16 de desembre del 2009

Vegueria de l'Ebre o vegueria de Tortosa


Les aigües de la futura vegueria de les Terres de l'Ebre baixen molt tèrboles. Després de les declaracions de l'alcalde d'Amposta, Manel Ferré (CiU), tornant a reclamar la cocapitalitat de la vegueria després de conèixer l'esborrany de l'avantprojecte de llei que ha preparat el govern, la Generalitat ha decidit fer marxa enrera i traure del document qualsevol referència al fet que Tortosa siga la capital. L'alcalde tortosí, el també convergent Ferran Bel, declinava ahir fer qualsevol declaració sobre la polèmica. El tema s'ha enrarit força en els últims dies, sobretot després que l'Ajuntament de Tarragona proclamés que la vegueria del Camp no hauria de dir-se així, sinó vegueria de Tarragona a seques. És a dir, en la línia iniciada pel consistori de Josep Fèlix Ballesteros (PSC) de voler apropiar-se també del nom de l'aeroport de Reus i de qualsevol infraestructura d'abast provincial. De fet, el mateix Ballesteros s'ha presentat aquest matí al ple del Parlament, per reclamar l'aturada de la tramitació de la llei de vegueries amb l'objectiu d'evitar "conflictes territorials".

Algú s'imagina que Ferran Bel s'hagués presentat al Parlament per defensar que, en lloc de crear la vegueria de les Terres de l'Ebre, s'hauria de recuperar l'antiga nomenclatura de Vegueria de Tortosa? Així s'acabaria qualsevol dubte sobre quina ha de ser la capital de la vegueria, pensarà més d'un. Per sort, Bel sembla més preocupat en aclarir quin serà el finançament amb què comptarà la vegueria, un cop dividida l'actual Diputació de Tarragona. Aquesta mateixa tarda, l'alcalde tortosí sí que compareixerà davant dels mitjans de comunicació, per manifestar la seua posició. De totes maneres, CiU també juga a marejar la perdiu, i avui en el Parlament ha obligat el  PSC a retirar una esmena a la totalitat que havia presentat a una proposta convergent que busca reconèixer el Penedès com a àrea funcional de planificació, una fase prèvia per al seu reconeixement com a vegueria. En aquest sentit, el delegat de la Generalitat, Lluís Salvadó (ERC), va fer bé ahir de reclamar "unitat" i "maduresa" a la classe política del territori, per aconseguir l'aprovació de la vegueria de les Terres de l'Ebre.

Més informació:
-El delegat del govern fa una crida a la unitat per impulsar la vegueria de les Terres de l'Ebre (El Punt)
-El Camp deixa Tarragona tota sola (El Punt)
-Sabaté demana seny i defensa tant el nom de l'aeroport com la capital actuals (El Punt)
-El PSC retira una esmena a la totalitat sobre el Penedès per evitar una derrota al ple (Avui.cat)
-Tots els grups de Tarragona demanen que la vegueria porti només el nom de la ciutat  (El Punt)

15 comentaris:

  1. Encara resultarà que la incompetència d’alguns per allò de que “puedo prometer y prometo” serà qüestionada per un tema de nomenclatura... Us recordo que segon declaracions categòriques del nostre Delegat de la Generalitat de Catalunya Senyor Lluis Salvadó i Tenessa, l’any 2011 hem de ésser Vegueria !

    ResponElimina
  2. Això em sona a la rucada reiterativa en què s'estan embarcant Tarragona i Reus, fins i tot per sofismes de llengua com si la vegueria s'ha de dir de Tarragona o del Camp de Tarragona. En aquestes guerres absurdes ens intenten arrossegar als que vivim al Baix Penedès que, d'una forma bastant majoritària, tenim el cap a la vegueria del Penedès.

    Pel que fa a la vegueria "meridional": em sembla que és bastant igual. A banda simbolismes o història, prefereixo una vegueria que serveixi per a alguna cosa abans que es digui d'una o altra forma. Vegueria de l'Ebre, potser?

    ResponElimina
  3. A mi em semblaria perfecte que es digues Vegueria de l'Ebre com a representatiu d'un territori o regió. Ara, al que no si val és que aquí s'hagi de "tragar" i a altres zones es concedeixi el nom de la capital, ja sigui Tarragona, Lleida o Manresa.

    ResponElimina
  4. Fer volar coloms ha estat una constant entre els que ens governen.
    No es el moment de parlar de capitalitats, entre altres raons perquè la vegueria, al menys dintre dels terminis establerts i declarats oficialment no me la crec ni jo! Ara be; donat el moment, jo no tindria cap complex en proclamar ben alt la capitalitat indiscutible de Tortosa, sense reserves, sense hipocresia, i sobre tot amb fermesa.
    Missatge que envio a qui vulgui fer-lo seu... I als navegants del “políticament correcte” i als de la “coca” ja els hi donaré les raons de fonament que calguin quan vingui el moment.

    ResponElimina
  5. La unitat que reclama el delegat de la Generaltiat a Terres de l'Ebre i el que molts volen (ampostins inclosos) és que s'acati que només hi ha una única i indiscutible capital i punt. Això no és unitat, és una imposició !!!!! als tortosins ja els hi va bé i si a més altre els fan una part de la faena bruta millor que millor

    ResponElimina
  6. Quye la capital ha de ser Tortosa és indiscutible per a tothom que tingue dos dits de front. La nomenclatura podriem no tenir-la en compte ja que mos urgeix molt el tema de la vegueria, però este sacrifici (perdre el nom de vegueria de Tortosa, com s'havia dit sempre) no pareix que estiguen disposats a fer-lo des d'Amposta quan fan les declaracions que fan. I gual que es parla de l'aeroport de Reus, per què no es parla del nom del futur hospital? Ja està bé de callar mentre altres no tenen cap problema de dir lo que volen i quan volen sense tindre en compte les conseqüències perjudicials per al territori.

    ResponElimina
  7. Agustí, quan parles de “feina bruta” penso que hauries de concretar una mica mes, dons segon al que et vulguis referir, a lo millor podríem estar d’acord..

    ResponElimina
  8. Sobre el nom del futur hospital intercomarcal ja ho va deixar clar la Consellera: .."de les Terres de l'Ebre" serà el nom oficial i el que caldrà si de cas es posar-li el cognom que, igual que passa ara ( Hospital Verge de la Cinta -Tortosa- ) ben be podria ser Hospital de les Terres de l'Ebre -Tortosa-. I aquí s'acabat el plet.

    ResponElimina
  9. Ximo, a mi em seria igual el nom i em preocuparia més el "contingut".

    A la comarca on visc, el Baix Penedès, va haver certa guerra pel nom del nou hospital, ara farà quatre o cinc anys. S'havia de dir hospital comarcal del Baix Penedès i, miraculosament, algú va retolar-lo Hospital del Vendrell. Pots imaginar-te les estripades de vestimentes.

    Tanta preocupació nominal i ara resulta que les queixes pel funcionament del servei i l'atenció manifestament millorable són incomptables... I no parlo per parlar. Em sembla que tu, Ximo, saps d'alguna circumstància personal meva que et farà adonar-te'n que no m'ho han explicat tot això.

    Per tant, que es digui com s'hagi de dir, que l'important és que doni bon servei i, si pot ser, millor que ara.

    ResponElimina
  10. Efectivament, Gallardo, però parlant d'incompatibilitats, no te perquè ser-ho el fet de ser un gran hospital ( per qualitat ) i que hagi polèmica pel nom. Tu dius "que es digui con s'hagi de dir" , el problema es que no per a tothom s'ha de dir de la mateixa manera.
    En qualsevol cas, absolutament d'acord, clar que si, en que la prioritat es el servei i la qualitat. O la qualitat de servei, com es diu ara.

    ResponElimina
  11. Si miren l'evolució social i economica dels darrers any, induscutiblement, la capital de la vegueria ha de ser Amposta.

    Si volem una capital rancia i decadent que viu del passat, llavors Tortosa.

    ResponElimina
  12. bitxo, bitxo. l'evolució social que vol dir, que sempre governen els mateixos? Que ha augmentat més la renda per capita? Que hi han menys aturats? Que hi més tecnologia, mes investigació? que hi han més bars i discoteques? Que hi ha una sala de cines que hauria d'estar tancada? O que hi han més exposicions, més escriptors, més emissores de radio més premsa o més tele?. Més drogues, menys?. I viure del passat que vol dir, viure de la Catedral? o del franquisme?. Que jo sàpiga la gent de Tortosa en general viu, com la d'Amposta, del present, amb les mateixes dificultats i penúries. Mira si es viu del passat que ni tan sols turisticament s'explota el patrimoni històric com caldria.
    Que no te'n dones compte que demanar la COcapitalitat ( l'Alcalde ) ja porta implícit el reconeixement que no es te entitat suficient ( en comparació ) per a ser-ho per si sola?
    Encara que nomes fos per la equidistància o centralitat geogràfica, a no ser que féssim a Xerta, que encara ho es més, amb tots els respectes.

    Aprofito per dir una cosa que m'havia deixat al comentari anterior que havia fet a T. Gallardo: Finalment es digui com es digui l'Hospital, de la mateixa manera que per al personal el d'ara es coneix com " La residencia" el futur es coneixerà com " l'Hospital nou "

    ResponElimina
  13. quan dic "personal" vull dir la gent del carrer, no els que hi treballen.

    ResponElimina
  14. Efectivament Ximo; qui demana es perquè no en te prou....o no s’arriba...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta