6 de juliol del 2009
Tortosa encara manté una placa de l'antic 'Paseo de la Provincia', a l'actual passeig de l'Ebre
L'Ajuntament de Tortosa encara no ha retirat una placa de l'antic Paseo de la Provincia, que ha aconseguit resistir el pas del pas del temps enganxada en una de les parets de l'actual passeig de l'Ebre, al barri de Ferreries. Fa uns anys, el consistori no només va decidir catalanitzar la nomenclatura urbana, sinó que també va substituir la majoria d'aquestes plaques de color blanc per unes altres, les actuals plaques oficials de color groc. En algun lloc, però, encara es veuen algunes plaques amb el nom en castellà dels carrers, o fins i tot façanes amb la placa blanca en castellà i la placa groga en català (aneu-hi al CAP Baix Ebre: a la façana est podreu veure la plaqueta blanca de la Calle Valencia i, només uns metres més enllà, la placa groga del carrer València). Però en aquest cas, el que s'ha mantingut, a més de la placa antiga, és la nomenclatura antiga del passeig, que ja no és diu de la Provincia, i ni tan sols de la Província, que seria la grafia catalana. A més, cal tenir en compte les connotacions negatives que té aquesta paraula quan es diu a casa nostra, fins i tot com si fos pròpia de la dictadura. Tot i que, en el fons, el que voldríem molts és que Tortosa fos també una província, encara que la capital marxés cap a Amposta...
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Connotacions negatives CAP : Liberté egalité et fraternité... Altra cosa es que perdurés aquesta divisió fins ara.
ResponEliminaSi fórem francesos sentiríem tots els matins al gall....
Heu vist el Tour ? Te cap semblança el que heu vist amb la Partida de San Bernabé o la Partida de Pandorga? Per dir uns exemples , es clar!
Alons enfants de la patrie, le jour de gloire et arrivé....!
Efectivament, "connotacions negatives" segons i com, quan, des de quan i per a qui. En tot cas de cara a la galeria i quan hem de ser políticament correctes ( "comarques tarragonines", els mes agosarats, la resta.....demarcació provincial, circumscripció electoral i altres eufemismes mes o menys artificials).
ResponEliminaQue no es la Diputació el màxim exponent de la "PROVINCIA"?. que no es diuen diputats provincials els seus components?.
A veure quin partit te, avui dia, com a prioritari la seva desaparició.
M'hi jugo un pa i un peix que si el President i diputats provincials no cobressin el que cobren per dietes i assistències, la Diputació tendria els dies comptats. Molt trist.
Mentres escric aixo, de fons, sento per "Tontosa Televisio" el discurs de Paco Gas, Alcalde de Roquetes, el dia del prego de festes. Sense cometes ni entonació especial, al començament del discurs i quan s'adreça a les autoritats, diu, entre altres...." Policia Nacional...
Un altre dia parlare de l'"Alcalde" de Jesus.
Si vol sortir de dubtes pregunti-li a En Lluis Salvadó i Tenessa, Delegat Territorial del Govern a les Terres de l’Ebre de Generalitat de Catalunya que va prometre pel 2011 la vegueria prèvia la desaparició de les Diputacions Provincial a traves d’una Llei de Transició com afirma en el seu blog.
ResponEliminaHome, contingut a banda, es tracta d'un disseny que molts tortosins hem "viscut" i recordem. Per tant, més enllà de si la qualitat gràfica és més o menys afortunada, té un component "històric" o de memòria popular.
ResponEliminaPer tant, potser alguna placa d'aquset model val la pena conservar-la. Com que no tenim museu d'arts gràfiques, i potser desentonaria en un museu més clàssic, es podria conservar in situ, però amb un petit rètol que ho expliqués.
Coses així les he vist a algunes ciutats britàniques i alemanyes. És un fet puntual, no costa gaires diners i té la seva gràcia.
Per cert, el disseny en groc va ser una idea de Josep Bayerri quan va ser regidor entre 1983 i 1987. Amb una moció que va presentar, va aconseguir la creació d'una comissió municipal de disseny. Tot i estar a l'oposició, l'alcalde Beguer li va oferir la presidència de la comissió. Que en faci 25 anys i no s'hagi canviat el model, tot i els tombs que ha fet l'Ajuntament i la ciutat, indica que la idea era bona i el disseny, encertat o si més no suficient per ser acceptat per tothom (que és el mateix que dir encertat).