L'increment dels tractaments del Code només ha servit per mitigar la incidència dels insectes.
Les poblacions del Delta acaben de tancar una de les temporades més dolentes dels últims anys en la lluita contra els mosquits. Tot i l'esforç del Consorci de Serveis Agroambientals del Baix Ebre i el Montsià (CODE), amb un 43% de més tractaments a les zones naturals, els resultats obtinguts no han estat satisfactoris. Les causes principals han estat les grans davallades de la pressió atmosfèrica –que fa pujar el nivell del mar i provoca la inundació de les zones humides– i la ineficàcia de l'únic producte larvicida autoritzat per Europa, que també podria acabar prohibint els tractaments aeris, que ara són el 99% dels que es fan al Delta.
El president del Code, Antoni Montagut, va afirmar ahir que l'última campanya en la lluita contra els mosquits del Delta ha estat «molt complexa». De fet, va afegir que, «tot i el gran esforç tècnic i humà», els resultats no han estat gens satisfactoris. En aquest sentit, Montagut va advertir de les dificultats derivades de l'aplicació de la directiva comunitària 98/8, ja que pràcticament ha suposat la desaparició dels productes utilitzats com a larvicides en els arrossars. De fet, la tècnica Montserrat Macià va precisar que actualment la Unió Europea només permet la utilització d'una matèria activa com a possible larvicida, l'etofenprox. «Després de dos anys d'experiència, podem dir que els estàndards d'eficàcia del producte no han estat els desitjables, i estem molt preocupats», va reconèixer el director dels serveis generals del Code, Raül Escosa.
La falta d'un producte efectiu en el control dels mosquits dels arrossars ha provocat un increment de les queixes per picades a les poblacions del Delta. Però el fet que només hi haja un únic producte autoritzat per Brussel·les ha encarit el preu dels tractaments, fins al punt que enguany els costos s'han apujat un 83%, ja que «s'han quedat sols al mercat». El director del Code va remarcar que els diferents organismes catalans i estatals que controlen els mosquits fa mesos que es coordinen per aconseguir l'autorització d'altres productes antilarvaris, efectius però encara no permesos en els tractaments que afecten l'arròs. «Tant de bo que autoritzen més d'una matèria activa contra les larves dels mosquits, ja que així tindrem més d'una eina», va afegir. «Estem gestionant diners públics i voldríem fer-ne un ús eficient», va remarcar Escosa. El Code destina uns 900.000 euros a la lluita contra els mosquits, tot i que té un pressupost d'1,5 milions d'euros anuals. L'organisme també voldria que Brussel·les fes una excepció amb la possible prohibició dels tractaments aeris, ja que els tractaments terrestres al Delta serien inviables.
Els números d'un any dolent
Entre els mesos de març i octubre, el Code ha vigilat fins a tres cops cada setmana els 830 focus larvaris detectats enguany a les zones naturals del Delta. En aquestes zones, s'han fet 665 tractaments en un total de 2.434 hectàrees, utilitzant el producte biològic BTI. Respecte de l'any anterior, això suposa un increment del 43% en els tractaments, i d'un 50% en el nombre d'hectàrees tractades. El 99% dels tractaments han estat aeris, ja que l'ús d'avionetes és clau per al control antilarvari dels mosquits. En el cas dels tractaments als arrossars, s'han fet un total de 53,23 hores de vol, durant dos dies, i s'han tractat unes 7.317 hectàrees. A les zones urbanes, s'ha intensificat la vigilància dels sistemes de reg, dels arrossers propers a les poblacions i dels solars o camps erms inundats periòdicament, que són 38 només al municipi de Deltebre.
Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 25-11-2009 Pàgina 8
25 de novembre del 2009
El Delta tanca la pitjor campanya contra els mosquits dels últims anys
4 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Seguint la meva humil experiència, aquest estiu he pogut comprovar que les mosques domestiques estan ja immunitzades front els insecticides comercials. Mes que al contingut, responien al impacte del continent...
ResponEliminaL'etofenprox haurà també quedat obsolet..?
Mc jo empro mètodes "tradicionals". Enguany l'èxit se l'ha emportat la "cinta atrapamosques" (lo proper cartell de festes, potser). Ha aturat molt les "entrades" de mosques a casa.
ResponEliminaPer a les mes espavilades, la paleta o diari.
Fins arribar a un estat "ecològicament sostenible", mai més ben dit!
Lluyn, però, de la pau total fins ben entrat Novembre.
Sobre l'etofenprox:
Qui no vol tindre te crisantems a les finestres?
8-O.
en la nostra micro clima, ni al novembre s'aturen, crec que no fan ni festes per nadal, tenim els amics mosquits tot el sant any ... un bon cop amb el Sunday Times els arregla.
ResponEliminaMario, el proper estiu m’agradaria provar el teu sistema (la cinta atrapamosques) . El que no sabia jo es que encara en venien... Ja em diràs on les has comprat.
ResponElimina