30 de novembre del 2009

'La Fàbrica', un documental imprescindible per entendre la realitat de Flix i la descontaminació del pantà


"En certa manera, la Fàbrica mos ha fet", afirma el cronista i historiador flixenc Francesc Ramon Visa al començament del reportatge La Fàbrica, que el 30 minuts de TV3 va emetre ahir a la nit. L'objectiu d'aquest extraordinari treball periodístic, realitzat per les ebrenques Joanna Pardos i Sílvia Berbis, és analitzar la situació de Flix després dels acomiadaments anunciats per la planta d'Ercros, i també dels retards acumulats en les obres de descontaminació del pantà, on hi ha centenars de milers de tones de residus tòxics per l'activitat centenària de la Fàbrica. En aquest sentit, ningú millor que l'amic Visa per explicar les llums i ombres de la llarga relació entre Flix i la Fàbrica, que és com els veïns del poble anomenen la planta electroquímica. El reportatge va de la mà de Visa per conèixer els pensaments i els sentiments contradictoris dels flixencs cap a la Fàbrica i la seua colònia, tot revelant records personals i imatges d'arxiu mai vistes a la televisió. En aquest sentit, també hi ha imatges de l'interior de la planta que mai s'havien vist als mitjans de comunicació, i també cal destacar els enregistraments que els Mossos d'Esquadra van fer l'any 1992, i que van servir perquè la Fiscalia de Tarragona denunciés Ercros per delicte mediambiental. Després, el reportatge repassa la polèmica pel retard en les obres de descontaminació, més de cinc any després de la publicació de l'informe del CSIC sobre l'acumulació de sediments tòxics al pantà. Un document imprescindible per entendre la realitat de Flix, que dóna veu a totes les veus, que posa blanc sobre negre, i que dignifica la professió periodística del territori i del país. El podeu veure íntegrament tot seguit, gràcies al servei 3alacarta de TV3...

2 comentaris:

  1. En acabar de veure l'interessant 30 minuts no vaig poder per menys que pensar sobre quines estranyes circumstancies ( a banda de l'empenta de tercers ) fan que la gent ens mobilitzem per unes coses i no per altres?. Me'n ric jo del PHN i dels efectes del tancament d'empreses si ho comparem amb la bomba que, sembla ser, tenim a Flix. Peró el cert i segur es que no se'n parla ni esta al carrer.
    Pel que diuen, si els residus no es remouen....allí estan, com han estat tant i tants d'anys, ara, si pogués fer-se la comparativa del potencial perill amb la Central nuclear d'Asco en percentatge, quina de les dos activitats industrials ( amb calcul de probabilitats a la ma ) te mes risc?

    Al Diari de Tarragona Wifredo Miro ha dit:
    "Avui no està clar si l’opció que es va adoptar per descontaminar Flix era la millor o potser calia posar una llosa i immobilitzar els llots tòxics. Algú té por que es produeixi un xoc tòxic per remoure els fangs i, per tant, el pitjor que li podria passar a aquestes terres és que es produís un xoc tòxic per contaminació de tot el riu, això seria dramàtic. Tot s’ha retardat no per la gent de les Terres de l’Ebre, perquè al final els importem relativament poc, sinó perquè es garanteixi el subministrament d’aigua a Tarragona. I fins que això no sigui garantit no començaran a remoure els fangs".

    ResponElimina
  2. A tot això el patòleg que va sortir al documental va admetre públicament que va haver-hi un temps en que aigües avall varem beure aigua contaminada amb mercuri.

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta