La vegueria de les Terres de l'Ebre serà un regal de Reis. Avui s'ha conegut que el primer Consell de Govern del 2010, que tindrà lloc el proper 5 de gener, aprovarà la nova Llei de Vegueries, que ha de posar les bases per al reconeixement polític de les quatre comarques de l'Ebre. Segons ha dit avui a Reus el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, l'avantprojecte de la Llei "va fent el seu recorregut" per poder ser consensuada des del punt de vista polític, territorial i institucional. El conseller ha assenyat que l'avantprojecte es troba actualment en mans dels serveis tècnics, i que, abans d'aprovar la Llei, la Generalitat parlarà amb la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis. A més, el govern català també reunirà la comissió de governs locals, on hi ha representat el món local. Després de l'aprovació de l'avantprojecte a la vespra de Reis, la Llei de vegueries haurà de passar el tràmit al Parlament.
+Més informació:
-El Consell de Govern aprovarà la Llei de vegueries el pròxim 5 de gener (Directe!Cat)
3 de desembre del 2009
15 comentaris:
NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Però això amb l'estatutet al que li van passar el ribot i al que ara volen que mos estimessem tots, no es va dir que es tenia de decidir des de los madriles? què mos venen a contar , ara?
ResponEliminaPer mi, aquest primer pas no constitueix en cap moment un regal de Reis, sinó el començament d’un procés que va per llarg i que pot fer fallida en qualsevol moment, dons hi han molt interessos en joc, fonamentalment a les grans capitals.
ResponEliminaUn altra dificultat afegida fora la nova definició de la circumscripció electoral resultant, amb el numero de parlamentaris corresponents. Aquí poden haver bufetades... I després la supressió de les Diputacions amb aquella llei de migració que pot suposar una dificultat afegida.
De totes maneres, segons el nostre Delegat Territorial, ha quedat clar que al 2011 “SEREM VEGUERIA”! (?)
I algú ens ha preguntat als veïns de la ribera d' Ebre-NORD, i a la resta de comarca, si ens interessa, fer cap a Tortosa i rodalies, a fer les gestions de metges,Hisenda, etc..., si sempre em anat a Reus ,Lleida, Tarragona?, digues-l'hi a als veïns de la Palma d' Ebre, Riba-roja, Flix....,la C-12 està molt bé, però la comoditat del tren per anar a Reus, Tgna no hi ha res.
ResponEliminaI que consti que jo també soc de les terres de l' Ebre.Però que vols que et digui, no em tira tant de Xerta enllà
Així et passa el mateix que als de Reus/ Tarragona, que tampoc els tira tant de Falset enllà i per altra part crec que a hores d'ara la configuració i divisió territorial de l'actual província de Tarragona en el Camp i les TT EE no te volta a enrere. Per altra part, pot ser independent el anar al metge a Reus o Tarragona amb el que parlem, podria ser que et toques anar al futur hospital de les Terres de L'Ebre encara que no fóssim Vegueria. Aixi com ser Vegueria i haver d'anar a l'Hospital de Sant Joan o Joan XXIII. I el mateix amb Hisenda.
ResponEliminaGustau,
ResponEliminaPermete'm que et puntualitzi.
El Consell de Govern, Consell Executiu o directament Govern de la Generalitat de Catalunya, com a òrgan executiu, no té potestat d'aprovar cap llei.
El que aprova és un projecte de llei, que és tramet al Parlament per a deliberació, votació i aprovació d'un text que llavors sí que és llei.
Crec que hauríem de ser més optimistes i ser els primers en creure i defensar l'aprovació per part del Govern del projecte de llei i una posterior aprovació parlamentària.
No hem de ser nosaltres, que no tenim com a territori ebrenc cap reconeixement institucional més enllà del absolutament inútil IDCE, qui posem cap problema a que se'ns reconegui com a territori "polític".
Crec que molts que ho critiquen, no se'n adonat de les lliçons que ens ha donat la història. El nostre territori va arrancar la seva decadència amb l'aprovació del mapa provincial de l'any 1833. Després altres factors ho han accelerat, però el reconeixement institucional és bàsic.
Un territori que no té institucions pròpies, mai té veu política. En un temps que la gent confón partits polític, "política" i institucions, seria bo que molts aprofundissin millor en el significat d'aquests termes.
Hem d'estar sempre plens de pesimisme, tristesa i desconfiança?
A banda que ja veurem en què queda tot plegat al final, jo no ho plantejaria com un regal. És un dret, no? Com a titular no queda malament, però el concepte que té al darrera no m'acaba d'agradar.
ResponEliminaPer cert, jo que visc al Penedès ja em veig a vindre que la reivindicació de tenir vegueria (Baix Penedès, Alt Penedès, Garraf i Anoia) quedara en ben poc.
Abans de proclamar les vegueries hauríem de plantejar-nos si el Tribunal Constitucional dictaminarà a favor d’una Catalunya com província única . La cosa no es fàcil...
ResponElimina...I es que en política tot te un “tempo”, una cadència, una projecció dels fets o desfets cap el futur...
ResponEliminaLes properes eleccions autonòmiques al novembre 2010 definiran un abans i desprès de totes les bestieses que s’hagin pogut dir i fer durant aquesta legislatura. Una de les quals ha estat el afirmar amb rotunditat que serem vegueria el 2011, o l’arenga política exhortant la població per que surti del victimisme en que esta immersa front la situació econòmica que s’està vivint, i a un nivell de corrupció inèdita en aquest país.
Es el calc del discurs de Jan Laporta : “Que no estamos tan mal hombre..:!! Al loro..!!” Però la realitat es tossuda i l’atur no para de sagnar la nostra societat i la gent no veu el futur tant meravellós com volen fer-nos veure els nostres governants.
Ara amb el tema vegueria ens volen posar un altra safanòria penjada d’un pal, com si el tema fora bufar i fer ampolles o una solució a tots els mals endèmics que patim, i així anar tirant fins les properes eleccions on segurament ja no seran tots el que estan, i els que es quedaran fora encara tindran ínfules per recriminar als nous el que ni ells han sabut fer en el seu moment.
Qui dia passa , dia empeny....!
Emili, gràcies per la puntualització. Però conec tan bé com tu el procés que ha de seguir una llei catalana per a la seua aprovació. És una qüestió d'economia del llenguatge. Com podràs observar, a l'article he parlat d'avantprojecte i també he dit que la llei haurà de passar el seu tràmit al Parlament. De fet, potser amb això no n'hi haurà prou, si algú (i no voldria citar ningú) té la pensada de portar la llei al TC.
ResponElimina...volia dir any empeny !
ResponEliminaEstà clar Gustau que no em pensava que tú no sapiguessis el procés, però com et llegeix molta gent, i no tota sap diferenciar entre Decret, Llei, Projecte de Llei, etc.
ResponEliminaDe fet he conegut molts polítics que no saben diferenciar entre una Llei i una Llei Orgànica, i no fa molt, un polític de primer nivell, li vaig sentir dir la llei orgànica del comerç minorista, quan volia dir llei d'ordenació del comerç minorista.
Jordi de la Ribera, que ets seguidor del malaurat Santiago Campos? Per què no canvies el nom de la comarca i li dius Ribera del Camp o Ribera del Segrià?
ResponEliminaJo preferixo mostrar-me il·lusionat amb això de les vegueries. Tot i així, amb la prudència oportuna que es pot derivar d'una norma catalana que ha de ser aprovada al país veí.
ResponElimina¿Quin país veí? :S
ResponEliminaGutijaume, quan tingues clares les definicions d'"estat" i de "país" segurament podràs identificar els estats i els països; i el que és millor, el teu.
ResponElimina