19 de gener del 2005

[Previsió] Presentació del llibre-CD 'Lo Carrilet de la Cava i les cançons de Josep Bo'

La Carrau, Pep Gimeno Botifarra, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Pepet i Marieta, Montse Castellà, Andreu Rifé, Terrer Roig, Josep Maria Bonet i Juno extendran arreu del país les cançons de Josep Bo, autor de la ja mítica Lo Carrilet de la Cava. Tots ells han participat en la gravació d’un CD amb temes de l’autor i participaran (a excepció de Pepet per un compromís professional) en la presentació del llibre-CD que recull l’obra de Josep Bo.

La presentació tindrà lloc aquest divendres 22 de gener a les 20h a la sala d’actes d’Arrossaires del Delta de l’Ebre i ha despertat molt interès no només al territori sino entre el món de la música folc arreu de Catalunya pel conjunt d’artistes que s’han aplegat a retre homenatge al popular trobador del Delta.

El llibre, del que en són autors Gemma Bo, Elena Fabra i Arturo Gaya, serà presentat per l’escriptor Baltasar Casanova i il.lustrat amb la música en directe de les cançons més emblemàtiques del compositor, entre les que hi trobem una nova versió de Lo Carrilet de la Cava a càrrec de La Carrau, Dies de festa interpretada per Pep Gimeno Botifarra o la tan ballada Delta del Ebro, versionada pels Quicos.

A més a més de les 9 cançons gravades al CD, el llibre conté una biografia de Josep Bo, la crònica de 80 anys d’història recent de Deltebre, una col.lecció de fotografies inèdites i les lletres i partitures de 20 cançons de l’autor, acompanyades dels records que l’han inspirat.


SINOPSI

LO CARRILET DE LA CAVA

i les cançons de Josep Bo

Un paisatge musical per al Delta de l'Ebre

Lo Carrilet de la Cava, la cançó més coneguda de Josep Bo, ha esdevingut un himne per a la gent de l’Ebre. El seu autor retrata amb llenguatge popular mig segle d'història del seu poble: terra, treball, costums, il.lusions i també desesperances. 20 cançons que dibuixen un paisatge musical per al Delta.

El llibre conté un CD amb temes de l’autor interpretats per Pep Gimeno Botifarra, La Carrau, Andreu Rifé, Pepet i Marieta, Terrer Roig, Josep Maria Bonet, Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, Montse Castellà i Juno.

ELS AUTORS

Gemma Bo és la filla menuda de Josep Bo, ha recollit les cançons de son pare i l’ha animat a parlar dels seus records.

Elena Fabra, historiadora, ha enriquit els records de Josep Bo amb una informació que defineix tota una època del Delta de l’Ebre.

Arturo Gaya, periodista i músic, ha cantat més de mil vegades Lo Carrilet de la Cava interpretant el paper de Quico el Célio.

EL CD

1.- Dies de festa / Pep Gimeno Botifarra
2.- Lo Carrilet de la Cava / La Carrau
3.- La carretera del Córrer / Andreu Rifé
4.- M’agradaria saber / Pepet i Marieta
5.- Terra d’arròs, terra de fang / Terrer Roig
6.- Gegant de ferro / Josep M Bonet
7.- Delta del Ebro / Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
8.- Una mica d’història / Montse Castellà
9.- A vegades / Juno


Les cançons de Josep Bo: una passejada

entre la història i la gent del Delta



Lo 31 de desembre de 1967 feia el seu últim viatge lo trenet de Tortosa–La Cava. Emoció, bandes de música i xiquets i xiquetes amb banderetes de paper a la mà el vam acompanyar des de la sortida i a totes les aturades del recorregut fins arribar al cor del Delta de l’Ebre. Al final del trajecte, les llàgrimes van deixar de ser contingudes per deixar-se anar sense vergonya entre homens i dones.

Un progrès mal entés i sobre tot, mal planificat va tancar una de les pàgines més rellevants i entranyables de la petita història del Delta. Havia succeït ja amb altres carrilets del país i tard o d’hora havia d’arribar també a casa nostra. Estacions tancades o enderrocades, vies desmantellades i vagons i locomotores venudes o desballestades… Potser alguna d’elles sobreviuria convertida en un monument, potser algun llibre i segurament moltes fotografies i pel.lícules de l’època, moltes d’elles filmades en blanc i negre i cine mut.

Poca cosa més hauria transcendit avui sobre el Carrilet de la Cava si no fos per una cançó que el senyor Josep Bo, saxofonista i més conegut per José del Sifonero, va escriure un any més tard, probablement amb l’única intenció de que agradés a la seua familia i fos coneguda per la gent del seu poble. La cançó recordava en to nostàlgic els anys daurats de la història del trenet, quan anava carregat de bicicletes i sacs d’arròs en l’època de l’estraperlo de postguerra, esdevenint un autèntic i necessari vincle d’unió entre Tortosa, Amposta i les poblacions del Delta. En la lletra dels primers versos, l’autor atribueix el final del Carrilet a la proliferació dels automòbils i les motos, que no li deixàven guanyar el pa.

El destí ha fet que aquella cançoneta es convertís dècades més tard en un dels himnes més corejats per la gent de les Terres de l’Ebre, que l’ha fet seu i l’ha cantat amb orgull de territori en els durs però també emotius anys de lluita per la defensa del riu contra el projecte del PHN (Plan Hidrológico Nacional) que amenaçava el futur del Delta. Què poc es pensava l’oncle José del Sifonero que aquell Carrilet que va deixar de funcionar la Nochevieja del 67 acabaria 40 anys després unint a tots els pobles ebrencs.

Primer va ser una cassette gravada pel conjunt Telstar i amb la veu del cantant Juanito Aragonés, posteriorment vam ser Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries els que la vam gravar i editar en CD. La cançó va donar moltes voltes i ha estat interpretada en versions jazzístiques, amb bandes de música, corals, orquestres de ball i fins i tot per grups de rock. L’última versió ens arriba a través del modern folk de La Carrau.

El nostre país està ple de trobadors populars que fan cançons per entreteniment, per agradar a la seua familia o per cantar-les entre amics. Segur que n’hi ha a centenars i repartits per tots els nostres pobles. Ells han il.lustrat moltíssimes pàgines de poesia efímera. Així és l’essència del vers cantat, tan popularitzat a les Terres de l’Ebre en la forma musical de la jota. Només alguns d’estos versos han tingut la sort de ser recollits per algun folklorista i encara han estat menys els que s’han guanyat el dret de ser inclusos en el cançoner popular.

Lo Carrilet de la Cava té un lloc en el cançoner de la nostra terra i gràcies a ella se’ns han obert les portes al món creatiu de Josep Bo, ple de records de joventut, de dies de festa, de treball al camp, de preguntes que mai han tingut resposta, però també d’il.lusió i d’amor a la terra i a la seua gent.

Un recorregut per les senzilles cançons de Josep Bo, escrites en un llenguatge popular i planer, és un passeig imprescindible per entendre 50 anys que han estat bàsics en la història del Delta de l’Ebre: la història d’una terra plena d’emocions, esforç, esperances i també desesperances. Una terra d’arròs i de fang.
 
19-1-2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta