la prohibició de fer publicitat en taules i cadires de les terrasses de bars i restaurants. A més, l'ordenança estableix un règim sancionador per a les infraccions lleus, greus i molt greus, segons les molèsties ocasionades i de la reincidència. Les sancions fixades oscil·len entre els 50 euros i els 750 per a les infraccions lleus; entre els 751 euros i els 1.500 per a les greus, i entre els 1.501 euros i els 3.000 en el cas de les infraccions molt greus. A més, el govern municipal ha previst la creació d'un servei de mediació i la possibilitat de substituir les sancions econòmiques per treballs comunitaris, amb l'objectiu que la penalització siga l'últim recurs. Tot i així, tant el portaveu accidental del PSC, Eduard Ena, com el portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, van posar en dubte que el govern de Bel tinga capacitat i un veritable interès per aplicar l'ordenança.

El Punt (27-Març-2009)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta