6 de juliol del 2009

Dilluns tecnologia: La Generalitat prepara un "nivell C" en noves tecnologies de la informació i la comunicació

El govern de la Generalitat presentarà aquesta setmana el nou certificat que permetrà els ciutadans demosrar un nivell de competència digital davant de qualsevol administració pública o empresa privada. Així, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; el conseller d’Educació, Ernest Maragall, i la consellera de Treball, Mar Serna, presentaran el que s'ha anomenat acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC). L’acte tindrà lloc a la seu del Departament de Governació i Administracions Públiques el proper dimecres, 8 de juliol, a les dotze del migdia. En aquest sentit, l’ACTIC serà un certificat expedit per la Generalitat, que permetrà demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació davant qualsevol empresa o administració pública. L’ACTIC permet avaluar la competència digital, és a dir, com s’apliquen els coneixements, habilitats i actituds que es posseeix en l’àmbit de les TIC, per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per sobre del coneixement de programari concret. Aquesta nova acreditació està impulsada pel Departament de Governació i Administracions Públiques a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, amb la col·laboració dels departaments d’Educació i de Treball.

ACTUALITZACIÓ (8 de juliol de 2009):

El Govern crea una acreditació en l’àmbit de les TIC per demostrar les competències digitals davant empreses i organismes

A partir del mes d’octubre es podran realitzar les proves d’avaluació per obtenir aquest certificat en centres ubicats a tot el territori


Un cop superats aquests exàmens es podrà accedir a un títol acreditatiu de nivell, que pot ser bàsic, mitjà o avançat


El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs; el conseller d’Educació, Ernest Maragall, i la consellera de Treball, Mar Serna, han presentat avui l’acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació (ACTIC).

Aquest certificat, expedit per la Generalitat, és un instrument al servei de la ciutadania que permetrà demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació davant qualsevol empresa o administració pública.

L’ACTIC esdevé una avaluació de la competència digital, és a dir, de l’aplicació dels coneixements, habilitats i actituds que es posseeixen en l’àmbit de les TIC per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per sobre del coneixement de programari concret. A més, s’incorporen continguts relacionats amb la cultura digital, les bones pràctiques i el civisme digital.

Amb l’ACTIC es millora la formació, la utilització i l’eficàcia en l’ús de les TIC des d’un punt de vista social i econòmic. Es promou la capacitació digital de la societat catalana i es fomenta la integració de les empreses i la ciutadania a la societat de la informació, tot contribuint a la cohesió digital de la societat catalana. L’accés i la utilització de les TIC eviten la fractura digital i contribueixen a la cohesió social i vertebració territorial de Catalunya.

La formació té un paper clau en el procés d’incorporació de Catalunya a la societat del coneixement. L’Acord estratègic per a la internacionalització, la qualitat de l’ocupació i la competitivitat de l’economia catalana aposta per impulsar la societat del coneixement, establint com a prioritats fomentar la cohesió digital del país i enfortir el pes del sector de la tecnologia i les telecomunicacions. Al seu torn, el Consell Europeu ha definit una estratègia econòmica orientada a una economia digital basada en el coneixement com a motor d’un creixement sostenible.


El disseny del model d’acreditació ha estat coordinat pel Departament de Governació i Administracions Públiques a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, i també hi han participat el Departament d’Educació, el Departament de Treball, el Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Institut Català de les Qualificacions Professionals, la Secretaria de Funció Pública i Modernització de l’Administració i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Certificats de competència en TIC

L’avaluació es farà mitjançant una prova de competència, que consistirà a respondre en un temps determinat diverses preguntes.

Per fer aquesta avaluació, les competències han quedat dividides en diferents àmbits relacionats amb les tecnologies digitals, i depenent del nivell assolit en cada àmbit pot donar dret a l’obtenció d’un certificat bàsic, mitjà o avançat.

Hi ha vuit àmbits competencials diferents:

Competència C1: Cultura, participació i civisme digital.
Competència C2: Tecnologia digital, ús de l’ordinador i del sistema operatiu.
Competència C3: Navegació i comunicació en el món digital.
Competència C4: Tractament de la informació escrita.
Competència C5: Tractament de la informació gràfica, sonora i de la imatge en moviment.
Competència C6: Tractament de la informació numèrica.
Competència C7: Tractament de les dades.
Competència C8: Presentació de continguts.

Al seu torn, hi ha tres nivells de competències:

Nivell 1: domini elemental de les TIC. Usuari bàsic d’aquestes tecnologies, amb capacitat per conèixer i aplicar, que es pot considerar inclòs en la societat digital.
Nivell 2: domini efectiu de les TIC en relació amb els àmbits generals d’aplicació. Usuari autònom i amb capacitat crítica sobre les TIC que actua amb efectivitat i adaptabilitat.
Nivell 3: domini avançat de les TIC en àmbits específics d’aplicació. Usuari amb capacitat per aprofitar al màxim les prestacions de les TIC, construir-ne usos alternatius i donar suport a altres persones en aquest àmbit.

D’acord amb aquests nivells de competència s’estableixen tres tipus de certificats:

Certificat bàsic: possessió del nivell 1, de domini elemental de les TIC, respecte a les competències C1 a C6.
Certificat mitjà: possessió del nivell 2, de domini efectiu de les TIC, respecte a les competències C1 a C8.
Certificat avançat: possessió del nivell 3, de domini avançat de les TIC, com a mínim en dues competències entre les C4 i C8. Per obtenir el certificat avançat cal tenir-ne el mitjà.

D’altra banda, els departaments de Treball i Educació podran establir les corresponents homologacions d’aquests certificats amb les competències TIC que s’assoleixen amb l’obtenció dels títols de formació professional i dels certificats de professionalitat.

Procediment d’acreditació

La persona que desitgi acreditar les seves competències en TIC s’haurà de preinscriure en línia al portal ACTIC, donant-se d’alta del sistema i sol·licitant lloc per realitzar la prova. L’aspirant també haurà de decidir en quin nivell vol acreditar les competències, ja que pot escollir en primer lloc entre acreditar el nivell bàsic o accedir directament a l’acreditació del nivell mitjà. La prova es farà a través del portal ACTIC en un dels centres col·laboradors.

L’11 de juny es va aprovar el Decret regulador de l’ACTIC, i a partir d’ara la posada en funcionament continuarà amb el procés d’autorització dels centres col·laboradors, al mateix temps que es publica l’ordre sobre les normes complementàries al decret.

Durant aquest estiu s’estan fent les primeres proves del nivell bàsic i mitjà per a determinats col·lectius, proves amb les quals el Departament de Governació i Administracions Públiques avaluarà el procés d’acreditació.

Un cop superada aquesta fase de prova, al voltant del mes d’octubre, es posarà en funcionament el sistema de proves d’acreditació de nivell bàsic i mitjà obert per tota la ciutadania. Per acabar, a la tardor de 2010 està previst iniciar el sistema per a l’acreditació de nivell 3, d’usuari avançat.

1 comentari:

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta