El projecte ha estat dissenyat per Activa Multimèdia i permetria als ajuntaments oferir continguts de qualitat a baix cost
El Consorci de la TDT de les Terres de l'Ebre ha fet un pas important per a la posada en marxa del nou canal públic. Els 36 ajuntaments que formen part del consorci ja tenen al damunt de la taula una proposta tecnològica que ha desenvolupat Activa Multimèdia, una empresa que pertany a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). «És una oportunitat històrica perquè els ajuntaments de l'Ebre puguen tenir una televisió pròpia i de qualitat, amb un cost molt inferior al que s'havia previst inicialment», va afirmar ahir el president del consorci, Joan Josep Duran. En el projecte es preveu que els municipis puguen compartir continguts informatius, de serveis i de participació ciutadana, tant a través de la televisió digital terrestre (TDT) com d'internet i del telèfon mòbil.
Els membres del ple del Consorci de la TDT de les Terres de l'Ebre, que actualment agrupa 36 dels 52 municipis del territori, van conèixer dijous la solució tecnològica que el govern català i Activa Multimèdia han posat a disposició dels ajuntaments i consorcis. L'objectiu d'aquest projecte, batejat amb el nom genèric de Canal Ciutadà, és facilitar la posada en marxa de les televisions de titularitat pública que arribaran amb l'apagada analògica i l'encesa total de la TDT. Segons va explicar el president del consorci, el morenc Joan Josep Duran, el Canal Ciutadà és una aplicació informàtica que permet posar en marxa una televisió de proximitat, amb continguts de qualitat i a baix cost. «De fet, s'ha dissenyat per ajudar els consorcis públics amb pocs recursos i sense tradició en la producció televisiva», va dir Duran.
Una inversió inicial de 100.000 euros. La inversió necessària per posar en marxa aquest nou model de TDT local pública és d'uns 100.000 euros. Una xifra que es doblaria fins als 200.000 euros anuals si s'hi afegís el sou dels treballadors, l'amortització de la inversió i el cost del transport del senyal. Amb tot, és una xifra molt inferior a la prevista en un primer moment pel consorci, ja que oscil·lava entre els 600.000 euros i el milió d'euros. «Aquella era una quantitat a la qual no podíem arribar; però en canvi ara estem parlant d'unes xifres més assumibles», va valorar Duran. De fet, el president va calcular que un ajuntament com Móra d'Ebre només hi hauria de contribuir amb uns 6.000 euros anuals, ja que la participació dels municipis consorciats al finançament del nou canal variarà en funció del nombre d'habitants. «Estem parlant d'un nou model de fer televisió local, que ens permetria començar les emissions amb una inversió mínima, gairebé sense personal i sense haver de tenir equips de producció ni platós», va concloure.
Càmeres en cada municipi. Així, el model del canal es basa en la publicació automàtica per televisió de textos, fotografies, vídeos i imatges en directe, però també d'altres continguts. «Estarà tot automatitzat, i els continguts es podran compartir i agafar directament des d'internet, sobretot a partir dels webs municipals», va assenyalar Duran. Altres fonts per transmetre en directe senyals de vídeo o l'emissió de programes descarregats podran ser les agències de notícies o la Xarxa de Televisions Locals (XTVL) i Comunicàlia, però també la mateixa CCMA, que podria cedir al nou canal alguns dels continguts de Televisió de Catalunya. Però a la pantalla del nou canal de la TDT ebrenca pública també es podrien incloure els continguts de les revistes i de les ràdios locals i comarcals, així com les informacions de les entitats i associacions esportives, cíviques, culturals i recreatives. «El projecte dóna molta importància a la participació ciutadana i a l'agenda cultural, però també preveu un servei de càmeres fixes en cada municipi», va detallar el president del consorci. De fet, el nou canal podria punxar les càmeres dels diferents pobles, i emetre en directe un acte de la festa major o el ple d'un ajuntament. A més, la tecnologia permet que els ciutadans aportin continguts a través del telèfon mòbil i d'internet, a partir d'unes plantilles predefinides que l'editor del canal hauria de validar. A més de l'editor, en el projecte també es preveu la contractació d'un grafista i d'un responsable tècnic.
Una televisió pionera i innovadora. En la propera reunió, els consorciats hauran de decidir si tiren endavant la proposta, amb la previsió que Ebre TV –el més que possible nom del canal de la TDT pública ebrenca– puga estar en antena, directament en sistema digital, abans del final d'any. «Serem pioners a Catalunya amb una tecnologia innovadora; oferirem una televisió ebrenca i de servei públic, i no entrarem en competència amb els operadors privats», va afegir-hi Duran. De fet, quant als canals privats que han de compartir amb Ebre TV els costos del transport del senyal, només Canal TE i l'empresa editora de La Veu de l'Ebre han manifestat el seu interès, ja que Canal Català Ebre no ha assistit a les últimes reunions per tramitar l'encesa comuna del múltiplex.
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 27-06-2009 Pàgina 9
28 de juny del 2009
El consorci de la TDT pública a l'Ebre proposa un canal ciutadà i de serveis
2 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
La absència de determinats canals a la plataforma “Canal Ciutadà” i per contra el posicionament a favor demostrat per altres, ja dona prou idea de com naixerà la criatura.
ResponEliminaAixò és el que tindrem com a televisió local pública? Un sistema de pantalles amb informació, webcams dels pobles, el temps i una agenda? Trobo que ens estan defraudant. Al Maresme, Maresme Digital TV té una molt bona infraestructura; ara al Camp de Tarragona s'està posant en marxa el TAC12 entre diferents ajuntaments i la URV. A les Terres de l'Ebre no podem tindre una televisió com cal? Es que només podem disposar d'un ordinador que actualitza les dades des d'internet?
ResponEliminaCom a ebrenc trobo que no és una bona iniciativa, em pareix molt bé que no es vulguin gastar diners (estem en crisi, i posar una televisió en marxa costa...) però ens hem de conformar en una televisió de serveis? No podem disposar almenys d'alguns estudis on realitzar entrevistes o debats?
M'agradaria recalcar que a les Terres de l'Ebre hi han televisions privades que s'han quedat sense llicència de TDT i que es podríen fer convenis per aprofitar aquelles instal·lacions per realitzar programes i no faria falta disposar de tot l'equipament tècnic nou sinò reaprofitar-lo.