9 de febrer del 2010

La neteja del pantà de Flix es bloqueja

L'inici de les obres prèvies contrasta amb el desacord per construir la planta de tractament, la depuradora i l'abocador.

El projecte per descontaminar el pantà de Flix afronta una setmana decisiva. El govern de l'Estat, a través de l'empresa pública Acuamed, ha obert un nou període de negociacions amb Ercros per decidir l'emplaçament de la planta de tractament dels residus, de l'estació depuradora de les aigües, i de l'abocador on es dipositaran els fangs un cop descontaminats. Les últimes converses havien fracassat per les pretensions econòmiques de l'empresa, i l'Estat va arribar a plantejar la construcció de les infraestructures en uns terrenys que l'Incasol va adquirir al costat del polígon electroquímic. Però aquesta opció obliga a refer tot el projecte i no satisfà l'Ajuntament, que s'oposa a la construcció de l'abocador en un altre lloc que no siga l'actual Racó de la Pubilla.

Les màquines de l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), que fa gairebé dos anys va aconseguir l'adjudicació de les obres de neteja del pantà de Flix, han començat a treballar al marge dret de l'embassament. Però no és l'extracció dels llots tòxics, sinó les obres d'un embarcador que ha de servir per instal·lar al riu el mur de planxes que ha d'aïllar la muntanya de residus industrials. Per tant, ningú pot donar encara la data exacta de la retirada de les 760.000 tones de sediments fluvials contaminats que hi ha retinguts al pantà de Flix. I encara menys, després que han fracassat les últimes converses entre Acuamed i Ercros. Així, encara no hi ha llum verd per ampliar l'abocador especial del Racó de la Pubilla –construït en terrenys municipals però gestionat per Ercros–. De la mateixa manera, tampoc no hi ha acord per construir la planta de tractament i l'estació depuradora dins el mateix polígon electroquímic.

Fonts autoritzades del govern de l'Estat van explicar ahir que les converses entre Acuamed i Ercros s'han reprès. Però també van dir que la decisió més recent és que el futur abocador portarà associada la planta de tractament i l'estació depuradora. I això tant podria ser al Racó de la Pubilla com als terrenys que l'Institut Català del Sòl (Incasol) té al costat del polígon d'Ercros. «De fet, això allargaria els terminis per començar les obres, perquè caldria modificar el projecte», van dir les mateixes fonts.

L'alcalde de Flix, Òscar Bosch, espera que la visita que avui farà al poble la directora tècnica de la descontaminació, Gracia Ballesteros, puga aclarir els molts clarobscurs que encara té la neteja del pantà. «L'últim que ens havien dit era que pensaven fer els mínims canvis possibles en el projecte», va remarcar. Per tant, Bosch es va mostrar molt sorprès per la possible instal·lació de la planta de tractament i de la depuradora fora del polígon d'Ercros. Això voldria dir que s'utilitzarien els terrenys de l'Incasol per tractar els llots tòxics i depurar les aigües, i que després es transportarien els fangs descontaminats fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, a més de sis quilòmetres del pantà. Però l'alcalde encara es va disgustar més quan va saber que també s'ha parlat de concentrar la planta de tractament, l'estació depuradora i l'abocador en els mateixos terrenys. «En algun moment es va parlar de posar-ho tot al Racó de la Pubilla, amb el supòsit que els fangs es portarien fins allà sense tractar», va recordar. «Però si el que volen és posar la planta i la depuradora als terrenys de l'Incasol, i deixar-hi també els residus, això sí que no ho permetrem», va advertir. «Ens hi oposarem peti qui peti, perquè allà un abocador no hi cabria», va assenyalar Bosch.

Transport amb camions

En canvi, el que ja sembla decidit és que el transport dels fangs fins a l'abocador, siga quin siga el destí final dels residus, no es farà amb una cinta transportadora. Aquest aspecte del projecte s'ha acabat desestimant per les dificultats tècniques que representava, ja que la cinta havia de travessar el riu pel pont de la presa i resseguir el traçat de l'eix de l'Ebre (C-12) fins al Racó de la Pubilla. Finalment, l'Ajuntament ha acceptat que els residus es puguen transportar per carretera, però amb la condició que abans es facin algunes obres: una rotonda a l'accés al polígon d'Ercros i una passera de vianants al pont de la presa de Flix.

Un projecte complex i sense cap precedent

La descontaminació de l'embassament de Flix, un procés molt complex tècnicament i sense cap experiència semblant enlloc del món, inclou la construcció prèvia d'un mur d'aïllament i d'una planta de tractament dels sediments. També preveia la construcció d'una cinta transportadora fins a l'abocador del Racó de la Pubilla, que finalment ha caigut del projecte. El mur servirà per aïllar els sediments contaminats i perquè no tinguen cap contacte amb l'aigua del riu. Amb una longitud de més d'un quilòmetre, el mur formarà un recinte de treball on es dragarà la muntanya de fangs contaminats amb residus tòxics i radioactius, fruit de l'activitat centenària de la fàbrica d'Ercros. El projecte també preveia la construcció d'una planta per tractar els residus, amb tres filtres que premsaran i deshidrataran els materials, que també seran inertitzats i estabilitzats. Paral·lelament, abans de tornar al riu, les aigües resultants de tot el procés han de ser tractades amb diferents tècniques a la nova planta depuradora que també s'ha de construir.

Publicat a ElPunt.cat i a
El Punt Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre 09-02-2010 Pàgina 2

+Més informació a El Punt:
-L'obra de descontaminació dinamitzarà temporalment l'economia de la Ribera
-«Serà un pegat»
-Diversificació industrial
-Canvi de residus
-L'MTC crearia més de 100 llocs de treball

8 comentaris:

  1. Una mica de retrospectiva sempre va be…..

    EL VERTIDO FUE DETECTADO EN 2003
    La extracción de residuos del pantano de Flix se iniciará el primer trimestre de 2007

     Noticias relacionadas en elmundo.es
     Noticias relacionadas en otros medios
    Actualizado jueves 07/09/2006 10:36 (CET)

    EFE
    BARCELONA.- La extracción de los 700.000 metros cúbicos de residuos acumulados en el pantano de Flix (Tarragona) se iniciará en el primer trimestre de 2007, una vez que la prueba piloto que se está llevando a cabo en la zona para retirar los elementos más contaminantes haya dado resultados satisfactorios.
    El conseller de Medio Ambiente de la Generalitat, Francesc Baltasar, ha explicado que desde el pasado mes de julio se está procediendo a la extracción de 350 toneladas de residuos, en el marco de una prueba piloto de trabajos de descontaminación del embalse que finalizará a finales de este año.
    Por el momento, los análisis del material localizado, en el que se han detectado elementos altamente contaminantes como mercurio, cadmio o zinc, están dando "los resultados esperados", por lo que los trabajos de extracción del grueso del material contaminado empezarán a principios del próximo año, con la construcción de un muro de contención en el pantano.
    La existencia de miles de toneladas de sedimentos contaminantes, incluso radiactivos, acumulados durante años en este pantano del río Ebro, fue descubierta en el año 2003 por el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
    De los 700.000 metros cúbicos de residuos, unos 100.000 se consideran materiales tóxicos o radiactivos y se tratarán en una planta que se estudia construir en los alrededores del embalse.
    La operación de descontaminación del pantano y sus alrededores podría concluir en el año 2010 y supondrá una inversión de entre 100 y 150 millones de euros.

    ResponElimina
  2. Jo flipo en estes coses,
    Com es pot permetre que una empresa que ha tirat infinitat de tones de merda, ha contaminat quasi 150 km de riu i que continua contaminant, li permetin tenir tan poder com per no deixar fer un obra com aquesta?
    La descontaminació de Flix és una obra "d’interès general" i mai mes ben dit, perquè afecta negativament a tota la població des de Flix en avall.
    Quan s'anava a fer el trasvasament, als pobres desgraciats que els passava el canal pel mig, se'ls anava a expropiar, tan si estaven d'acord com no.
    Lo mateix ha passat en la gent dels pous de Vinallop, tan si ho han volgut com no, els han fet els pous al mig els finques.
    I ara resulta que en ERCROS no es pot arribar a un acord?
    No ho entenc!!!!!!!!!
    Perquè per a uns tant i per a uns altres tampoc?
    A mes a mes, si fan la planta de tractament dins les instal•lacions d'ERCROS, un cop s'acabe la feina de buidat, segurament no es desmuntarà i podrà ser usada per la mateixa empresa.
    Entenc que tenir tota aquest mamotreto de planta de tractament de llots, mes tot el trajin dels camions de fang ha de ser un inconvenient per a l'empresa, però collons, tenir baixant la merda pel riu cada dia també ho és per a la resta de gent que vivim, bevem i mengem de l’aigua del riu.

    També em sembla patètic que ERCROS es vulgue aprofitar d’aquesta conjuntura per planificar un tancament de les instal•lacions quan això és una decisió presa per l’empresa a principis d’aquesta dècada. Des de fa anys no inverteix en la instal•lació de Flix (lo mateix que va fer durant anys la LEAR de Roquetes) i si ho fa en altres plantes que te en altres parts de l’estat espanyol.
    Després vindran en la història que es per tots aquests problemes amb la descontaminació etc... quan això no es veritat, és una decisió d’empresa que es va prendre ja fa uns quants anys.

    ResponElimina
  3. No serà aquest el vertader motiu del retard de les obres de sanejament ?
    SE DUPLICA CON EL TRIPARTITO
    La deuda ahoga a la Agència de l'Aigua
    Publicado el 08-02-2010 , por Sergi Saborit. Barcelona
    La empresa pública del Govern ha alcanzado una situación insostenible, con unos ingresos que no permiten cubrir ni los costes de explotación y un endeudamiento disparado, que se eleva ya a 1.945 millones de euros.
    Podeu ampliar la información : http://www.expansion.com/2010/02/08/catalunya/1265629345.html

    ResponElimina
  4. en teoria l'obra de descontaminació de Flix la paga l'estat a partir de fons europeus,

    els fons europeus tenen data de caducitat, si estan compromesos per gastar en una obra i en un periode de temps i no es gasten, llavors es perden
    se suposa que en aquesta obra l'ACA no te que pagar per tan no hauria de ser el factor limitan per endarrerir aquesta obra


    per un altra banda, lo de la financiació de la ACA fa molta gràcia que sempre diguen que esta en dèficit,
    en teòria la financiació de l'aca ve del canon de sanejament que els ciutandans i els empreses paguem en el nostre rebut de l'aigua mes alguna que altra partida d'altres impostos,
    possiblement en lo que pagem en el canon de sanejament no es prou per a tota la feina que es fa, però per això ens cobren altres impostos d'altres coses
    després és la generalitat qui distribuiex en partides pressupostàries per a sanitat, ensenyament, agricultura etc...., perquè no li donem mes partida i així no tindrà tan de dèficit?


    si tans diners els falten podrien redestinar els diners del segarra-garrigues al deficit de l'aca,

    perquè dels nostre impostos s'ha de pagar una obra per a beneficiar a les grans agroindustries de lleida i a aigües de barcelona?
    millor que els nostres impostos els inverteixin en reparar les xarxes d'abastament, en sanejament o lo que sigue que mos beneficien a tots els ciutadans

    posdata: no es que tingue fixació en aigües de barcelona, simplement és que aquesta empresa i/o alguna de les seues filials en obres estan ficades tant en la construcció del canal com en les obres de distribució posteriors
    però tranquils, no es coses de bruixes, simplement són casualitats de la vida

    ResponElimina
  5. El que volia preguntar es que a pesar de que puguin haver fons de la UE pel sanejament del pantà de Flix, (el senyor Oriol Junqueras d’ERC el dia 8 de febrer fa la consulta a Brussel•les) aquests fons no cobriran el 100 % del total del projecte. Qui costejarà la resta ?

    ResponElimina
  6. Algu em podria donar la resposta ?

    ResponElimina
  7. La resta ho paga directament el govern d'Espanya, a càrrec del pressupost general de l'Estat.

    ResponElimina
  8. Gracies Gustau; altra cosa serà que l’Estat tingui disponibilitat per executar-lo...

    ResponElimina

NORMES D'ÚS
La Marfanta permet els lectors registrats deixar-hi comentaris a cadascuna de les entrades. Amb tot, no s'acceptaran opinions que atemptin contra empreses o persones, i tampoc continguts amenaçadors o de caràcter sexista, racista o xenòfob, que seran eliminats quan siguin localitzats o notificats per algun usuari. Així La Marfanta no es fa responsable dels comentaris que facin els visitants, ni tampoc de les violacions dels drets de la propietat intelectual i/o propietat industrial de terceres persones (físiques i/o jurídiques) comeses pels visitants del web.

Disqus for Marfanta