Els comitès d'empresa de la premsa diària a Catalunya van reunir-se dijous al matí amb el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, i la consellera de Treball, Mar Serna, per analitzar les conseqüències del context econòmic actual en la professió periodística. Els comitès d’empresa van presentar un manifest que alerta de la greu situació que avui viuen els periodistes en l’exercici de la professió. La trobada va tenir lloc a la seu del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i tant els representats dels comitès d’empresa com els membres del Govern van coincidir en la necessitat d’unir esforços per garantir una informació veraç i plural que determina la qualitat del sistema democràtic. Els comitès han lamentat que, davant la crisi, les empreses apostin per la solució més simple de reduir plantilles, i sense tenir en compte que una ocupació de mala qualitat equival a un periodisme de baixa qualitat. Els comitès han apuntat que el procés de reconversió que estan vivint els mitjans ha de garantir unes condicions mínimes per tal que el periodista puga complir el seu compromís d’informar els ciutadans. Les jornades laborals allargades per cobrir la reducció de personal; la polivalència cada vegada major del periodista que afecta els continguts informatius; la reducció del nombre de col·laboradors i l’externalització dels serveis són alguns dels problemes que els comitès d’empresa han traslladat als consellers de la Generalitat. Amb la trobada al Col·legi, és la primera vegada que comitès d’empresa de premsa i membres d’un govern es reuneixen per analitzar la crisi als mitjans de comunicació. A banda, aquesta setmana també s'ha reunit la Mesa sobre la televisió, en el marc del programa iniciat el 29 de gener d’enguany amb la Mesa sobre la crisi als mitjans de comunicació. Davant la crisi econòmica, els participants han fet públiques una sèrie de propostes, entre les quals tractar l'audiència com a ciutadans i no com a subjectes passius, o bé reordenar el mapa de la TDT per fer viables els projectes en curs. També hi ha hagut consens en valorar com a precipitada la supressió de la publicitat a TVE.
Foto i més informació:
-Web del Col·legi de Periodistes de Catalunya
11 de juliol del 2009
Divendres comunicació: la crisi econòmica també afecta la premsa diària de Catalunya
6 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
En un context de crisi es normal que hagin convulsions i replantejaments dintre del mon de la informació, tant la audiovisual com la escrita. No sabem com quedarà la Llei de finançament de RTVE, encara que sembla que tornarà al Senat, però el que esta clar es que s’està coent quelcom gros que donarà la pauta per fusions de diferents plataformes i canals. Pel que sembla també afectarà als canals de pagament en les que ja han hagut intents frustrats de reconversió, o compra, estic pensant en el grup Prisa. No sabem si hi hauran canals TDT de pagament fins i tot canals amb HD ni tant sols sabem si determinats grups podran subsistir amb l’actual davallada de publicitat que ha experimentat el sector. Així dons un panorama negre i borrascós que farà la selecció on sempre els mes potents i el que sàpiguen anticipar-se sobreviuran.
ResponEliminaLa excessiva proliferació de canals com resposta a una pluralitat de gustos i tendències de pensament ha fet ara que no hagi prou pastis per tothom, mes quan ha fet aparició la crisi econòmica que no perdona tampoc als mitjans.
ResponEliminaEl sobredimensionament de RTVE amb el seu dèficit crònic fa replantejar sobre el paper la seva gestió en suposats criteris empresarials que estic segur no s’acompliran mentre vagi a per compte dels Pressupostos Generals de l’Estat; es a dir de tots nosaltres.
Ja sabem que quan RTVE mou un dit, tots el altres s’aparten; no sigui que el gegant els hi faci mal, o es reestructuren en altres empreses de mes dimensió que puguin optimitzar sinergies, com tenim exemple en les caixes.
Seguit l’exemple anterior, es clar que es perdrà identitat i els mitjans cada cop estaran mes concentrats en poques mans, amb el perill que això comporta de cara a la pluralitat que esmentava i els interessos politics en aquest sentit cada cop es fan notar mes, fins i tot amb les autonòmiques i locals. Però tot no han de ésser inconvenients dons sabem que la producció pròpia es cara i les empreses de continguts tenen mes futur que mai, això si, seguint els canons i directrius marcats per l’establishment.
Segon la meva opinió la nova Llei de Finançament de RTVE te un missatge ben clar : Si voleu mitjans plurals com la resta d’Europa pagueu un cànon!.
Això de mitjans plurals no deixa de ser un gran eufemisme.
ResponEliminaRecordo com es va vendre, quan Felipe Gonzalez, la liberalització o aparició de les televisions privades, com la gran oportunitat per als espectadors de guanyar en llibertat, pluralitat i qualitat.
l'únic que han aconseguit les teles privades es que durant un grapat d'anys ( ara no tant ) TVE s'hagi convertit com les altres en una empresa nomes per a competir amb les privades per aconseguir audiència i consegüent part del pastis publicitari, quan la "promesa" va ser que de la quantitat sortiria la qualitat i això ha estat rotundament fals. S'han igualat totes, però per baix. Faig una honrosa excepció: TV3.
Tornant al pluralisme, de teles n'hi han de dos tipus: les que guanyen diners i les que en volen guanyar. O es que Cuatro i la Sexta que per exemple se les cataloga d'esquerres, tret d'algun que altre informatiu, no hi han programes tipus "realitys" tant vomitius com a qualsevol altra cadena de dretes?
Ja ho deia aquell, referint-se al poble:
Tot per l'audiència, però sense l'audiència.
Com es dons que quan aprofundeixes en la titularitat d’un mitjà sempre surt un partit polític pel mig ? Repassa els mitjans locals (teles incloses) i ho veuràs clar en petita escala..
ResponEliminaUn partit polític o Asensio ( que ho volia ) Lara ( que ho te )o Berlusconi ( que també ).
ResponEliminaA Didac Barberá no el veig, francament, al menys quant a mig aconseguidor......
Penso que no has obert prou els ulls...Pero no importa, al final tot se sap.
ResponElimina