Les obres al bloc obstètric ja estan acabades i ara ha començat el procés per adquirir els equipaments
Les llevadores de l'hospital Verge de la Cinta saben atendre parts sense medicalització des del febrer del 2008, ja que a finals de l'any passat havia d'entrar en funcionament la nova àrea obstètrica, amb quatre sales de dilatació i part, i dues sales per a parts d'alt risc. Però l'esclat de la crisi econòmica va provocar una retallada en els fons previstos per adquirir els equipaments, valorats en uns 400.000 euros, i això va fer ajornar l'entrada plena de l'hospital de Tortosa en el programa de parts naturals. De fet, el protocol d'atenció al part natural del Departament de Salut preveu que un hospital de cada regió sanitària puga atendre parts d'aquest tipus.
El director dels serveis territorials de Salut, Ismael Roldán, va explicar que algunes de les obres del bloc obstètric ja estaven a punt l'agost del 2007. Però a finals de l'any passat, segons Roldán, el procés per enllestir els treballs i condicionar les sales de parts amb els equipaments necessaris va coincidir amb l'arribada de la crisi. Tot i així, a finals del 2008 ja eren operatives les sales de dilatació i part, que eviten haver de traslladar les futures mares fins a la sala de parts. El nou espai té llum natural i un circuit extern per als familiars, així com més intimitat per a les dones, ja que fins aquell moment hi havia un sistema de cortines corredisses.
D'altra banda, a finals del 2008 també estaven disponibles els llits elèctrics i articulats, per poder triar la posició més còmoda per al part. També havien arribat al Verge de la Cinta les pilotes, que afavoreixen la dilatació i ajuden la llevadora a trobar la millor postura de la mare, perquè no tingui tants dolors i per aconseguir la col·locació correcta de la criatura. Però encara no havien adquirit la piscina per poder fer parts a l'aigua, un mètode molt útil perquè la dona es relaxa millor. A més, amb una temperatura adequada, la dilatació pot ser de dos centímetres per hora, i el part pot evolucionar més ràpidament.
Roldán va detallar que el nou bloc obstètric del Verge de la Cinta, a càrrec del Servei Català de la Salut, ha suposat una inversió de més d'un milió d'euros, i que podrà funcionar a ple rendiment cap a l'octubre o novembre, quan l'hospital puga disposar de tots els equipaments (400.000 euros més). En qualsevol cas, les llevadores tenen la formació necessària i ja han utilitzat alguns d'aquests coneixements, un fet que els ha permès reduir el nombre d'episiotomies i de cesàries en els parts i evitar-ne els efectes secundaris. En el part natural no s'utilitzen procediments quirúrgics ni farmacològics, com l'epidural, tot i que el bloc obstètric està preparat des de fa un any i mig per a tots els procediments. Així, hi ha dones que han decidit parir sense epidural però que, en funció de com es troben, després poden demanar que els la injectin.
Publicat a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 01-09-2009 Pàgina 9
1 de setembre del 2009
L'hospital de Tortosa ha ajornat els parts naturals més d'un any per la crisi
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Interpreto dons que un part natural es molt mes car que un part intervingut ?
ResponEliminaefestimamente apresiado Macalan...
ResponEliminaGrasias por lo de "apresiado", però llavors tinc dubtes sobre la idoneïtat del nostre sistema sanitari.
ResponEliminaLa medicalització , les cesàries per allò de estalviar sorpreses, la tecnificació dels tractaments, etc ..a qui afavoreixen?
Encara resultarà que serà veritat allò de que tenim bons tècnics però pocs metges...
Anem per parts!
ResponEliminaPrimer distingim l'obra estructural del cost econòmic per nadó vingut al mon a casa nostra.
Suposem que un part sempre és natural fins que no intervenen químiques i cirurgies, que, evidentment, augmenten el cost.
Hi han parts no naturals que poden evolucionar fantàsticament sense més que calmants suaus i dos punts de sutura.
D'altres millor no parlar-ne per no fer mals auguris gratuïts i costosos.
Lo valor afegit, molts cops necessari, son farmàcia, quiròfan i hospitalització extra.
Resumint: com més natural més econòmic.
Un altre dia ja parlarem de separacions d'Hospitals i Maternitats o de la diferencia entre estar malalt i tenir un fill.
La major part dels habitants del planeta hem assistit, en primera persona, a parts naturals, los nostres. I lo "baratos" que hem sortit!
Coincidiria amb tu, McCalan en la problemàtica de la qualitat mèdica o les seves "enrocades".
Del sistema mèdic en general... pos que ha de canviar molt i recuperar moltes coses perdudes, també deixar una mica de banda la "Supernanny" industria farmacèutica i altres.